Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Οι προτεραιότητες της Λαϊκής Συσπείρωσης
Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι,
αγρότες, συνταξιούχοι, γυναίκες, άνεργοι, νέοι και νέες,

              Η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας θέτει ακόμα μια φορά στην κρίση σας σκέψεις- προτάσεις, βασικές  της προτεραιότητες,  ένα πλαίσιο στόχων πάλης για το επόμενο διάστημα.  
Να ξεκαθαρίσουμε εξ’ αρχής ότι η Ικαρία από μόνη της και μόνο αυτή δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει μια νησίδα γαλήνης και τοπικής ανάπτυξης στη μέση της καταιγίδας της καπιταλιστικής κρίσης, της ανηλεούς ισοπέδωσης από συγκυβέρνηση- Ε.Ε.- ΔΝΤ των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν μπορούμε να φανταστούμε μια ευημερούσα Ικαρία σε μια ρημαγμένη χώρα και βέβαια δεν καλλιεργούμε αυταπάτες, φρούδες ελπίδες, δεν συσκοτίζουμε, ότι μπορεί να λυθούν ριζικά τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, όταν γύρω μας μαίνεται η καταιγίδα της αντιλαϊκής πολιτικής.
Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, με το κείμενο που κρατάτε στα χέρια σας, προσπαθούμε είναι να δώσουμε τους άξονες των βασικών μας προτεραιοτήτων, ένα πρώτο πλαίσιο στόχων πάλης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παλέψουμε από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, σε κάθε χωριό και σε κάθε οικισμό. Μια και μοναδική είναι η κεντρική ιδέα, η κατευθυντήρια γραμμή..
Ότι θα παλέψουμε για τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών των εργαζόμενων, των νέων, των συνταξιούχων, των γυναικών, των μεταναστών, των ανέργων, όλων δηλαδή όλων ανεξαιρέτως των λαϊκών στρωμάτων, όλων των Ικαριωτών. Και σε αυτόν τον αγώνα σας καλούμε όλους. Πάλη  για να αποσπάσουμε εδώ και τώρα μέτρα ανακούφισης για όλους, πάλη για να διεκδικήσουμε ότι δικαιούμαστε και μας το στερούν βίαια,  για να μπει φραγμός σε αυτή τη βάρβαρη καταστροφική αντιλαϊκή πολιτική που ρημάζει και τον τόπο μας, γιατί μπορούμε να τους σταματήσουμε, μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο των ριζικών αλλαγών σε όφελος του λαού!
Άλλωστε αυτό κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με εσάς δίπλα μας, μπροστά να μας δείχνετε το δρόμο για δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για συντάξεις και μεροκάματα με αξιοπρέπεια, για να μην κλείσουν τα μαγαζιά μας, για να μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά μας, να απολαμβάνουμε όλοι δωρεάν και αποκλειστικά δημόσιες παροχές υγείας και πρόνοιας, κλπ, κλπ,
Να ξεκαθαρίσουμε επίσης ότι δεν δεχόμαστε σαν δεδομένο τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τη δυστυχία, θα παλέψουμε για να αλλάξει, για αυτό και δεν θα δείτε προτάσεις για το πώς θα διαχειριστούμε τη φτώχεια μας, προτάσεις φιλανθρωπίας, μοιράσματος «ολίγων ψιχίων» στους πιο ευαίσθητους, στους πιο δυστυχείς.
Μπορούμε όμως από τώρα να δεσμευτούμε για ορισμένα «δεν»:
ΔΕΝ θα εκποιήσουμε, ούτε θα παραχωρήσουμε, ούτε θα εκχωρήσουμε δημόσια περιουσία, φυσικό πλούτο του τόπου μας, στον οποιονδήποτε ιδιώτη, ΜΚΟ, σύμπραξη ιδιωτών στο όνομα της δήθεν «αξιοποίησης» της.
