ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ 
Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,
εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι,
νέοι και νέες,

Στη Λαϊκή Συσπείρωση συναντιόμαστε άνθρωποι που δεν σας είμαστε άγνωστοι αφού μαζί έχουμε βρεθεί στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού, μπροστά σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια. Είμαστε μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ, αγωνιστές που έχουμε βρεθεί μαζί στους εργατικούς αγώνες, στα ταξικά συνδικάτα, στους συλλόγους, στον  αγώνα κατά των Ναρκωτικών, στους αγωνιστικούς Συνδυασμούς στα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια και τόσα άλλα.
Είμαστε ανοιχτοί, σε όλους τους αγωνιστές και από άλλους πολιτικούς χώρους που έχουν αγανακτήσει με τα βάρβαρα μέτρα, που είναι κατά του «Καλλικράτη» και τους καλούμε να συμπαραταχθούν μαζί μας, να δώσουν τη μάχη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του Νοέμβρη.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους του τόπου μας. Στους αυτοαπασχολούμενους, στους μισθωτούς, στις γυναίκες, στους νέους και τις νέες, στους βιοπαλαιστές που βλέπουν πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να πάει άλλο. Σκέφτονται ή θέλουν να αγωνιστούν για αυτά που τους βασανίζουν σήμερα, ανοίγοντας ένα διαφορετικό δρόμο για το μέλλον.
Πρόθεση μας είναι να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των αγώνων του λαού μας για την προστασία των δικαιωμάτων του και στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων που θα μας εξασφαλίσει μια καλύτερη προοπτική. 
Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,
Οι εκλογές του Νοέμβρη στις περιφέρειες και στους δήμους, στις συνθήκες που διεξάγονται πρέπει να πάρουν τον χαρακτήρα μιας γενικευμένης πολιτικής αντιπαράθεσης. Πηγαίνοντας προς τις εκλογές είναι αναγκαίο να εκφράσουμε την αντίθεση μας σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Να ξεκινήσουμε τη δική μας αντεπίθεση ανοίγοντας το δρόμο για μια διαφορετική πορεία, που θα είναι σύμφωνη με τις ανάγκες μας και την προοπτική που χρειάζονται τα παιδιά μας.
Η διοικητική μεταρρύθμιση και ειδικότερα ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι κομμάτι και συνέχεια των ίδιων πολιτικών που χρόνια τώρα εκμεταλλεύονται και καταπιέζουν το λαό, φορτώνοντας του σήμερα και τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης. Με το πρόσχημα της αποκέντρωσης παρεμβαίνει στους δήμους διαμορφώνει την περιφερειακή και την τοπική διοίκηση, εξασφαλίζει την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μεγαλώνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Πρόκειται για έναν ακόμα οδοστρωτήρα των αναγκών και της ζωής της λαϊκής οικογένειας και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, ξεκομμένα από όλη την αντιλαϊκή πολιτική που χτυπάει βάναυσα τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους
 Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ:
Ø            Αύξηση φορολογίας μέσω των δημοτικών τελών .  
Ø            Μεταφορά στις Περιφέρειες και τους Δήμους, αρμοδιοτήτων του κράτους στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, στην Πρόνοια με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση.   
Ø            Χιλιάδες απολύσεις, νέες αντεργατικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας.
Ø            Εμπορευματοποίηση του Περιβάλλοντος και ιδιωτικοποίηση των υποδομών.
Ø            Διαμορφώνει έναν πιο αποτελεσματικό μηχανισμό διοίκησης δίπλα στην κυβέρνηση για τη χειραγώγηση και ενσωμάτωση του λαού στην κυρίαρχη πολιτική, για τη μεταφορά της λαϊκής αγανάκτησης στα τοπικά όργανα και όχι στην κεντρική εξουσία.    
