Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Καταστροφές στην Ικαρία


 «Εξαφανίστηκε» από την πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού
Εξαφανισμένα σπίτια, εξαφανισμένες καλλιέργειες, εξαφανισμένο οδικό, ηλεκτρικό και υδρευτικό δίκτυο. Αυτή είναι η εικόνα που δείχνει η Ικαρία μετά τη μεγάλη καταστροφή που την έπληξε το βράδυ της Δευτέρας και τα ξημερώματα της Τρίτης. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της χρόνιας εγκατάλειψής της από όλες τις κυβερνήσεις του δικομματισμού.
Τα έργα υποδομής στο νησί είναι «αρχαία», άρα ανύπαρκτα για τις σύγχρονες συνθήκες. Συγκεκριμένα η οδική σύνδεση ανάμεσα στις Ράχες και στο Καρκινάγρι (σ.σ. πρόκειται για τον παραλιακό και τον άξονα που περνά από το βουνό) αλλά και με την υπόλοιπη Ικαρία δεν είναι ολοκληρωμένη. Ακόμα και ο δρόμος που διασχίζει το βουνό δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από την κεντρική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται και οι προσπάθειες των δημοτικών αρχών να συμβάλλουν, όταν μάλιστα τα χρέη του κράτους προς τους ΟΤΑ μεγαλώνουν αμείωτα.
Ανύπαρκτη η αντιπλημμυρική προστασία
Οσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη και πλήρης μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού. Οι δήμοι Ραχών, Αγ. Κηρύκου και Ευδήλου προσπαθούν να ανταποκριθούν με τις πενιχρές δυνατότητες που έχουν, αλλά έχουν συναντήσει την αδιαφορία των δικομματικών κυβερνήσεων που εκφράζεται με τη μόνιμη υποχρηματοδότηση.
Για παράδειγμα υλοποιήθηκε μόλις το 1/3 από το πακέτο αντιπλημμυρικών έργων μετά τις καταστροφικές φωτιές του 1993 στον Αγ. Κήρυκο, ενώ αντιπλημμυρική μελέτη της διεύθυνσης δασών στην ίδια περιοχή , η οποία εκπονήθηκε το 2003 μετά από πυρκαγιά, «χρηματοδοτήθηκε» με 100.000 αντί για 600.000 ευρώ. Παρόλα αυτά η δήμοι της Ικαρίας με τους ελάχιστους πόρους που έχουν, έχουν εκπονήσει μελέτες και έχουν κάνει αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις όπως καθαρισμούς ρεμάτων, χαντάκια στα πλαϊνά σημεία του οδικού δικτύου, κοιτοστρώσεις, τοιχεία αντιστήριξης και οχετούς μεταφοράς ομβρίων. Παράλληλα αναζητούνται χρήματα για ένα μικρό φράγμα ανάσχεσης στις Ράχες, όπως και για την υλοποίηση των μελετών ανάσχεσης χειμάρρων από τον δήμο Ευδήλου και αντίστοιχης προμελέτης του δήμου Ραχών. Οι τρεις δήμοι του νησιού απευθύνονται συχνά σε ...ώτα μη ακουόντων με τις συχνές διαμαρτυρίες τους σε αρμόδιους φορείς για τη μη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και τη σωστή εκτέλεση έργων ώστε να μην κλείνουν κοίτες και μπαζώνονται ρέματα. Επιπλέον για την προστασία του βουνού και του δάσους διατίθενται μόλις ...τέσσερα άτομα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Οι καταστροφικότερες ζημιές εντοπίζονται κυρίως στο ΒΔ τμήμα του νησιού, ενώ η φετινή χρηματοδότηση του δήμου Αγ. Κηρύκου για τον τομέα της πολιτικής προστασίας ήταν 15.000 ευρώ (ενώ οι ανάγκες προσεγγίζουν τις 200.000!). Αυτά τα χρήματα δεν επαρκούσαν για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων όπως είναι τα φράγματα ανάσχεσης. Τέτοια φράγματα δε διαθέτουν τα ρέματα Κρατημός και Λακώνας που διασχίζουν την πόλη του Αγ. Κηρύκου. Από τα ρέματα αυτά πλημμύρισαν τμήματα της πόλης. Τα φράγματα είναι απαραίτητα αφού το νησί είναι ορεινό και οι κλίσεις του εδάφους απότομες. Εξάλλου η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο που συνδέει τον Αγ. Κήρυκο με τον Εύδηλο και τις Ράχες είναι επικίνδυνη. Ο δρόμος έχει ανοίξει αλλά υπάρχουν ακόμα σημεία με πέτρες και χώματα όπως και ετοιμόρροπα σημεία του οδοστρώματος. Και στον δήμο Αγ. Κηρύκου οι αγροτικοί δρόμοι σχεδόν δεν υπάρχουν, ενώ αρκετοί δημοτικοί δρόμοι έχουν κλείσει. Επίσης, αρκετές από τις 40 μαστεύσεις νερού έχουν καταστραφεί ή έχουν ζημιές.