ΔΕΝ θα μπάσουμε από το παράθυρο ΚΟΙΝΣΕΠ, ή άλλες πρόθυμες οργανώσεις παραχωρώντας τους δραστηριότητες και υποχρεώσεις του δήμου.
ΔΕΝ θα συμφωνήσουμε, δεν θα υλοποιήσουμε κανένα μέτρο κτυπήματος δικαιωμάτων, διαθεσιμότητες, απολύσεις, καταργήσεις οργανικών θέσεων, συμβάσεις δουλεμπορικές και εργασιακές σχέσεις γαλέρας.
ΔΕΝ θα υλοποιήσουμε κανέναν απολύτως κανέναν αντιλαϊκό νόμο, όπως αντίθετα έκανε με σπουδή η δημοτική αρχή (πχ νόμος για δευτεροβάθμια)
ΔΕΝ θα δεχτούμε να μεταφερθούν στην πλάτη του δήμου ευθύνες για προνοιακές δομές, σχολεία, μονάδες υγείας.
ΔΕΝ θα μετατρέψουμε το δήμο σε φορομπηχτικό οργανισμό.
Οι προτεραιότητες μας εστιάζουν κατ’ αρχήν στην εξασφάλιση μιας βασικής απαραίτητης προϋπόθεσης, ένα προαπαιτούμενο: τις ολοκληρωμένες υποδομές. Δεν μπορούμε να μιλάμε για όποια ανάπτυξη και να εκκρεμούν ακόμα βασικές υποδομές στο νησί, παρά την κοσμογονία που προσπαθεί να παρουσιάσει  η σημερινή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβούλιου που εκλέχτηκε με την στήριξη του συνόλου των πολιτικών σχηματισμών που δρουν στην Ικαρία (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ –ΔΗΜΑΡ και κυρίως και πριν απ’ όλους ο  ΣΥΡΙΖΑ)

ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
¨      Θα διεκδικήσουμε και θα απαιτήσουμε χρηματοδοτήσεις για την ολοκλήρωση των κεντρικών οδικών αξόνων στο νησί, με απόλυτη προτεραιότητα στον άξονα Νας- Κάλαμος, έργο αν και έχει εκ νέου δημοπρατηθεί σήμερα «δυσκολεύεται να βρει χρηματοδότηση».
¨      Αντίστοιχα και για τα δυο λιμάνια του νησιού παλεύουμε για τις απαραίτητες πιστώσεις, παρεμβάσεις και έργα ώστε και τα δυο να «γίνουν» λιμάνια και να λειτουργήσουν με ασφάλεια. 
·        Αντιπλημμυρικά: επιτέλους να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού και χρηματοδότηση όλων των μελετών που έχουν εκπονηθεί για  μικρά φράγματα, ανασχέσεις χειμάρρων, κλπ
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
Να ξεκαθαρίσουμε και εδώ ότι θα βρεθούμε στο πλάι τους  και θα στηρίξουμε τους μικρούς παραγωγούς, είτε στη γεωργία, είτε στην κτηνοτροφία, είτε στην μελισσοκομία, είτε τους αλιείς, ότι θα στηρίξουμε τους αγώνες τους για να μην ξεκληριστούν, για να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε ικανοποιητικές τιμές, για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από την παραγωγή τους.
Και επιπλέον μελέτες για τη δυνατότητα ανάπτυξης κλάδων, κατασκευή αρδευτικών δικτύων, ενίσχυση μικρών βιοτεχνιών, τυποποίηση τοπικών προϊόντων, κτηνοτροφία με ασφαλή και καλής ποιότητας τρόφιμα, διασφάλιση εισοδήματος για αξιοπρεπή διαβίωση των κτηνοτρόφων, την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και του περιβάλλοντος, νομιμοποίηση και χωροθέτηση μονάδων αξιοποίησης πλουτοπαραγωγικών πόρων ( πχ σχιστόλιθος, πέτρα)
Διεκδίκηση εκ νέου χρηματοδότησης για την κατασκευή σφαγείου.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο τουρισμός αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες του νησιού μας. Πιστεύουμε ότι ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, καθολικό λαϊκό δικαίωμα  και σαν τέτοιο θα πρέπει να διεκδικηθεί από όλους.