Ø            Η νέα διοικητική δομή, θα οξύνει την ανισότητα των περιφερειών της χώρας (η Περιφέρειά μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις), θα εντείνει την ερήμωση της υπαίθρου. Θα οδηγήσει στη δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και των αναγνωρισμένων οφειλών προς την Τοπική Διοίκηση.
Καμιά διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τις αντιλαϊκές συνέπειες της, εφόσον το κουμάντο το έχει η εξουσία των μονοπωλίων.  
Τα περί τοπικής ανάπτυξης είναι εμπαιγμός. Η τοπική ανάπτυξη καθορίζεται από τη γενικότερη πορεία, από την κεντρική πολιτική.
Ας μας πει κάποιος, τόσα χρόνια φιλολογίας για την τοπική ανάπτυξη, που, σε ποια περιοχή οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, είδαν βελτίωση της θέσης τους, αύξηση του εισοδήματος τους, ασφάλεια για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους;;
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά το δίλημμα είναι: ανάπτυξη για το λαό ή για τα μονοπώλια. Μόνο όταν η ανάπτυξη θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα καπιταλιστικά κέρδη, με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο, μπορούν να δημιουργηθούν νέοι θεσμοί γνήσιας λαϊκής και εργατικής συμμετοχής στους χώρους δουλειάς, μόρφωσης και κατοικίας. Για να ανοίξει ο δρόμος γι’ αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική πρέπει να δυναμώσουν οι αγώνες με κοινά αιτήματα και στόχους για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, αγώνες που ενισχύουν τη λαϊκή συμμαχία, συντονίζουν την πάλη, και εμπνέουν μαχητική αισιοδοξία.
Το κριτήριο ψήφου σε αυτές της εκλογές είναι πριν από όλα γενικό πολιτικό. Δεν προκύπτει κυβέρνηση, μπορούν όμως να προκύψουν οι βοηθοί της κυβέρνησης για να υλοποιούν την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της μέσα και από την τοπική διοίκηση,
ειδικά σήμερα που πάνω από το κεφάλι του λαού στέκει η δαμόκλειος σπάθη του μνημονίου, της πιο βάρβαρης συμφωνίας που έχει υπογραφεί από ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.
                                                                     ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με αυτό το ζοφερό μέλλον μπροστά μας, βρεθήκαμε στο τιμόνι των Δήμων της Ικαρίας. Αντιμέτωποι καθημερινά με το τέρας της γραφειοκρατίας, και με τις όποιες αδυναμίες μας, καταπιαστήκαμε με υπευθυνότητα με μια πληθώρα θεμάτων και προβλημάτων, που απαιτούσαν επιτακτικά αντιμετώπιση. 
Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε κατ’ αρχήν τις αιτίες που γεννούν και συντηρούν μεγάλα προβλήματα του τόπου μας. (Υγεία - Παιδεία - Συγκοινωνίες - Χρηματοδοτήσεις, κλπ.)
Φροντίσαμε για την καθημερινότητα διεκδικώντας πριν απ’ όλα τις αναγκαίες υποδομές (π.χ λιμάνια, δρόμους, παρεμβάσεις στις υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και των τριών δήμων, αλλαγή τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων, κλπ. )
Πετύχαμε την αναβάθμιση των ιαματικών πηγών, βελτιώσαμε σημαντικά τις υπηρεσίες των υδροθεραπευτηρίων μέσα από την διαδικασία της λειτουργίας τους για πρώτη φορά από τον Δήμο, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας.
Σημαντική είναι η παρέμβαση μας στους τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, με δημιουργία υποδομών (Μουσεία, κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα), και δωρεάν χρήση. Δημιουργήσαμε το Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων “Ίκαρος”, έναν θεσμό διεθνούς εμβέλειας.
Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή μας στην διαμόρφωση αντιναρκωτικού μετώπου και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών πρόληψης στο νησί μας.
