Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ναυτεργάτες - Νησιώτες - Σπουδαστές

«Πλοία τώρα για το λαό και όχι το κεφάλαιο το εφοπλιστικό»!
Απαίτησαν δρομολόγια, εισιτήρια, συνολικά Ακτοπλοΐα που θα υπηρετεί λαϊκές ανάγκες, με κινητοποίηση χτες στον Πειραιά
«Μόρφωση δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Πλοία τώρα για το λαό και όχι το κεφάλαιο το εφοπλιστικό»! Με τα συνθήματα αυτά να κυριαρχούν, ναυτεργάτες, σπουδαστές από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, ετεροδημότες από την Ικαρία και τους Φούρνους ένωσαν χτες τα αγωνιστικά τους πυρά, με μια δυναμική κινητοποίηση, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ που για τα κέρδη των εφοπλιστών, σμπαραλιάζει ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ανατρέπει το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών και σπρώχνει στην εμπορευματοποίηση και την υποβάθμιση τη Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση προκειμένου να παράγονται φτηνοί και πειθήνιοι ναυτεργάτες.
Την κινητοποίηση διοργάνωσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ, η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΑΕΝ, φορείς από την Ικαρία και τους Φούρνους, με τη συμμετοχή υποψηφίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναδεικνύοντας, με τον τρόπο αυτό την ανάγκη του κοινού μετώπου πάλης.
Σε απομόνωση οδηγούνται Φούρνοι - Ικαρία
Ναυτεργάτες, νησιώτες, σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Λεωνίδας Καρούτσος, αντιπρόεδρος τους Εργατικού Κέντρου Σάμου - Ικαρίας, συσπειρωμένος στις γραμμές του ΠΑΜΕ, και ο υποψήφιος δήμαρχος Φούρνων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Φλιτζάνης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον αποκλεισμό στον οποίο καταδικάζεται το νησί των Φούρνων και στη μερική απομόνωση της Ικαρίας, καθώς με την έγκριση του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, δηλαδή της κυβέρνησης, τροποποιούνται τα δρομολόγια του μοναδικού πλοίου που «πιάνει» σε αυτά τα νησιά και κόβει τις προσεγγίσεις που θεωρούνται ασύμφορες για την εταιρία. Το γεγονός αυτό θα δώσει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην Ικαρία μετά τις τρομερές καταστροφές που υπέστη από τις τελευταίες πλημμύρες με τις οποίες αναδείχθηκε η έλλειψη έργων υποδομής που βιώνει το νησί από την βάρβαρη πολιτική.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο οποίος επισήμανε ότι η επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα, είτε στα νησιά, είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε μέσα στα πλοία οι ναυτεργάτες, είτε στα εργοστάσια οι εργάτες πρέπει να πάρει απάντηση. Βήμα σε αυτή την κατεύθυνση μαζί με την οργάνωση της πάλης είναι η καταψήφιση στις εκλογές των υποψηφίων των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των δήθεν «ανεξάρτητων» και η μαζική υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι, με μπροστάρηδες τη νέα βάρδια του μηχανοστασίου και της κουβέρτας ξεκίνησαν πορεία μέσα στο λιμάνι που κατέληξε στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. Ο υπουργός Γ. Διαμαντίδης αν και ήταν εδώ και μέρες ενημερωμένος για τη συνάντηση απουσίαζε, γεγονός που καταγγέλθηκε με τον πιο έντονο τρόπο από τους φορείς, ενώ όπως συμφωνήθηκε οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν.
Από το Ριζοσπάστη, 23/10/2010