Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Περιοδεία της βουλευτού του ΚΚΕ Βέρας Νικολαΐδου στην Ικαρία

Στο χέρι σας είναι να τους χαλάσετε τα σχέδια
«Στο χέρι σας είναι να τους δώσετε τώρα ένα μάθημα. Όχι μόνο στην Ικαρία, παντού». Αυτό τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ που περιόδευσε από χτες το μεσημέρι στην Ικαρία η οποία πνίγηκε πριν μερικές μέρες από μία πρωτοφανή θεομηνία.
Η καταστροφή στην Ικαρία είναι ανείπωτη. «Δεν μπορώ να σας περιγράψω αυτό που έγινε. Ο θόρυβος από τους βράχους που έπεφταν ήταν τρομερός και η γη έτρεμε για ώρες! Το νερό ποτάμι παντού. Κι όλα αυτά στο σκοτάδι, γιατί το ρεύμα είχε κοπεί...». Με αυτά τα λόγια μιλώντας στον «Ρ» ο Αντρέας προσπαθεί να περιγράψει τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι του νησιού. Ο δρόμος προς το σπίτι του δεν υπάρχει πια και για να φτάσει εκεί διασχίζει ένα απότομο ρέμα με τεράστιους βράχους που κατρακύλησαν από το βουνό. «Το έντονο καιρικό φαινόμενο διήρκεσε 11 - 1 το βράδυ που δεν κυκλοφορούν κόσμος και αυτοκίνητα, αλλιώς θα είχαμε θρηνήσει περισσότερα θύματα», λένε οι κάτοικοι. Λίγο πιο κάτω, στην ίδια χαράδρα, στο χωριό Αμάλου, μας δείχνει το σημείο που χάθηκε ο 34χρονος. Το σπίτι του άνοιξε κυριολεκτικά η γη και το κατάπιε...
Από την Τρίτη το μεσημέρι που περιόδευσε στο νησί η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ. Συνοδευόμενη από μέλη της ΝΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ και από τον Στέλιο Βατούγιο, αντιδήμαρχο Ραχών, επισκέφτηκε την Τρίτη τα χωριά Αμάλου και Καρκινάγρι, τα οποία υπέστησαν βιβλικές καταστροφές. Η Β. Νικολαΐδου συνομίλησε με τους κατοίκους και διαπίστωσε από κοντά τις μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες, οδικό δίκτυο, καθώς τη Δευτέρα θα συζητηθεί στη Βουλή η Ερώτηση που κατέθεσε το Κόμμα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στο ΒΔ τμήμα του νησιού, στο δημοτικό διαμέρισμα Καρκιναγρίου, στις Ράχες και στον Εύδηλο.
«Μας εμπαίζουν κι από πάνω...»
Η οργή και η αγανάκτηση για τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων έχουν «χτυπήσει κόκκινο» στο νησί. «Η ζωή εδώ ήταν και είναι δύσκολη. Ούτε δουλειές, ούτε οδικό δίκτυο, ούτε προστασία από τις βροχές, ούτε σχολεία, ούτε νοσοκομεία», έλεγαν οι κάτοικοι στο Αμάλου. Στο μεταξύ, η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και οι ελλείψεις στο δίκτυο ομβρίων υδάτων τεράστιες. «Κάποια αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει από τις δημοτικές αρχές είναι επειδή είναι διεκδικητικές, έντιμοι άνθρωποι και αγωνιστές και δεν επιβάρυναν οικονομικά τους κατοίκους γι' αυτά τα έργα», είπαν πολλοί.
Κι ενώ οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων είναι σκανδαλώδεις, τις τελευταίες μέρες «παρελαύνουν» προκλητικά βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη, εμπαίζοντας τους κατοίκους, αφού το μόνο που έχει γίνει είναι μέρος της καταγραφής των ζημιών και καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το ποσό και το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων. «Ξέρουμε πως αν δεν είχαμε σε 10 μέρες εκλογές δε θα μας επισκέπτονταν καν», σημείωναν. «Ο Μαγκριώτης μας είπε καλό κουράγιο. Κουράγιο έχουμε, του είπαμε, λεφτά δεν έχουμε. Το μόνο που ήρθε να μας πει προεκλογικά ήταν να μην ανησυχούμε, ότι δε θα πάρουν άλλα μέτρα κατά των συνταξιούχων και των μισθωτών!», έλεγαν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι του Αμάλου.
Επίσης, είναι ενδεικτικό ότι ενώ το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τίποτα στα πλαίσια αυτά δεν έχει γίνει πέρα από καταγραφή. Για τις αντλήσεις νερού, τη διάνοιξη των δρόμων, τον απεγκλωβισμό σπιτιών κι ανθρώπων κινητοποιήθηκε το σύνολο των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που χώθηκαν κυριολεκτικά μέσα στη λάσπη για να σώσουν ανθρώπους. Ενεργοποιήθηκαν επίσης τα μηχανήματα του δήμου και εργολάβων, τους οποίους δεσμεύτηκε η Νομαρχία ότι θα πληρώσει. «Το θέμα είναι να μη μείνουν μόνο στην καταγραφή των ζημιών, όπως έκαναν και στην Ηλεία και αλλού. Θέλουν στρίμωγμα να βάλουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, πότε θα ξεκινήσουν τα έργα, οι αποζημιώσεις κλπ. Χρειάζονται επικαιροποιημένες και εμπεριστατωμένες μελέτες για το οδικό δίκτυο και τα άλλα έργα», τόνισε η Β. Νικολαΐδου.
Τα πάντα θαμμένα στη λάσπη
Ο οδικός άξονας Καρκιναγρίου ήταν υπό κατασκευή και τώρα είναι διαλυμένος, γεμάτος λάσπη και βράχους. Στο χωριό Αμάλου 3 σπίτια τα καταβρόχθισε η γη συθέμελα. Γεφύρια δεν υπάρχουν πια. Στο Καρκινάγρι η πλατεία του χωριού, θαμμένη. Πολλά από τα σπίτια του χωριού δεν έχουν νερό και τους προμηθεύει η Πυροσβεστική. Ο Γιάννης και η Μαρία έχουν εστιατόρια εκεί και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Το νερό έφτασε στα 3 μέτρα, τα αυτοκίνητα και τις βάρκες τα παρέσυρε το νερό στη θάλασσα. «Ακόμα να ξεπληρώσω το δάνειο που πήρα πέρυσι και καταστράφηκα», λέει η Μαρία. «Γι' αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει να παγώσουν και τα δάνεια όσων έχουν», υπογράμμισε η Β. Νικολαΐδου.
        «Πρέπει να τιμωρήσετε το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και την ΕΕ. Συμπορευτείτε με το ΚΚΕ, ψηφίστε "Λαϊκή Συσπείρωση" και εκλέξτε δήμαρχο και περιφερειάρχη αγωνιστές, που θα είναι αποκούμπι και μπροστάρηδες στους αγώνες σας», επισήμανε.

Από το Ριζοσπάστη, 28/10/2010