Διεκδικούμε τη δημιουργία οργανωμένων χώρων αναψυχής- κάμπινγκ για όλους, και θα καταβληθεί προσπάθεια για δημιουργία δυο τέτοιων χώρων . 
Για τις παραλίες η λογική μας είναι ότι πρέπει να είναι ελεύθερες για όλους και με υπηρεσίες δωρεάν, ή με συμβολικό αντίτιμο. Δεν θα επιτρέψουμε την αυθαίρετη κατάληψη τους και δεν θα συμφωνήσουμε σε καμία παραχώρηση σε ιδιώτες.
Θα αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις το νομοσχέδιο- έκτρωμα για τον αιγιαλό και οι ιαματικές πηγές θα ξαναγίνουν προτεραιότητα ώστε να πάψει πια ο μαρασμός τους.
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Στόχος μας είναι η διεκδίκηση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία χερσαίου συγκοινωνιακού δικτύου που θα καλύπτει ολόκληρο τον Δήμο μας, συνεχίζοντας  την προσπάθεια  των προηγούμενων  χρόνων για την οργάνωση και λειτουργία διαδημοτικής χερσαίας συγκοινωνίας.
Επιδιώκουμε την σύνδεση των οικισμών μεταξύ τους. Σύνδεση των σημείων εισόδου του νησιού με τις έδρες των τριών δημοτικών διαμερισμάτων.
Όσο για την ακτοπλοΐα διεκδικούμε απρόσκοπτη, τακτική, καθημερινή σύνδεση των νησιών μας, χειμώνα- καλοκαίρι, με την ηπειρωτική Ελλάδα με το βόρειο και νότιο Αιγαίο και μεταξύ τους, με δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων με φτηνά εισιτήρια και με εξασφάλιση της δουλειάς των ναυτεργατών και  βελτίωση των δικαιωμάτων τους.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμα φορά την θέση μας σχετικά με την σχεδιαζόμενη επένδυση της εταιρείας ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε, τονίζοντας πως είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο να υλοποιηθεί γιατί :
§  Σχεδόν όλη η  κορυφογραμμή των βουνών  της Ικαρίας θα μετατραπεί σε  ένα απέραντο αιολικό πάρκο, με καταστροφικές συνέπειες στην χλωρίδα-πανίδα του νησιού, και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές αλλοιώσεις.
§  Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία  καθώς και σημαντική όχληση από τον παραγόμενο θόρυβο  τους.
§  Κανένα οικονομικό όφελος δεν προβλέπεται για τους κατοίκους του νησιού μας, εκτός του «ανταποδοτικού» τέλους προς τους ΟΤΑ, που και αυτό είναι επισφαλές. Αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί «επιχείρημα» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ο τόπος μας -αφού καταστραφεί- σε πεδίο ατελείωτης κερδοφορίας των όποιων επιχειρηματικών ομίλων  «με τα έξοδα πληρωμένα από τις τσέπες μας».
Αφού θυμίσουμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση  άνοιξε αυτό το ζήτημα καλώντας σε έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, τονίζουμε πως σε καμία περίπτωση δε συναινούμε στην υποθήκευση των ζωών των δικών μας και των παιδιών μας και σε αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να εμποδίσουμε την πραγματοποίηση αυτής της καταστροφικής «επένδυσης».
ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ
Σήμερα σε μια περίοδο συστηματικής περικοπής των οικονομικών της τοπικής διοίκησης, η διαχείριση των υδατίνων πόρων αποκτά άλλη βαρύτητα. Η θέση της προστασίας του νερού ως  δημόσιου αγαθού και της υπεράσπισης του κοινωνικού χαρακτήρα της διαχείρισης του, είναι ζήτημα καθοριστικής σημασίας για την Ικαρία και κύρια προτεραιότητα μας  και έχοντας σαν δεδομένα την  πρόθεση της κυβέρνησης για εκχώρηση του συνόλου της διαχείρισης σε ιδιώτες  (πχ ΕΥΔΑΠ νήσων), αλλά και την ανησυχητική σπουδή του Δήμου Ικαρίας, να σπεύσει να υλοποιήσει την οδηγία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας, με   ασυνήθιστα μεγάλο πρόστιμο για όσους δεν κάνουν τη δήλωση.
Επιπλέον δεσμευόμαστε για την επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής του δήμου και την ορθολογικότερη κατανομή των τελών ύδρευσης ανά δημοτική ενότητα.
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Σήμερα η δημοτική αρχή βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα των προεκλογικών της δεσμεύσεων, αφού  μετά από 3 χρόνια  αναντιστοιχίας λόγων  και έργων, η κατάσταση στην διαχείριση των απορριμμάτων είναι σαφώς  χειρότερη σε όλους τους τομείς από αυτήν που παρέλαβε: Καμία εξέλιξη (εκτός από την εξέλιξη στην υπόθεση του ΧΥΤΥ) δεν έχει επισήμως δρομολογηθεί στην κατεύθυνση ουσιαστικής αντιμετώπισης του σοβαρότατου αυτού προβλήματος.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» πιστεύοντας πως είναι αναγκαίος ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός που να πατάει στην πραγματικότητα, θα κινηθεί στην εξής κατεύθυνση.
·  Ολοκλήρωση της διαδικασίας κατασκευής του ΧΥΤΥ Ικαρίας η οποία εκκρεμεί.
¨   Διεκδίκηση πόρων για την αποκατάσταση των ενεργών ΧΑΔΑ.
¨   Διεκδίκηση πόρων για την εκτέλεση των έργων που προβλέπονται για ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Όσο για την ανακύκλωση διεκδικούμε  πόρους για τον αναγκαίο εξοπλισμό από το κράτος και τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, διεκδικούμε από το κράτος και τα συστήματα την οικονομική συμβολή τους στο λειτουργικό κόστος των δήμων για την ανακύκλωση.
¨      Επαναφέρουμε την διεκδίκηση που αυτά τα χρόνια εγκαταλείφθηκε για μια διαφορετική πολιτική έτσι ώστε  η ανακύκλωση να υλοποιείται από τους δήμους χωρίς την σύμπραξη με  το ιδιωτικό κεφαλαίο.
ΥΓΕΙΑ
Οι διαχρονικές αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές έχουν οδηγήσει στην γνωστή τραγική κατάσταση τις μονάδες υγείας στα νησιά μας, μας υποχρεώνουν να μην έχουμε γιατρό, φάρμακο, ασθενοφόρο, περίθαλψη, καταργούν ειδικότητες, εγκαταλείπουν τα αγροτικά ιατρεία, συγχωνεύουν- καταργούν μονάδες, καταργούν ειδικότητες, μετακινούν υποχρεωτικά, δείχνουν το δρόμο της απόλυσης στους εργαζόμενους.
Βρεθήκαμε πολλές φορές στους δρόμους διεκδικώντας και παλεύοντας για τη ζωή μας. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης του ταξικού- λαϊκού κινήματος και θα συνεχίσουμε σε αυτή τη ρότα.
Απαιτούμε: επαρκές και μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες Υγείας
όλες τις μέρες, συνεχώς. Να μην μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας  των νησιών μας
ούτε για μισή ώρα!
Διεκδικούμε: Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου. Καμία επιχειρηματική δράση.
ΣΧΟΛΕΙΑ
Θεωρώντας ότι η μόρφωση, η εκπαίδευση είναι δικαίωμα το οποίο πρέπει να παρέχεται σε όλα τα παιδιά, ισότιμα, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη οι εργαζόμενοι γονείς τους και χωρίς να αναπτύσσεται κανενός είδους επιχειρηματική δράση, δεσμευόμαστε:
¨      Δεν συναινούμε στην κατάργηση  καμίας σχολικής μονάδας.