Πόροι για το 1/10 των αναγκών
Ο δήμος Ευδήλου κάθε χρόνο χρηματοδοτείται με το 1/10 των χρημάτων που ζητά για θέματα πολιτικής προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι μια σειρά έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία, καθαρισμό σκουπιδόλακκων, διάνοιξη δασικών δρόμων και καθαρισμό περιαστικών δασών δεν γίνονται. Οσον αφορά το οδικό δίκτυο είναι παλιό. Δεν διαθέτει τοιχεία αντιστήριξης, δεν υπάρχουν οχετοί ομβρίων, ενώ άλλοι σκεπάστηκαν με αποτέλεσμα τα νερά να ξεχύνονται άτακτα. Χτες το πρωί ο Κάμπος, το Φραντάτο και ο Μάραθος είχαν διακοπές στην παροχή νερού, ενώ λόγω της εξάλειψης των χωματόδρομων της περιοχής από τις πλημμύρες, τα συνεργεία επισκευών δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στις μαστεύσεις από τις οποίες υδροδοτούνται πολλοί οικισμοί. Παράλληλα μεγάλες ζημιές έχουν σημειωθεί στις αναβαθμίδες όπου γίνονται οι γεωργικές καλλιέργειες του νησιού.
Η χρηματοδότηση του δήμου Ραχών για την πολιτική προστασία φέτος ήταν μειωμένη αισθητά στα 30.000 ευρώ, από τα 200.000 ευρώ που ζητά ο δήμος. Αξίζει να σημειωθεί πως στα έργα πολιτικής προστασίας περιλαμβάνονται και οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ρέματα. Δυο από αυτά, το ρέμα Πλατάνης και των Ταφράδων μπάζωσαν το Καρκινάγρι ενώ άλλα δυο, τα ρέματα Λαγουδάτων και Κουτσορνιθάτων, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο Αμάλου. Καταστροφές έχει υποστεί και το Τραπάλου, όπου το νεκροταφείο του χωριού χάθηκε. Το οδικό, το υδρευτικό και το ηλεκτρικό δίκτυο στα τρία χωριά δεν υφίστανται πλέον. Σπίτια εξαφανίστηκαν από προσώπου γης, ενώ μόνο στοιχειωδώς έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία, αφού ο δρόμος που συνδέεται με τα δυό χωριά χωρά μόνο αγροτικά αυτοκίνητα. Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα έργα αποκατάστασης του ηλεκτρικού δικτύου (σ.σ. οι στύλοι της ΔΕΗ έχουν βρεθεί στη θάλασσα) αφού είναι αδύνατη η διέλευση φορτηγών. Ελιές, αμπέλια και κηπευτικά έχουν εξαφανιστεί από τη λάσπη ενώ οι πεζούλες όπου γίνονται οι καλλιέργειες μπαζώθηκαν ή χάθηκαν. Οσον αφορά το δρόμο που συνδέει τις Ράχες με τον Αγ. Κήρυκο, ο δήμος Ραχών επανειλημμένα έχει ζητήσει έργα βελτίωσης, συντήρησης και επισκευής του μόνο που δεν γίνονται γιατί «δεν υπάρχουν χρήματα».
Εξάλλου και χτες κλιμάκια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» βρέθηκαν κοντά στους πληγέντες.
Από τον Ριζοσπάστη 21/10/2010