Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ – ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ – «ΝΤΗΛΕΡ» Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    Στο μήκος κύματος του αρχηγού και προέδρου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου που έδωσε «γην και ύδωρ» μιλώντας την περασμένη βδομάδα στο Χρηματιστήριο της Γουόλτ Στριτ ο βουλευτής Σάμου του ΠΑΣΟΚ Πυθαγόρας Βαρδίκος, αναλαμβάνει ρόλο «πωλητή» δημόσιας έκτασης στο Νησί που εδώ και χρόνια (επί κυβέρνησης Ν.Δ.) έχει «κρεμαστεί στο τσιγκέλι» από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.
     Το θέμα είχε αναδείξει από τότε η «Χαραυγή» με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ (φ 611/20-10-2007).
    Ανοιχτά και χωρίς κανέναν ενδοιασμό ο Π. Βαρδίκος με επιστολή του της 23/9/2010 προς τον πρόεδρο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Δημοσθένη Ασημακόπουλο την οποία κοινοποίησε στα μέσα ενημέρωσης γράφει επί λέξει:
«ΘΕΜΑ: Επενδύσεις από την Qatar Holding στη Σάμο
Αγαπητέ πρόεδρε,
Η Qatar Holding, σύμφωνα με δημοσιεύματα (με πιο πρόσφατο αυτό της «Καθημερινής», την Κυριακή 19/9/2010, σελίδα 12, «Οικονομική») έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τουριστική αξιοποίηση μιας έκτασης 939 στρεμμάτων, στο Βαθύ της Σάμου.
Για την περιοχή αυτή εδώ και 10ετία υπάρχει τοπογραφικό που έχει συντάξει η Υπηρεσία σας (με Α.Β.Κ. 211 Σάμου).
Είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε:
1. Στη δασική Υπηρεσία Σάμου για τον χαρακτηρισμό της παραπάνω περιοχής και
2. Στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στη Σάμο για να ολοκληρώσει τον καθαρισμό του αιγιαλού και της παραλίας.
Παράλληλα να ερευνηθεί από την πολεοδομία της Σάμου το ποσοστό οικοδομικής κάλυψης της περιοχής.
Θα ενημερώσω σχετικά τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλο και τον υπουργό Επικρατείας κ. Παμπούκη.
Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Πυθαγόρας Χ. Βαρδίκος
Βουλευτής Σάμου»
    Όσον αφορά την ενδιαφερόμενη Qatar Holding που αναφέρει στην επιστολή του ο βουλευτής, πρόκειται για θυγατρική της QATAR INVESTMENT εταιρείας της βασιλικής οικογένειας του αραβικού εμιράτου ΚΑΤΑΡ, η οποία επενδύει σε εταιρείες και ακίνητα το πλεόνασμα πετροδολαρίων από τις πωλήσεις πετρελαίου και αερίου.
    Η θυγατρική της λοιπόν, η Qatar Holding έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για εκτάσεις στο Ρίο, το Μεσολόγγι, τη Ζάκυνθο, τη Σάμο, τη Ρόδο και την Κρήτη.
Βασικός προσανατολισμός της η ενέργεια και εν μέρει ο τουρισμός.
    Η έκταση για την οποία ενδιαφέρεται με τόσο άγχος να προωθήσει προς πώληση ο βουλευτής Σάμου, είναι μια ολόκληρη χερσόνησος δίπλα στην Αγία Παρασκευή, στο Νησί, συνολικής επιφάνειας 939.125 τ.μ.
    Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας είναι δυνατή η ανάπτυξη οικισμού κατοικιών ή εγκαταστάσεων τουρισμού και αναψυχής, ενώ η εκμεταλλεύσιμη επιφάνεια μετά την απαιτούμενη ρυμοτόμηση της περιοχής και την χάραξη του αιγιαλού, θα φτάσει στα 400.000 τ.μ. περίπου.
    Επειδή θ’ ακουστούν διάφορα περί ανάπτυξης, θέσεων εργασίας και άλλα νόστιμα (μας λυπήθηκαν οι εμίρηδες και ήρθαν να μας συνδράμουν) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε ενόψει τοπικών εκλογών, τη θέση, για το συγκεκριμένο ξεπούλημα, των Δημοτικών και Περιφερειακών συνδυασμών που διεκδικούν την ψήφο μας.
Από την εφημερίδα Χαραυγή, 25/9/2010