Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Οι Δήμαρχοι της Ικαρίας για τις ακτοπλοικές συγκοινωνίες





 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                 Άγιος Κήρυκος 15/10/2010
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ                         
ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
                                   
    
 ΠΡΟΣ:
1)       ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ  
       ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ.                                        
       ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. Γ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ 
2)        ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ 
        ( ΝΔ– ΚΚΕ – ΣΥ.ΡΙΖ.Α).
3)       ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ.
                                                     ΚΟΙΝ :
1)       ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ 
       ΓΡΑΦΕΙΟ Κ. ΝΟΜΑΡΧΗ.
2)       Μ.Μ.Ε




Θέμα:  Επιστολή Δημάρχων Ικαρίας για ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες.

Αξιότιμοι κύριοι,
Δυστυχώς η κατάσταση στα ακτοπλοϊκά δεδομένα για το τόπο μας – παρά τα όσα λέγονται στην περιοχή από κυβερνητικούς παράγοντες – βρίσκεται για μια ακόμα φορά σε αδιέξοδο λόγω της πολιτικής που ακολουθείται εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις.
Σήμερα επαναλαμβάνεται το συνηθισμένο έργο των τελευταίων χρόνων, του αποκλεισμού των δυο εκ των τριών λιμανιών της επαρχίας Ικαρίας.   Αυτό συμβαίνει γιατί απλούστατα στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου και στο λιμάνι των Φούρνων, δε θα προσεγγίζει από 1/11/2010 πλοίο με τακτικά δρομολόγια που να συνδέει την Ικαρία και τους Φούρνους με τον Πειραιά. Αφού η μοναδική εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί η εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου σε αυτούς τους προορισμούς σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε δεν σχεδιάζει προσεγγίσεις σε αυτά τα λιμάνια για τον επόμενο χρόνο…
Το συγκεκριμένο γεγονός δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στη μετακίνηση των συμπατριωτών μας στη Νότιο πλευρά του νησιού και τους Φούρνους όσο και στην εμπορευματική κίνηση των προϊόντων που εφοδιάζουν την αγορά.
Αυτή η εξέλιξη όπως αντιλαμβάνεστε προκαλεί την έντονη ανησυχία των δημοτών μας και των πάσης φύσεως επαγγελματιών, δεδομένου ότι όλη η κίνηση γίνεται μέσω του λιμένα Ευδήλου, προκαλώντας αύξηση στο κόστος μετακίνησης των επιβατών και βέβαια των εμπορευμάτων.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την αβεβαιότητα που προκαλεί η τακτική τις μοναδικής εταιρίας στην οποία έχει ανατεθεί η εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου σε αυτούς τους προορισμούς, στη τουριστική κίνηση της ερχόμενης τουριστικής περιόδου αντιλαμβάνεστε ότι η ανησυχία μετατρέπεται σε αγανάκτηση.

Σε ότι μας αφορά έχουμε κάνει σαφές εδώ και χρόνια ότι ουσιαστική λύση προς όφελος των νησιωτών, στο τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δε μπορεί να υπάρξει αν οι συγκοινωνίες δεν αντιμετωπισθούν από το κράτος και της κυβερνήσεις ως κοινωνικό αγαθό, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο Εθνικό Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που θα  διασφαλίζει :
1)                 Απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών μας με το Πειραιά και μεταξύ τους χειμώνα – καλοκαίρι.
2)                 Ναύλο προσιτά στους επιβάτες που θα συμβαδίζουν με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις της πλειονότητας των Ελλήνων  εργαζομένων.
3)                 Ασφαλή και γρήγορα ταξίδια με σύγχρονα και ασφαλή πλοία.
Ωστόσο σήμερα είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα ώστε να μην διακοπεί η σύνδεση του Αγίου Κηρύκου και των Φούρνων με τον Πειραιά καθώς και να εξασφαλιστεί η τακτική σύνδεση του λιμανιού της Νοτίου Ικαρίας και των Φούρνων σε πάγια βάση ανεξαρτήτως των σχεδιασμών των ακτοπλοϊκών εταιριών.
Αναμένοντας τις άμεσες ενέργειες σας, καλούμε τη τοπική κοινωνία (δημότες – επαγγελματικούς φορείς – εργατικά σωματεία) σε αγωνιστική ετοιμότητα πιστεύοντας ότι δεν είναι δυνατόν ως κοινωνία να αφεθούμε μοιρολατρικά στις διαθέσεις των ακτοπλοϊκών εταιριών θυσιάζοντας στο βωμό των κερδών τους το μέλλον και την ύπαρξη του τόπου μας.



ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΤΙΜΗ
                                            
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ


ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ                                                    ΣΠΥΡΟΣ ΤΕΣΚΟΣ
ΕΥΔΗΛΟΥ                                                                 ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ  ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ
ΡΑΧΩΝ                                                                      ΦΑΝΟΥΡΗΣ  ΚΑΡΟΥΤΣΟΣ