¨      Δεν επιβάλλουμε δίδακτρα και τροφεία.
¨      Είμαστε  στο πλευρό των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών και του ταξικού κινήματος.
¨      Βελτιώνουμε σε όλο το νησί της υποδομές  «σχολικής στέγης» .
¨      Λειτουργία (στις Ράχες) και δημιουργία (στον Εύδηλο)  παιδικού σταθμού
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
 Οι δήμοι της Ικαρίας πρωτοστάτησαν τα προηγούμενα χρόνια στην διαμόρφωση αντιναρκωτικού μετώπου, στην επίσκεψη κινητών μονάδων ενημέρωσης από το ΚΕΘΕΑ και τις θεραπευτικές κοινότητες και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών πρόληψης στο νησί μας με την  δρομολόγηση της δημιουργίας κέντρου πρόληψης στην Ικαρία. Πιστεύουμε ακράδαντα (και θα παλέψουμε σκληρά γι’ αυτό)  ότι μπορεί η ζωή μας να είναι ελεύθερη από κάθε εξαρτησιογόνα ουσία, ότι μπορούν να διαπαιδαγωγηθούν τα παιδιά μας σε αυτό, να τα μάθουμε να λένε ένα δυνατό ΟΧΙ. Επιπλέον θα φροντίσουμε για:
¨   Υποστήριξη της  λειτουργίας του  κέντρου πρόληψης στην Ικαρία.
¨   Σταθεροποίηση των επισκέψεων σε ετήσια βάση του ΚΕΘΕΑ.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
¨      Χρηματοδότηση και ενίσχυση, όπως έχουμε κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια άλλωστε τους αθλητικούς συλλόγους του νησιού.
¨      Χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των αθλητικών υποδομών, όπου έχουν ξεκινήσει και όπου έχουν μελετηθεί, πχ: κλειστό γυμναστήριο στις Ράχες,  και επίσης την κατασκευή νέων όπως,  γήπεδο 5x5 στις Ράχες, κλπ.
¨      Επανασύνδεση με τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ ΙΚΑΡΟΣ και προσπάθεια  να επεκταθούν οι  εκδηλώσεις και τον χειμώνα.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες
Σίγουρα λείπουν πολλά από το κείμενο που κρατάτε στα χέρια σας, υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά που θα μπορούσαν να έχουν συμπεριληφθεί.
Η πρόθεση μας ήταν να σας δώσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές, τους βασικούς άξονες σε κύριες πλευρές της ζωής μας και της καθημερινότητας μας, να σας δώσουμε το στίγμα μας. 
Αν το καταφέραμε εσείς θα το κρίνετε.
Σας καλούμε να στηρίξετε τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο αλλά και στην Περιφέρεια για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, για  τη στήριξη  της γεωργίας και κτηνοτροφίας, για έργα υποδομών από κρατικούς φορείς, για αποκλειστικά δημόσια Υγεία- Πρόνοια-Παιδεία, για Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, για δημόσιο και Ενιαίο Φορέα παραγωγής και διανομής ενέργειας, κλπ, κλπ.
Για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης όπου ο πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους θα επιστρέφει σε αυτούς για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. 
Σ' αυτές τις εκλογές μπορούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά.
Στηρίξτε αυτό που πραγματικά δίνει ελπίδα και προοπτική.
Δώστε δύναμη στη δική σας φωνή, στον δικό σας αγώνα!
Δώστε δύναμη στη λαϊκή πάλη και προοπτική!
Δυναμώστε τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ικαρίας, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Στον δήμο Ικαρίας με επικεφαλής τον  Στέλιο Σταμούλο
Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με επικεφαλής τον Στρατή  Κόρακα.