Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Θέσεις για τα ναρκωτικά

     
Η άμεση λύση για την αντιμετώπιση     
παραμένει η πρόληψη,
η θεραπεία
                                  και η κοινωνική  επανένταξη

Τα επίσημα στοιχεία μαρτυρούν με τον πιο τραγικό τρόπο τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα της τοξικομανίας και στη χώρα μας. Ο αριθμός των χρηστών αυξάνεται, κυριαρχεί η πολυτοξικομανία, δηλαδή η παράλληλη χρήση τουλάχιστον δύο ναρκωτικών ουσιών, τα ναρκωτικά εξαπλώνονται ραγδαία στα σχολεία, ύπαρξη νέων και εύκολων στην πρόσβαση ναρκωτικών, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της. Και πάνω από δύο δεκαετίες οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στην εξουσία εφαρμόζουν πολιτικές που στόχο έχουν τη διαχείριση και συντήρηση του προβλήματος.
Στην πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων προχωρά και η σημερινή αποφασισμένη όπως φαίνεται – από πρόσφατες εξαγγελίες και δηλώσεις – να διαλύσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των υπαρχουσών θεραπευτικών δομών, να βάλει για τα καλά τους ιδιώτες στο χώρο που σχετίζεται με την τοξικοεξάρτηση. Χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του «εκμηδενισμού της λίστας αναμονής στα προγράμματα υποκατάστασης» φανερώνεται η πρόθεσή της να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες για την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου των χρηστών και των οικογενειών τους, αφήνοντας ανεξέλεγκτο τον ιδιωτικό τομέα και το κεφάλαιο να απομυζήσει με τα γνωστά κριτήρια του κέρδους εκείνους που έχουν μπει στο λαβύρινθο της εξάρτησης.
Με το ίδιο πρόσχημα, της «λίστας», τα προγράμματα υποκατάστασης γίνονται η κύρια μορφή στο χώρο της τοξικοεξάρτησης. Επιχειρείται να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη στιγμή μάλιστα που μέρα με τη μέρα το ΕΣΥ απαξιώνεται μέσω της υποχρηματοδότησης και της ανεπάρκειας υλικοτεχνικής υποδομής, όταν το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει βασικές ανάγκες και όλοι οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς έχουν αντιταχθεί σε μια τέτοια μεθόδευση.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε προσπάθεια απεξάρτησης με υποκατάστατο που είναι ενεργό μόνο απέναντι στην ηρωίνη είναι εξαρχής καταδικασμένη σε αποτυχία, αφού η πολυτοξικομανία αφορά πάνω από το 71% των εξαρτημένων.  Την ίδια στιγμή τα «στεγνά» προγράμματα αγκομαχούν κάτω από την οικονομική θηλιά που τους έχει επιβληθεί, ενώ τα Κέντρα Πρόληψης αιμορραγούν οικονομικά σε ένα θεσμικό πλαίσιο που αποτελεί τη μήτρα πολλών προβλημάτων τους και η λύση τους μεταφέρεται στον… «Καλλικράτη»
Η εξάρτηση είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, με πολλές παραμέτρους που παράγεται και αναπαράγεται από τη βασική αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας. Έτσι, η τοξικομανία θα αντιμετωπίζεται στο βαθμό που η πάλη ενάντια της θα συνδέεται με τη γενικότερη πάλη του μαζικού λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος ενάντια στην εκμετάλλευση, με προοπτική την κατάργησή της.
Σε αυτή την κατεύθυνση η πάλη εναντίον τους πρέπει να είναι υπόθεση πρώτης γραμμής, καθώς οι προσπάθειες πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης είναι η μόνη ρεαλιστική και άμεση λύση για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών της τοξικοεξάρτησης. 
Τα τελευταία 4 χρόνια στην Ικαρία  ιδιαίτερη ήταν η συμβολή των δήμων στην διαμόρφωση αντιναρκωτικού μετώπου και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών πρόληψης στο νησί μας, αποτέλεσμα αυτής της κοινής προσπάθειας με το κέντρο πρόληψης ΦΑΡΟΣ ήταν η σημαντική αναβάθμιση της έντασης και της ποιότητας της δουλειάς του ΦΑΡΟΥ σε όλο το νησί και η δρομολόγηση της δημιουργίας κέντρου πρόληψης στην Ικαρία . θεωρούμε πως η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στην υλοποίηση του στόχου ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ - ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ - ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ, που αποτελεί βασική θέση  στη δράση μας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των ναρκωτικών.