Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Θεομηνία στην Ικαρία

Εικόνα Βιβλικής καταστροφής αντικρίσαμε την επόμενη της θεομηνίας που χτύπησε το νησί μας.  Το νησί  έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από επείγον αίτημα και των τριών δημάρχων. Οι ζημιές που μπορεί έτσι κι αλλιώς να προκαλούσε η νεροποντή ενισχύθηκαν από τις πολιτικές των κυβερνήσεων του  δικομματισμού, που έχουν εγκαταλείψει τον τόπο μας στην τύχη του, αφού η αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού είναι ανύπαρκτη.
Η καταστροφή είναι τεράστια κυρίως στο βόρειο τμήμα της και σχεδόν ολοκληρωτική στο Καρκινάγρι, καθώς το χωριό αποκλείστηκε και αποκόπηκε από το υπόλοιπο νησί, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, ενώ έχει βουλιάξει στη λάσπη. Το μικρό λιμανάκι του χωριού «μπαζώθηκε» από λάσπη και πέτρες και καταστράφηκαν οι βάρκες που ήταν δεμένες εκεί.
Το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί σε πάρα πολλά σημεία, αλλού η άσφαλτος έχει ξηλώσει, έχει πάθει καθιζήσεις, έχει σκεπαστεί από πέτρες και λάσπη, γεφύρια έχουν βουλιάξει. Πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια, ενώ προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες, και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σε μικρομάγαζα και εμπορικά, στους αυτοαπασχολούμενους. Μεγάλες ήταν οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το δίκτυο της ΔΕΗ σαρώθηκε από την καταιγίδα.
Στον Αγ. Πολύκαρπο συνεργείο πυροσβεστών και οδηγός ΙΧ κινδύνεψαν όταν υποχώρησε γεφύρι της περιοχής. Το υπηρεσιακό όχημα «κρεμάστηκε» στον αέρα.
Δεν υπάρχει οικογένεια ή σπιτικό που να μην έχει υποστεί ζημιά από τη θεομηνία. Χώρια τις πολύ μεγάλες ζημιές που υπέστησαν οι επαγγελματίες, κατεστραμμένες αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, πλημμυρισμένα μαγαζιά, αχρηστεμένα εμπορεύματα, εργαλεία, συσκευές, παρασυρμένα αυτοκίνητα και βάρκες, κλπ.
Το αποκορύφωμα: ο άτυχος νέος άνδρας που έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τα ερείπια του σπιτιού του, το οποίο παρασύρθηκε μόλις έπαθε καθίζηση το έδαφος.
Οι δήμοι με τα ελάχιστα τεχνικά μέσα που διαθέτουν- ελέω κυβερνητικών πολιτικών- βρέθηκαν από το βράδυ της νεροποντής κοντά στον κόσμο απομακρύνοντας μπάζα, ανοίγοντας δρόμους, απελευθερώνοντας εγκλωβισμένους.    
Βλέποντας το μέγεθος της καταστροφής, μπορούμε σχεδόν με βεβαιότητα να πούμε ότι είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί αν δεν διατεθούν από τη Νομαρχία, Περιφέρεια, Υπ. Εσωτερικών, από όλους τους κατά τα άλλα αρμόδιους φορείς μηχανήματα, τεχνικοί και προσωπικό, ειδικοί επιστήμονες., γιατί η υποβάθμιση κα εγκατάλειψη μεταφράζεται και στην πολύ μεγάλη έλλειψη μέσων ώστε τις σπάνιες φορές τέτοιων καταστροφών να αντιμετωπίζονται οι συνέπειες τους όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.
Και βέβαια επιβάλλεται, θα απαιτήσουμε και θα διεκδικήσουμε κατ’ αρχήν να διατεθούν άμεσα γενναίες έκτακτες επιχορηγήσεις / χρηματοδοτήσεις, να ενισχυθούν άμεσα οι πληγέντες και να αποζημιωθούν πλήρως για τις ζημιές που έχουν υποστεί.