Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Σε ρότα ανυπακοής

Η διαφωνία με τον «Καλλικράτη» και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού και της ΕΕ, απ' τη σκοπιά του άλλου δρόμου ανάπτυξης, υπέρ του λαού και των αναγκών του, που γνήσια εκφράζεται απ' τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, δεν αφαιρεί αλλά προσθέτει δυνατότητες οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες της να παράξουν έργο υπέρ του λαού. Η ανυπακοή και η απειθαρχία σε ένα αντιλαϊκό πλαίσιο, σε συνδυασμό με την πείρα που το ΚΚΕ και οι αιρετοί του έχουν, είναι εγγύηση ότι η πρωτοπόρα δράση τους θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα και θα ανοίξει δρόμους.
Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μπορούν να κατευθύνουν τα κονδύλια Περιφερειών και Δήμων όχι στις τσέπες των κεφαλαιοκρατών, σε έργα που εξυπηρετούν αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες, αλλά να τα διαθέσουν για την κατασκευή απαραίτητων για το λαό έργων και υποδομών, π.χ. παιδικοί σταθμοί, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, αποχετευτικά, υποδομές για την ψυχαγωγία, την άθληση του λαού κ.ά.
Δε θα συμμορφωθούν με την αλλαγή χρήσης γης ώστε να γίνει αυτή ξέφραγο αμπέλι για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Θα αποδώσουν ελεύθερες εκτάσεις - και θα υπερασπίσουν άλλες από καταπατητές - στο λαό για τις δικές του ανάγκες. Δεν θα επιβάλουν χαράτσια στο λαό, για να απολαμβάνει φοροασυλία το κεφάλαιο.
Θα πρωτοστατήσουν και θα συγκρουστούν για την αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών σε εργατογειτονιές και την ύπαιθρο, με τη συγκρότηση και την ενίσχυση δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτιστικών Κέντρων. Ακόμα, για τη δημιουργία εγκαταστάσεων που καλύπτουν τις κοινωνικές ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, όπως δημόσια εστιατόρια ή δημόσιοι χώροι, καθαριστήρια, για κατάργηση των διοδίων κ.ά. Θα συμμετέχουν στους αγώνες μαζί με τα συνδικάτα ενάντια στην αντεργατική πολιτική των επιχειρηματιών. Θα αναδεικνύουν προβλήματα όπως, π.χ., υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.
Είναι αυτονόητο ότι τέτοιες διεκδικήσεις δεν μπορούν και δε θέλουν να εγείρουν οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως και οι δήθεν «ανεξάρτητοι», αφού έχουν βάλει πλάτη για το πέρασμα αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων. Η απειθαρχία και η ανυπακοή στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξουν ορισμένες κατακτήσεις προς όφελος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Όπως αντίστοιχα η υπακοή στον «Καλλικράτη» και στην αντιλαϊκή πολιτική είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση του κεφαλαίου σε βάρος του λαού.
Ο λαός πρέπει να είναι βέβαιος ότι την επομένη των εκλογών όσους περισσότερους περιφερειάρχες και δημάρχους απ' τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχει αναδείξει, τόσους περισσότερους συμμάχους θα έχει. Οι υποψήφιοί της δε διεκδικούν την ψήφο του για να την «ακουμπήσουν» στα ταμεία συμφερόντων ξένων προς τα δικά του.
Αντίθετα, τη διεκδικούν ώστε από την καλύτερη δυνατή θέση να πρωτοστατήσουν σε πρωτοβουλίες και διεκδικητικούς αγώνες που θα αμφισβητούν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα που τους επιβάλλουν, με στόχο να αποσπάσουν κατακτήσεις υπέρ των πραγματικών λαϊκών αναγκών και ταυτόχρονα να αναδείξουν την προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης.
Αυτές οι εκλογές μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσουν την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, με την κατακρήμνιση των συνδυασμών ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των παραφυάδων τους, με την ταυτόχρονη κατακόρυφη άνοδο των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ.

Από το Ριζοσπάστη, 6/10/2010