Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ο υποψήφιος Δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης Στέλιος Σταμούλος απαντάει στο ikariamag


Συνεχίζουμε τη δημοσίευση των απαντήσεων που έδωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους διαχειριστές του Ikariamag με έννα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο: διαχείριση περιβάλλοντος.


Η διαχείριση του περιβάλλοντος αποτελεί φλέγον ζήτημα για το νησί
(ΧΥΤY, ΧΑΔΑ, ανακύκλωση, υπερβόσκηση).
Το θέμα μάλιστα για τα κατσίκια, έφτασε έως την ΕΕ. Η υπερβόσκηση όμως είναι ακόμη πραγματικότητα, παρά τις όποιες μέχρι σήμερα αποφάσεις και συστάσεις.


α) Εσείς τι ή ποιος πιστεύετε ότι ευθύνεται γι' αυτό;
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έντονη ενασχόληση τμήματος του πληθυσμού της χώρας μας με τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του. Μέχρι εδώ θα μπορούσαμε να πούμε πως η εξέλιξη αυτή ανταποκρίνεται στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στο περιβάλλον η ανθρωπογενής δραστηριότητα, εξέλιξη που κινείται σε θετική κατεύθυνση.   Ταυτόχρονα όμως δεν αναδεικνύεται το κυρίαρχο στοιχείο που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση και εμποδίζει μέχρι και σήμερα  την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων προς όφελος της πλειονότητας του κοινωνικού συνόλου.   Αυτό το στοιχείο δεν είναι άλλο από την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, με τη λογική της εκχώρησης του περιβάλλοντος και όσων το αφορούν στη περίφημη «ιδιωτική πρωτοβουλία», την αντιμετώπιση του σαν ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο.  
Ειδικότερα για  το ζήτημα της κτηνοτροφίας, δεν μπορούμε να το εξετάσουμε χώρια, ξεκομμένα, από το υπόλοιπο αγροτικό ζήτημα, και αυτό γιατί οι πολιτικές αποφάσεις για το αγροτικό ζήτημα γενικά, αφορούν, επηρεάζουν και το κομμάτι της κτηνοτροφίας. Και τις συνέπειες αυτών των πολιτικών επιλογών, τις ζούμε με ιδιαίτερο και οξυμμένο τρόπο και στον τόπο μας.  Πολιτικές οι οποίες υλοποιήθηκαν πιστά, ανεξάρτητα από επιμέρους αντιφάσεις ή διαχειριστικές ικανότητες, τόσο από την κυβέρνηση της Ν.Δ  όσο και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Παραθέτουμε 2 μόνο παραδείγματα που πιστοποιούν τα παραπάνω:
  • Το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων της Ε.Ε. στα αγροτικά προϊόντα δεν ενίσχυε την καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών για την παραγωγή ζωοτροφών που αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και εξάρτηση της ελληνικής κτηνοτροφίας από εισαγόμενες ζωοτροφές.
  • Με την αναθεώρηση της «ατζέντας 2000» αποσυνδέεται πλήρως η επιδότηση από την παραγωγή.
Η αιγοπροβατοτροφία στην Ικαρία είναι, με εξαίρεση την οικόσιτη, κρεατοπαραγωγική. Ο κύριος χώρος εκτροφής είναι οι δημοτικές χορτολιβαδικές, ορεινές κατά κύριο λόγο εκτάσεις. Εξαιτίας της χρόνιας υπερβόσκησης, μεγάλες εκτάσεις, έχουν έρθει σε κατάσταση ερημοποίησης, ενώ απειλούνται καθημερινά αγροτικές καλλιέργειες. Οι Δήμοι της Ικαρίας αντιμετωπίζονται σαν η αιτία όλων των δεινών του τόπου μας.  Είναι ο εύκολος στόχος για να ξεσπά «κάθε πικραμένος» να αποπροσανατολίζεται ο κόσμος ως προς τους πραγματικούς υπεύθυνους αυτής της κατάστασης και έτσι να μένει στο απυρόβλητο η πολιτική της Ε.Ε. που μαζί τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ είναι κυρίως  υπεύθυνες για την κατάσταση που επικρατεί. Σχετικά με την δραστηριότητα των δήμων της Ικαρίας  για το θέμα να θυμίσουμε ετούτα:
Ήδη από το 1990, η τότε Κοινότητα Ραχών ζητούσε επίμονα από το Υπουργείο Γεωργίας και την τότε ΕΟΚ, να αλλάξει ο τρόπος επιδότησης.
·         Στον Άγιο Κήρυκο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν εκμισθώνονται δημοτικές εκτάσεις, όμως ούτε τα ζώα έχουν απομακρυνθεί, ούτε το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί έστω στο ελάχιστο.
·         Η Τοπική Αυτοδιοίκηση  διοργάνωσε αρκετές ημερίδες η διημερίδες με θέμα τη κτηνοτροφία. Οι προτάσεις της δεν εισακούσθηκαν. Είναι γνωστή η περιπέτεια του προγράμματος της εκτατικοποιησης. Συμμετείχε σε όλες τις συνελεύσεις και άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις με αυτό το θέμα. Με πρωτοβουλία των δήμων ξεκίνησε πριν 5 χρόνια η περιπέτεια της κατασκευης του σφαγείου στην Ικαρία.