Το πιο μεγάλο όμως επίτευγμα των Δήμων της Ικαρίας ήταν ότι πρωτοστατήσαμε στη δημιουργία αγωνιστικών συσπειρώσεων και διεκδικήσαμε μαζί λύσεις προς όφελος του Ικαριώτικου λαού σε σημαντικά για αυτόν ζητήματα (Υγεία - Παιδεία - Συγκοινωνίες - Ενέργεια). Ήμασταν εδώ, σε όλες τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων,  του Ικαριώτικου λαού, ενάντια στις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης για την απόκρουση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.
Τέλος στα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΕΔΚ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΕΔΚ-  ΚΕΔΚΕ) εκφράσαμε ξεκάθαρα, και παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, θέσεις που πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι λειτουργούν  προς όφελος του λαού, και αποκαλύψαμε το ρόλο αυτών των οργάνων σε κρίσιμα ζητήματα όπως για παράδειγμα για την ακτοπλοΐα ή για την διοικητική μεταρρύθμιση, με την οποία στην ουσία συμφωνούν όλοι «κομματικοί», «ανεξάρτητοι». Πολλές φορές αναγκάσαμε και άλλους Δήμους ή θεσμικά όργανα να υιοθετήσουν τις θέσεις μας. 
Δεν μείναμε  κλεισμένοι  μέσα στους τοίχους των Δημαρχείων, δεν  αναπαυτήκαμε στις καρέκλες της διοίκησης. Αντίθετα παραμείναμε ζωντανό κύτταρο, συζητήσαμε, κινητοποιηθήκαμε, προκαλέσαμε, συμμετείχαμε, δημιουργήσαμε, διεκδικήσαμε, βάλαμε καθοριστικά το στίγμα μας στις εξελίξεις  και στο μέλλον του τόπου. Με λίγα λόγια δεν υπήρξε ζήτημα μικρό ή μεγάλο, άμεσο ή μακροπρόθεσμο που να  μην καταπιαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, υπερασπιζόμενοι τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, των δημοτών του τόπου.       
Συνδημότες, συνδημότισσες,  
Στις ερχόμενες εκλογές πιστεύουμε πως πρέπει να κρίνετε τους υποψήφιους  και τους συνδυασμούς τους από τη στάση τους στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια, από τη θέση τους στους αγώνες που αναπτύχθηκαν. Αναρωτηθείτε ποια ήταν η στάση τους απέναντι σε ζητήματα όπως η κοινωνική ασφάλιση, το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων,  η εμπορευματοποίηση των  κοινωνικών υπηρεσιών, η επίθεση που δέχεται η νεολαία στα δικαιώματα μόρφωσης και δουλειάς, η εμπορευματοποίηση της υγείας, η διάδοση των ναρκωτικών, η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, του πολιτισμού και του ελεύθερου χρόνου, η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας, και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Θυμηθείτε πια είναι η στάση τους σήμερα απέναντι στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, το μνημόνιο, τον Καλλικράτη.
Ρωτήστε τους που ήταν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, στις συγκεντρώσεις, στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, στους αγώνες του Ικαριώτικου λαού.
Πιστεύουμε ότι όλα αυτά είναι καθοριστικά κριτήρια ψήφου. Οι θέσεις και η στάση όλων μας απέναντι σε αυτά τα ζητήματα, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για το πως θα τα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.
Συμπατριώτισσες – συμπατριώτες
Το πραγματικό δίλημμα των ερχομένων εκλογών δεν είναι ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής ή ποιος κάνει το μικρότερο κακό. Το Πραγματικό δίλημμα είναι ποιον από τους δυο δρόμους θα διαλέξουμε:
Τον δρόμο που κινείται στον αντίποδα της αντιλαϊκής πολιτικής με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας; 
Ή τον δρόμο που ακολουθεί η πλειοψηφία των αιρετών που εκλέγεται με την  στήριξη Ν.Δ - ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑ.Ο.Σ και οι δήθεν ανεξάρτητοι, που όλοι μαζί αποδέχονται τη λογική της ανταγωνιστικότητας, της ανταποδοτικότητας, της σύμπραξης με τους ιδιώτες, του “όποιος πληρώνει έχει”, δηλαδή την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου σε κάθε φάση;   
Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών θα πέρα από όλα τα αλλά και ένα είδος σφυγμομέτρησης της διάθεσης των εργαζομένων να αντιπαλέψουν τα νέα μέτρα, να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους. Τώρα ο λαός με την ψήφο του πρέπει να τιμωρήσει τους υπαίτιους.
