Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Τάζουν ανεπαρκή μέτρα...

...και προεκλογικά μαντζούνια
Μέτρα που μοιάζουν ...ασπιρίνες για τον καρκίνο είναι αυτά που υποσχέθηκε στους πλημμυρόπληκτους κατοίκους της Ικαρίας ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης, που επισκέφτηκε το απόγευμα της Κυριακής το νησί και συμμετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης και άλλων φορέων.

Φωτο
Χρήστος Μαλαχίας

Ο υφυπουργός επανέλαβε την εξαγγελία που έκανε και στη Χίο για αποζημιώσεις 60 ευρώ το τετραγωνικό για τις επισκευές και 800 το τετραγωνικό για ανακατασκευές κατοικιών, εκ των οποίων τα μισά με άτοκα τραπεζικά δάνεια. Μια εξαγγελία που χαρακτηρίστηκε από τους εκπροσώπους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ως εμπαιγμός και κοροϊδία, καθώς ο μέσος όρος για κατασκευή ενός σπιτιού στο νησί είναι τα 1.200 ευρώ το τετραγωνικό. Επομένως, δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο για ολική αποζημίωση, όπως απαιτούν οι κάτοικοι, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση τους σπρώχνει ουσιαστικά στον τραπεζικό δανεισμό, σε μια περίοδο που τα εισοδήματά τους μειώνονται από τη γενικότερη οικονομική πολιτική. Επίσης, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει στα αιτήματα για ετήσια απαλλαγή των πληγέντων από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, όπως και για το πάγωμα της πληρωμής δανείων, παραπέμποντάς τα σε άλλους υπουργούς...
Τη στιγμή που οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού προσεγγίζουν τα 12 εκατ. ευρώ και γύρω στα 25 εκατ. ευρώ υπολογίζονται στο συνολικό οδικό δίκτυο, ο υφυπουργός παρέπεμψε το πρόβλημα σε δύο προγράμματα για την αντιπλημμυρική προστασία και την οδική ασφάλεια που αφορούν όλη τη χώρα και τα οποία, όπως είπε, θα ενεργοποιηθούν ...μετά τις εκλογές! Δήλωσε μάλιστα ότι «οι καταστροφές είναι συνδυασμός της κακοκαιρίας με προβληματικές παρεμβάσεις, όπως μπαζωμένα ρέματα και κακοτεχνίες, και οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να απαιτήσουν τον επανασχεδιασμό των έργων αυτών και την αποκατάσταση των ρεμάτων», τη στιγμή που όλα τα προηγούμενα χρόνια οι δήμοι με «ψίχουλα» της κρατικής χρηματοδότησης που δίνονταν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούσαν να κάνουν αντιπλημμυρικό έργο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γονείς κάνουν κατάληψη του Δημοτικού Σχολείου στις Ράχες το οποίο μπάζει νερά από παντού εδώ και καιρό και η κυβέρνηση δεν έχει εγκρίνει ούτε την πίστωση των 70.000 ευρώ της μελέτης για τη στεγανοποίησή του! Αλλο παράδειγμα αποτελεί το κλειστό γυμναστήριο Ραχών που ενώ έχει δημοπρατηθεί εδώ και 3 χρόνια δεν έχει πέσει ούτε τσαπιά, επειδή δεν έχει χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του ούτε με ένα ευρώ! Αλλο παράδειγμα είναι ο παραλιακός δρόμος ο οποίος έχει εξελιχθεί σε «γεφύρι της Αρτας», αφού εδώ και πολλά χρόνια δε χρηματοδοτείται. Για όλα αυτά δεν υποσχέθηκε τίποτε ούτε «στα λόγια»...
Αντίθετα ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση με 11 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του κεντρικού οδικού δικτύου «Στελί - Φραντάτο - Ράχες», ένα έργο που διεκδικούν εδώ και 15 χρόνια οι δήμοι, αλλά και αυτό δεν κατασκευάζεται λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Ο χρόνος βέβαια που γίνεται αυτή η εξαγγελία, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, δημιουργεί καχυποψία και δυσπιστία για το αν θα τηρηθεί, ωστόσο οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι αποφασισμένοι να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να τηρηθεί, όπως και η άλλη υπόσχεση για τη χρηματοδότηση της Γ' φάσης του λιμανιού του Εύδηλου.
Ο υφυπουργός δήλωσε ότι ένα πρόσθετο πρόβλημα στο νησί είναι «η υπερβόσκηση, που έχει οδηγήσει σε ερημοποίηση το 42% της έκτασής του», καλώντας τους τοπικούς φορείς να βάλουν τέλος σ' αυτό. Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θύμισαν όμως ότι από το 2008 η Τοπική Διοίκηση έχει τοποθετηθεί συνολικά και αναλυτικά για το ζήτημα της κτηνοτροφίας στην Ικαρία. Αντιμετώπισαν, όμως, την εκκωφαντική σιωπή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς δε θέλουν να τα βάλουν με την ΚΑΠ και να διεκδικήσουν, για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις να δίνονται στο παραγόμενο προϊόν και όχι στο κεφάλι.
«Μαυρογιαλούρειες» προεκλογικές υποσχέσεις έδωσε ο Γ. Μαγκριώτης νωρίτερα την Κυριακή και στη Σάμο, όπου υποσχέθηκε χρηματοδότηση για τα οδικά έργα Σάμος - Καρλόβασι, παράκαμψη Πυθαγορείου - Χώρας και Μαραθόκαμπου - Αγ. Κυριακής και για την ανάδειξη του Ευπαλίνειου Ορύγματος, το πρώτο υδραγωγείο που χρονολογείται από το 550 π.Χ.
Από το Ριζοσπάστη 26/10/2010