Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Κατάθεση ερώτησης για την επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου


           Ικαρία, 29  Φεβρουαρίου 2012
           

Τέλος  το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" για τους Δήμους.

Με τροπολογία στον έναν από τους δύο εφαρμοστικούς νόμους που κατέθεσε πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση στη Βουλή κλείνει για τους Δήμους το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που ξεκίνησε πριν 15 χρόνια,. Μέχρι σήμερα ήταν συγχρηματοδοτούμενο από κονδύλια της Ε.Ε. και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τώρα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. μετά το νέο μνημόνιο, το παραδίδει στους ιδιώτες επιχειρηματίες και ταυτόχρονα το κόστος των υπηρεσιών για την φροντίδα των συνταξιούχων την μετακυλύει στο σύνολο των εργαζομένων μέσα από την επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς για το σκοπό αυτό. 
Συγκεκριμένα η τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Εργασίας προβλέπει:
1.      «Τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καλύπτουν τις ανάγκες κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων». Το πρόγραμμα αυτό που πλέον θα ονομάζεται «Πρόγραμμα κατ' οίκον φροντίδας Συνταξιούχων», «έρχεται να αντικαταστήσει το σχετικό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα».
2.      Θα χρηματοδοτείται από το 2015 από τις ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλονται γι' αυτό το λόγο και η παρακράτησή τους θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη του 2012. «Από 1.9.2012 θεσμοθετείται ειδική εισφορά ασφαλισμένων σε φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας (...) για τη χρηματοδότηση της παροχής κατ' οίκον φροντίδας των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις λήψης των σχετικών παροχών».
3.      Μέχρι τότε και μετά την ψήφιση του νόμου το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, δηλαδή και πάλι από λεφτά των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων.           
4.      Το πρόγραμμα παραδίδεται στα νύχια των ιδιωτών επιχειρηματιών αφού το ΙΚΑ θα «συνάπτει ειδικές συμβάσεις με παρόχους». Μεταξύ αυτών θα είναι «αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις» αλλά και άλλες συγκαλυμμένες μορφές επιχειρηματικής δράσης.

Οι Δήμοι πρέπει να πάρουν θέση για μια τόσο αρνητική εξέλιξη, και να μην το προσπεράσουν και αυτό όπως τόσα άλλα.
Ερωτάται η διοίκηση του δήμου Ικαρίας θα αντιδράσει στην απαράδεκτη αυτή για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα και τους ανήμπορους συνδημότες μας τροπολογία, και με ποιο τρόπο;