Τιμωρήστε τους και στην Ικαρία. Καταδικάστε τον κοινό συνδυασμό του ΣΥΝ/ ΣΥ.ΡΙΖ.Α, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της Ν.Δ., του ΛΑ.Ο.Σ., της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, την αντιλαϊκή δηλαδή συμμαχία στο Δήμο Ικαρίας, ανεξάρτητα από την πολιτική σας τοποθέτηση. Για αυτούς δεν υπάρχει μνημόνιο, δεν υπάρχει πετσόκομμα κονδυλίων και χρηματοδοτήσεων προς τους δήμους, δεν υπάρχει η ληστεία των παρακρατηθέντων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν υπάρχει ο Καλλικράτης, δεν υπάρχει πολιτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν λένε κουβέντα για την αντιλαϊκή πολιτική σήμερα γιατί ακριβώς αυτά τα κόμματα είτε την υλοποίησαν είτε την στήριξαν με διάφορους τρόπους. Γι’ αυτό ανάγουν σε μοναδικό τους  αντίπαλο και εχθρό και κομμουνιστές και την αγωνιστική δράση τους.  
Συνδημότες, συνδημότισσες,
Δεν μας βλέπετε πρώτη φορά. Μας γνωρίζετε αρκετά χρόνια. Μας εμπιστευτήκατε ήδη αρκετά χρόνια στη διοίκηση των Δήμων. Είμαστε περήφανοι που αξιοποιήσαμε δημιουργικά, αγωνιστικά την ψήφο που μας δώσατε.  
Είμαστε περήφανοι που μέσα από τις συμπληγάδες της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν  συνθλιφτήκαμε, δεν υποταχτήκαμε, διατηρήσαμε την αξιοπρέπεια μας και αποδειχτήκαμε συνεπείς στην εντολή που μας δώσατε και υλοποιήσαμε την μοναδική μας υπόσχεση: ότι θα αγωνιστούμε μαζί σας για τα κοινά μας προβλήματα και τα  προβλήματα του τόπου μας.   
Έχουμε πλούσια δράση όλα τα προηγούμενα χρόνια και πιστεύουμε ότι αυτή η δράση αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την διεκδίκηση των λαϊκών δικαιωμάτων, για τη διασφάλιση έργων και παρεμβάσεων που αντιμετωπίζουν μεγάλα λαϊκά προβλήματα, για την πρόοδο του τόπου μας.
Συμπατριώτες – συμπατριώτισσες,
Σας καλούμε να ψηφίσετε με την Λαϊκή Συσπείρωση, για να συμβάλλουμε πιο δυνατοί και από καλύτερες θέσεις στην  απόκρουση χειρότερων μέτρων, για να επιβάλλουμε λαϊκές  λύσεις στα  προβλήματα μας, για μια Τοπική  Αυτοδιοίκηση που θα είναι σύμμαχος του λαϊκού κινήματος, που θα βοηθήσει στη συνεργασία των κοινωνικών δυνάμεων.
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση δεσμευόμαστε ότι στα περιφερειακά και δημοτικά όργανα της κρατικής διοίκησης, αταλάντευτα θα παλεύουμε και θα διεκδικούμε σε όλα τα μέτωπα, στη βάση κοινών στόχων πάλης, στην κατεύθυνση της ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, της πάλης για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.
