Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση για το ακτοπλοϊκό


Ανακοίνωση  για τις  εξελίξεις  στις  ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και την στάση του δήμου Ικαρίας      
        
Ικαρία, 7 Δεκεμβρίου  2011


Συνεδρίασε εκτάκτως, μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης το δημοτικό συμβούλιο για να καθορίσει την στάση του δήμου Ικαρίας απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ακτοπλοϊκά δεδομένα  των νησιών μας,  μετά  τις τελευταίες ενέργειες των ακτοοπλόων και την απαράδεκτη πολιτική που  διαμόρφωσαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις  ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση «Εθνικής Σωτηρίας» (ΠΑΣΟΚ– ΝΔ -ΛΑΟΣ).
Η Λαϊκή Συσπείρωση εκτιμά ότι αυτή η πολιτική που τα αποτελέσματα της βιώνουμε σήμερα,  είναι ό κύριος υπεύθυνος για την προκλητική κίνηση των ακτοοπλόων να οδηγήσουν σήμερα την ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών του νόμου Σάμου δεκαετίες πίσω αφού δρομολογούν πλοία άνω των 35 ετών (Σύμφωνα με δημοσιεύματα πρόκειται να αντικατασταθεί το Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ από το ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ της ΑΝΕΚ με έτος κατασκευής το 1975 η το ΠΡΕΒΕΛΗΣ, που σχεδιάζουν στη συνέχεια επίσης να αντικαταστήσουν με το ΜΥΤΙΛΗΝΗ της ΝΕΛ με έτος κατασκευής το 1973).   Το συγκεκριμένο γεγονός δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στη μετακίνηση των Κατοίκων και των επισκεπτών και στα τρία νησιά του νομού Σάμου όσο και στην εμπορευματική κίνηση των προϊόντων που εφοδιάζουν της αγορές των νησιών μας. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί την έντονη αντίδραση των κατοίκων των νησιών μας όσο και των παροικιακών οργανώσεων, που κινητοποιούνται ενάντια σε αυτές τις ενέργειες και της πολιτικές που δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών μας, ενώ παράλληλα βάζουν κυριολεκτικά «ταφόπλακα» στην οποία αναπτυξιακή προοπτική υπάρχει στα νησιά μας.
Σε ότι μας αφορά έχουμε κάνει σαφές εδώ και χρόνια ότι ουσιαστική λύση προς όφελος των νησιωτών, στο τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δε μπορεί να υπάρξει αν οι συγκοινωνίες δεν αντιμετωπισθούν από το κράτος και της κυβερνήσεις ως κοινωνικό αγαθό, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο Εθνικό Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που στοιχειωδώς θα διασφαλίζει :
1.      Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων.
2.      Απρόσκοπτη τακτική σύνδεση των νησιών, χειμώνα- καλοκαίρι, με την Ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους.
3.      Μείωση του υψηλού ναύλου επιβατών, οχημάτων, εμπορευμάτων κατά 50%, χωρίς αυτό το κόστος να μετακυλιστεί στο κρατικό προϋπολογισμό.
4.      Στήριξη όλων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με την εφαρμογή των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων τους.(Συνταξιούχοι ΝΑΤ, φοιτητές, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ).
5.      Βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων σε όλα τα νησιά όπου υπάρχει πρόβλημα, με ευθηνή του κράτους
Ωστόσο σήμερα είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα ώστε να μην διακοπεί η σύνδεση των νησιών μας με τον Πειραιά με σύγχρονο και ασφαλές πλοίο  καθώς και να αυξηθούν οι προσεγγίσεις στα  λιμάνια  των νησιών μας σε πάγια βάση ανεξαρτήτως των σχεδιασμών των ακτοπλοϊκών εταιριών.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά η Λαϊκή Συσπείρωση κάλεσε  το Δημοτικό Συμβούλιο Ικάριας να αντιδράσει καταγγέλλοντας την πολιτική που ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις  ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση «Εθνικής Σωτηρίας» (ΠΑΣΟΚ–ΝΔ-ΛΑΟΣ). Όσο και την προκλητική κίνηση των ακτοοπλόων εφοπλιστών να οδηγήσουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών του νόμου Σάμου μας δεκαετίες πίσω.
Κάλεσε επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο Ικάριας να στηρίξει τα αιτήματα των παροικιακών οργανώσεων (όπως διατυπώνονται στην από 6/12/2011 ανακοίνωση τους) και της κινητοποιήσεις που οργανώνουν  την Παρασκευή  9/12/2011, πιστεύοντας ότι δεν είναι δυνατόν ως κοινωνία να αφεθούμε μοιρολατρικά στις διαθέσεις των ακτοπλοϊκών εταιριών θυσιάζοντας στο βωμό των κερδών τους το μέλλον και την ύπαρξη του τόπου μας.
Δυστυχώς για μια ακόμα φορά η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αρνήθηκε  να καταγγείλει τα κόμματα που διαμόρφωσαν αυτή την κατάσταση με της πολιτικές επιλογές τους, παράλληλα αρνήθηκε να διεκδικήσει μαζί με τους φορείς των νησιών μας την εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής στον  χώρο των μεταφορών.
Το δημοτικό συμβούλιο με την στήριξη μόνο της πλειοψηφούσας παράταξης επέλεξε να περιοριστεί στο αίτημα «αντικατάστασης του «Νήσος Μύκονος» με άλλο ανάλογο  σύγχρονο πλοίο και με τουλάχιστον 4  δρομολόγια τους χειμερινούς μήνες». Παράλληλα δεν δέχθηκε να υιοθέτηση το πλαίσιο αιτημάτων των παροικιακών οργανώσεων και την κινητοποίηση των φορέων απέναντι σε αυτή την πολιτική την Παρασκευή 9/12/2011. Εκφράζοντας αφενός γενικώς και αοριστως την στήριξη στην κινητοποίηση, αφετέρου καλώντας τους να υποστηρίξουν την   «διεκδίκηση» του δήμου στο υπουργείο την Πέμπτη 8/11/2011.
Η Λαϊκή Συσπείρωση συνεπής με τις θέσεις που υποστήριξε όλα τα προηγούμενα χρονιά, τονίζει πως θα υποστηρίξει με όλες τις δυνάμεις της το πλαίσιο αιτημάτων των φορέων (όπως διατυπώνονται στην χθεσινή τους ανακοίνωση 6/12) και την κινητοποίηση που οργανώνουν, εκτιμώντας ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει ουσιαστική και οριστική λύση στο πρόβλημα. Παράλληλα καλεί όλο τον Ικαριώτικο λαό να αντιδράσει τόσο στην εφαρμοζόμενη πολιτική όσο και στην προκλητική κίνηση των ακτοοπλόων.