β) Είστε αποφασισμένος να δώσετε μια οριστική λύση στο πρόβλημα;
Στο βαθμό που τα παραπάνω προβλήματα μπορούν να επηρεαστούν από τις ενέργειες του νέου δήμου Ικαρίας , αυτό στοχεύουμε να το κάνουμε με τις εξής θέσεις – προτάσεις.                                                       
Διαχείριση απορριμμάτων Σας θυμίζουμε  για μια ακόμα φορά το πλαίσιο διεκδικήσεων της ΤΑ Ικαρίας (που έχουμε διατυπώσει από το 2003) το οποίο πιστεύουμε πως όλοι από κοινού θα πρέπει να προβάλλουμε το επόμενο διάστημα.
1) Ολοκλήρωση της διαδικασίας χωροθέτησης και κατασκευής του ΧΥΤΥ Ικαρίας η οποία εκκρεμεί, με βάση τεκμηριωμένες επιστημονικό – τεχνικά μελέτες, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, με όρους διαφάνειας και συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.
2) Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που λειτουργούν μέχρι σήμερα, ένας σε κάθε δήμο .
3) Να διασφαλιστούν με ευθύνη και δαπάνες του κράτους οι πόροι που απαιτούνται για την εκτέλεση των έργων που προβλέπονται για ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων . Ένα Ο.Σ.Δ.Α πρέπει να περιλαμβάνει: Α) Διαλογή στην πηγή.  Β) Σταθμό μεταφόρτωσης. Γ) Μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων.  Δ) Σχεδιασμός για προώθηση των ανακυκλώσιμων υλικών  σε κεντρική μονάδα ανακυκλώσιμων υλικών  Ε) ΧΥΤΥ. ΣΤ) Μονάδα επεξεργασίας βιολογικών υπολειμμάτων.
4) Η δραστηριότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης να ασκείται από τους ΟΤΑ και τις συνεργασίες τους, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον από το ιδιωτικό κεφαλαίο.
5) Απορρίπτουμε την καύση των απορριμμάτων λόγω των βασικών μειονεκτημάτων που έχει η συγκεκριμένη μορφή διαχείρισης.
6) Επανερχόμαστε στην πρόταση για εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης στην Επαρχία Ικαρίας και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ευθύνη του κράτους μέσα από ένα πραγματικό εθνικό φορέα ανακύκλωσης.
Τέλος να θυμίσουμε πως ποτέ  άλλοτε στα δημοτικά χρονικά του νησιού  δεν υπήρχε σημαντικότερη ενασχόληση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση  με το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και αυτό δεν έγινε τυχαία. Παλεύουμε για τη λήψη άμεσων μέτρων και αναπτύσσουμε συγκεκριμένες δραστηριότητες ( χωρίς  να μεταφέρουμε το πρόσθετο σοβαρό  κόστος στους δημότες μέσα από τα τέλη), για τη μείωση των απορριμμάτων, τη διαλογή στη πηγή, την ανακύκλωση, την υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αντίληψης που υποστηρίζουν οι δήμοι της Ικαρίας για το θεσμό και τον χαρακτήρα της Τ.Α.
Κτηνοτροφία: Σε αντίθεση με τις θεωρίες που έχουν καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια που ουσιαστικά δικαιολογούν την αντικτηνοτροφική πολιτική που εφαρμόζεται, πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία με βασικούς στόχους την κάλυψη των αναγκών του νησιού μας με καλής ποιότητας τρόφιμα, τη διασφάλιση εισοδήματος των κτηνοτρόφων,  την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της δημόσιας υγείας.
Οι προτάσεις μας προϋποθέτουν τη ριζική αλλαγή της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης,  την αναδιάρθρωση της φυτικής παραγωγής ,την ανάπτυξη κτηνοτροφικών καλλιεργειών για παραγωγή εγχώριων φυτικών ζωοτροφών.
  • Στα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, είναι  πρώτον η άμεση εφαρμογή της απόφασης για την προστασία του δάσους του Ράντη και δεύτερον να απαγορευτεί η παραμονή των ζωών σε υπερβοσκημένες περιοχές που έχουν ερημοποιηθεί ή που απειλούνται με ερημοποίηση.
  • Το πρόγραμμα «εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας» που εκτός των άλλων προβλέπει και την απόσυρση των πλεοναζόντων αιγοπροβάτων στην Ικαρία είναι σε θετική κατεύθυνση. Η προσπάθεια αυτή που γίνεται από την Τ.Α.  της Ικαρίας και η οποία για μια ακόμα φορά, προς δόξαν των ελληνικών κυβερνήσεων, έχει κολλήσει σε απίστευτες γραφειοκρατίες, πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Δεν φτάνει όμως αυτό.
  • Η αριθμητική μείωση των αιγοπροβάτων (κατά κύριο λόγο των ανεπιτήρητων) κρίνεται αναγκαία για καθαρά περιβαλλοντικούς λόγους: οι εκτάσεις στις οποίες μέχρι τώρα έβοσκαν κινδυνεύουν με ερημοποίηση και δεν μπορούν πλέον να τα θρέψουν.
  • Πρέπει να εφαρμοσθούν και μέτρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών, π.χ. στο Πέζι- Εριφή, στην περιοχή του Φραντάτου, της Δάφνης, κλπ.