Η ψήφος στις ερχόμενες εκλογές είναι και ζήτημα προσωπικής ευθύνης για τον κάθε ένα. Επιβάλλεται να πράξουμε με συνέπεια  αναλογιζόμενοι το χρέος μας απέναντι στον τόπο μας και στα  παιδιά μας.

Πείτε ένα δυνατό ΟΧΙ στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Ψηφίστε για περιφερειάρχη, δήμαρχο και συμβούλους που θα αντιπαλεύουν τα αντιλαϊκά μέτρα και θα διεκδικούν τα δικαιώματα σας.
ΔΩΣΤΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ   ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Στον δήμο Ικαρίας με επικεφαλής τον  Στέλιο Σταμούλο
Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με επικεφαλής τον Στρατή  Κόρακα


6  Οκτωβρίου 2010


Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,
εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι,
νέοι και νέες,

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας, οι αιρετοί εκπρόσωποι της στα περιφερειακά και δημοτικά όργανα της κρατικής διοίκησης, αταλάντευτα θα παλεύουν και θα διεκδικούν σε όλα τα μέτωπα, στη βάση κοινών στόχων πάλης, στην κατεύθυνση της ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, της πάλης για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.
Παρουσιάζουμε τους βασικούς στόχους πάλης, τις αρχές μας, το  βασικό προγραμματικό μας πλαίσιο, πλαίσιο  διεκδίκησης και δράσης που δένει με τους αγώνες και τις αγωνίες των λαϊκών στρωμάτων, που αγγίζει την ουσία και τις αιτίες των προβλημάτων, που δεν καλλιεργεί αυταπάτες για ψεύτικους παραδείσους και για νησίδες ευημερίας μεσούσης της κρίσης και της αντιλαϊκής επιδρομής.
ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΤΑ
Δε συμβιβαζόμαστε με τους εξευτελιστικούς πόρους της Τ.Α. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, διεκδικούμε πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση όλων των οργάνων της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών τους. Οι πόροι των Ο.Τ.Α στην Ελλάδα προέρχονται από δημοτικά τέλη κατά 60-70 % και 30% από κρατική χρηματοδότηση (στοιχεία ΚΕΔΚΕ).  Στην Ικαρία έχουμε καταφέρει ακριβώς το  αντίστροφο.
Αντιπαλεύουμε τις αυθαίρετες παρακρατήσεις, διεκδικούμε την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων (11 δις ευρώ για όλους τους ΟΤΑ της χώρας). Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους. αφαιρούνται, άμεσα ή έμμεσα, από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους. Είμαστε αντίθετοι με τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι η ΤΑ αποκτά οικονομική αυτοτέλεια με την ανάληψη φορολογικής εξουσίας.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Αγωνιζόμαστε για: 
¨       Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.              
¨       Σύνταξη με πλήρη δικαιώματα στα 30 χρόνια εργασίας.
Συμπορευόμαστε, στηρίζουμε
Την πάλη της φτωχομεσαίας αγροτιάς για μια άλλη αγροτική πολιτική, κόντρα στους κανονισμούς της ΚΑΠ για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα που θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, με την προώθηση και στήριξη της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων την  ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. μέσα από  καθετοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς Συνεταιρισμούς, που θα προστατεύει την παραγωγή και το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Τον αγώνα των αυτοαπασχολούμενων (Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων)  ενάντια στα μονοπώλια και την απελευθέρωση της αγοράς για την προστασία του εισοδήματος και της δουλειάς τους.
ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ   
Πρωτοστατήσαμε στη συσπείρωση και στις μεγάλες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων.  Συνεχίζουμε ακούραστα τον αγώνα για δωρεάν Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλο το λαό.  Να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο τομέα της Υγείας- Πρόνοιας.  Ο κοινωνικός εθελοντισμός και η «Φιλανθρωπία» δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την κρατική υποχρέωση.  Να πληρώσουν τα βάρη το κράτος, αφού μέσα από τη φορολογία προεισπράττει τις σχετικές δαπάνες και η εργοδοσία, μέσα από τα υπερκέρδη της. 
                  Για εμάς είναι προτεραιότητα η Λαϊκή Υγεία και Πρόνοια
Διεκδικούμε:
¨       Πανελλαδική ανάπτυξη ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά Δημόσιου και Δωρεάν σύγχρονου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής (ΕΚΑΒ) με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία – Πρόνοια.
¨       Σχεδιασμένη ανάπτυξη Δημόσιων Δωρεάν νοσοκομείων και κέντρων Υγείας στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο. Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με επαρκή και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό.
¨       Κρατικό δίκτυο υποδομών κοινωνικών εγκαταστάσεων με δωρεάν πλήρεις υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα ΑμΕΑ, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις.
ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
            Αγωνιζόμαστε για την καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και Ενιαίου Δωδεκάχρονου Βασικού Υποχρεωτικού Σχολείου κοινού προς όλους τους νέους. Αντιπαλεύουμε κάθε είδους, άμεση η έμμεση ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της Παιδείας, αρνιόμαστε την είσοδο των επιχειρήσεων στα δημόσια σχολεία μας με οποιαδήποτε πρόσχημα, ακόμα και το πιο «φιλεκπαιδευτικό» αγωνιζόμαστε για τη γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών.
        Η μόρφωση και παιδεία της νεολαίας δεν μπορεί να είναι κερδοσκοπική επιχείρηση.
¨       Αντιπαλεύουμε κάθε μέτρο αποκέντρωσης – διαφοροποίησης των σχολικών προγραμμάτων και των σχολείων. Απορρίπτουμε τις «ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας» που συγκαλύπτουν και εντείνουν τις μορφωτικές ανισότητες.
¨       Αντιπαλεύουμε την προώθηση της «διά βίου» μάθησης.
¨       Καμιά αύξηση των δημοτικών τελών για τη λειτουργία των σχολείων ή την ίδρυση δημοτικών «πανεπιστημίων» και σχολών, κανένα πρόσθετο χαράτσι άμεσα στους γονείς, κανένας «σπόνσορας» στην εκπαίδευση.
¨       Αγωνιζόμαστε για μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο.
¨       Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο Σχολείο και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Λέμε ΟΧΙ στο «πλαίσιο προσόντων» και παλεύουμε ώστε το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
            Παλεύουμε για τη λήψη άμεσων μέτρων και αναπτύσσουμε συγκεκριμένες δραστηριότητες ( χωρίς  να μεταφέρουμε το πρόσθετο σοβαρό  κόστος στους δημότες μέσα από τα τέλη), για τη μείωση των απορριμμάτων, τη διαλογή στη πηγή, την ανακύκλωση, την υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων. Διεκδικούμε την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
            Συμμετέχουμε ενεργά στην προστασία του δασικού πλούτου από πυρκαγιές και απαιτούμε τη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης, αλλά και τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για το περιορισμό των πυρκαγιών.  Αντιπαλεύομε την ιδιωτικοποίηση των δασικών περιοχών και την μάστιγα της αποίμενης κτηνοτροφίας, προτείνοντας την  ριζική αλλαγή του τρόπου διαχείρισης της κτηνοτροφικής δραστηριότητας.
Παράλληλα  διεκδικούμε
¨       Κατοχύρωση της Επικοινωνίας – Ενέργειας – Νερού ως κοινωνικών αγαθών παρεχόμενων από το κράτος με πολύ φθηνά τιμολόγια και κατάργηση του ΦΠΑ, σε αντίθεση με την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους.
¨       Να  ολοκληρωθούν οι  οδικοί άξονες του νησιού, να ανακατασκευαστούν τα φθαρμένα τμήματα των δημοτικών οδικών δικτύων .
¨       Προστασία  δασικών οικοσυστημάτων που συμβάλλουν στη συγκράτηση των νερών και τον εμπλουτισμό των υδροφορέων, όπως π.χ το Δάσος του Ράντη από κρατικό φορέα διαχείρισης.   Αναδάσωση καμένων εκτάσεων.
¨       Περιβαλλοντικό  σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων.
¨       Ελεύθερες ακτές – παραλίες χωρίς να πληρώνει έμμεσα ή άμεσα ο λαός.
 ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
            Οι δήμοι της Ικαρίας έχουν πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις για τις συγκοινωνίες ιδιαίτερα για την ακτοπλοΐα έχουν συμβάλει καθοριστικά στο παρελθόν και στο συντονισμό σε Παναιγαιακό επίπεδο. Σημαντικές ενέργειες έχουν γίνει και για την εσωτερική συγκοινωνία με τη προσπάθεια δημιουργίας διαδημοτικού φορέα, και την καθιέρωση ενός στοιχειώδους δικτύου δημοτικών και διαδημοτικών συγκοινωνιών, διεκδικώντας  παράλληλα πόρους από το κρατικό προϋπολογισμό για αυτό το σκοπό.
Διεκδικούμε
¨       Απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή και αεροπορική  σύνδεση των νησιών μας , χειμώνα – καλοκαίρι, με την Ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους. Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων.
¨       Μείωση του υψηλού ναύλου επιβατών, οχημάτων, εμπορευμάτων κατά 50%, χωρίς αυτό το κόστος να μετακιληθεί στο κρατικό προϋπολογισμό.
¨       Δημιουργία Εθνικού Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, με κοινωνικό έλεγχο και Αποκατάσταση του Δημοσίου Χαρακτήρα των Αερομεταφορών.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
            Παλεύουμε για την ενθάρρυνση των δημιουργικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα της νεολαίας. Διεκδικούμε πολλαπλάσιους χώρους φυσικής αγωγής και άθλησης, γυμναστήρια με οργάνωση, με υποδομή για όλους τους κατοίκους δωρεάν. Είμαστε αντίθετοι με την  εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και με τις απόψεις ότι αθλητισμός σημαίνει πρωταθλητισμός. 
            Υποστηρίζουμε ότι ο πολιτισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα σε κάθε εργαζόμενο. Ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε την ανάδειξη και προβολή της ερασιτεχνικής δημιουργίας.
Αγωνιζόμαστε για τη διαμόρφωση συνθηκών και υποδομών, για να απολαμβάνουν το δικαίωμα στον πολιτισμό και τη τέχνη όλοι οι εργαζόμενοι.
Διεκδικούμε
¨       Εξασφάλιση των μορφωτικών και υλικών προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού στην Τέχνη και τον Πολιτισμό
¨       Ανάπτυξη τοπικής πολιτιστικής δραστηριότητας και της λαϊκής ερασιτεχνικής δημιουργίας ώστε να υπηρετεί την πολιτιστική – μορφωτική ανάπτυξη του λαού και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων του τουρισμού και του θεάματος.
¨       Διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς (κτιρίων, μνημείων, λαϊκής παράδοσης κ.λπ.)
¨       Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό της νεολαίας.   
¨       Ανάπτυξη του λαϊκού, ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Η ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ 
¨       Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά και τα υποκατάστατά τους.   
¨       Δωρεάν δημόσιες δομές πρόληψης – θεραπείας – επανένταξης σε όλη τη χώρα.  
¨       Θέσπιση προγράμματος για την εφαρμογή πρωτογενούς πρόληψης.
           ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ   
ΕΛΛΗΝΩΝ– ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
¨       Όχι στα τοπικά όργανα χειραγώγησης και καταστολής. Κατάργηση όλων των θεσμών συμμετοχής  του λαού στην τοπική αστυνόμευση, στο χαφιεδισμό και την καταστολή.
¨       Άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και κατοχύρωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.
¨       Κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων και εγκυκλίων που ποινικοποιούν τη μετανάστευση ή θέτουν εμπόδια στη ζωή αυτών και των παιδιών τους που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στη χώρα.
              ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Τ.Α. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
¨       Εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων της τοπικής και περιφερειακής  διοίκησης.
¨       Εκλογή έμμεση του δημάρχου και του περιφερειάρχη με δυνατότητα ανάκλησης μέσω των δημοτικών συμβουλίων που τους εκλέγουν. 
Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,
Οι εκλογές γίνονται σε μια περίοδο που οξύνονται τα λαϊκά προβλήματα, τα κόμματα εξουσίας και οι δορυφόροι τους, μπορεί σε κάποια τοπικά ή περιφερειακά όργανα να κάνουν παραπλανητικούς ελιγμούς, στηρίζοντας δήθεν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, ώστε να καμουφλάρουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Δεν υπήρξαν ούτε θα υπάρξουν ανεξάρτητοι υπερκομματικοί υποψήφιοι. Όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο ή είναι αφελής ή λέει ψέματα. Την επόμενη μέρα των εκλογών θα έχουν σηκώσει «τη λευκή σημαία» του συμβιβασμού και της υποχώρησης και θα εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις του μνημονίου και των αντιλαϊκών πολιτικών. 
            Η εκλογή αγωνιστών της Λαϊκής Συσπείρωσης σημαίνει:
Ø      Ένα γερό φράγμα στην πολιτική του μνημονίου, των μονοπωλίων, της κυβέρνησης και των κομμάτων που υποστηρίζουν τον αντιλαϊκό μονόδρομο.  
Ø      Μέσα στα όργανα αυτά θα φτάνει η φωνή του λαού, έτσι ώστε να παρεμβάλλονται εμπόδια και δυσκολίες, να υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση και όχι το σκοτάδι της αδιαφάνειας. 
Ø      Οι εκλεγμένοι αγωνιστές της Λαϊκής Συσπείρωσης θα μπαίνουν μπροστά στην αποκάλυψη της αδικίας, στην αποκάλυψη της κερδοσκοπίας, θα μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση, στήριξη και αλληλεγγύη των αγώνων.  
Ø      Δε θα ισχυρίζονται ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά τους τα διάφορα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους !
Ø      Δε θα λυπηθούν κόπους και θυσίες για την αναγέννηση και ανασύνταξη του κινήματος, για απόσπαση κάποιων κατακτήσεων, για την τελική νίκη.
Ο λαός θέλει δίπλα του ασυμβίβαστους αγωνιστές και όχι αγωνιστές στα λόγια, κινδυνολόγους και τρομοκράτες, συκοφάντες και αποφασισμένους να μην πειράξουν ούτε μια τρίχα από τα κέρδη των μονοπωλίων. Δεν χρειάζεται απλά έντιμους δημάρχους, συμβούλους και περιφερειάρχες, αλλά αδιάλλακτους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Χρειάζεται εκλεγμένους άφοβους, που δε διστάζουν να σηκώσουν πρώτοι τα βάρη του αγώνα. 
Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών για τα τοπικά διοικητικά όργανα πρέπει να αποτελέσει όπλο στον αγώνα του λαού για να δυσκολευθεί και να αποτραπεί η λήψη των σφαγιαστικών μέτρων που μετατρέπουν τη ζωή των εργαζόμενων, ιδιαίτερα των νέων ηλικιών, σε ένα σύγχρονο Νταχάου, να αποτελέσει όπλο καταδίκης της κυρίαρχης πολιτικής και του μνημονίου, να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής αντεπίθεσης .

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ   ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Στον δήμο Ικαρίας με επικεφαλής τον  Στέλιο Σταμούλο
Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με επικεφαλής τον Στρατή  Κόρακα


27 Σεπτεμβρίου 2010