Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Οι Δήμαρχοι της Ικαρίας για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                  ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ 26/11/2010
         ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ                                                  Αρ. Πρωτ.: 2107
         ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
         ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ
         Τ.Κ 83300
         ΤΗΛ: 2275022215 - 2275350401
          FAX: 2275350410
ΠΡΟΣ: 1)  Π.Ν.Ο  (ΚΟΙΝ: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ )
2)  ΥΘΥΝΑΛ  (ΓΡΑΦΕΙΟ   ΥΠΟΥΡΓΟΥ)
 3) ΤΕΔΚ Ν.ΣΑΜΟΥ
4)  ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΕΔΚ  Β. ΑΙΓΑΙΟΥ
5)  ΚΕΔΚΕ
ΚΟΙΝ: Μ.Μ.Ε


ΘΕΜΑ :  απεργιακές κινητοποιήσεις  των ναυτεργατών.

 Έχοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την απεργία των ναυτεργατών. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών, την οποία θεωρούμαι εκτός από δικαιολογημένη (ως προς τα αιτήματα που διατυπώνουν) ως έσχατη μορφή δράσης για εργαζόμενους που σέβονται τον εαυτό τους και τιμούν τον ρόλο τους στην κοινωνία.  Με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος αγώνας είναι κατ’ ουσία μια πράξη αξιοπρέπειας εκφράζουμε την συμπαράσταση μας θεωρώντας αυτό τον αγώνα υπόθεση όλων των νησιωτών.
Έχοντας υπόψη τις αναφορές διάφορων (κυβερνητικών στελεχών, της ένωσης επιχειρήσεων ναυτιλίας, αρκετών ΜΜΕ)  σχετικά με τον αποκλεισμό των νησιών μας, δηλώνουμε ευθαρσώς ότι στην διαδικασία ενεργοποίησης του «Κοινωνικού αυτοματισμού», δεν θα μας βρουν αρωγούς για δυο κύριους λόγους:
1)     Γιατί οι όποιες διεκδικήσεις μας τα Προηγούμενα χρόνια είτε μονομερώς από τους δήμους της Ικαρίας είτε μέσω της «Παναιγαιακής Συντονιστικής» όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν, αλλά δεν έγιναν καν αντικείμενο ενασχόλησης από το τότε Υ.Ε.Ν. Την ίδια στιγμή που οι αξιώσεις των ακτοοπλόων εφοπλιστών     
      ικανοποιούνται η μια μετά την άλλη.
2)     Έχοντας υπόψη ότι ένα σοβαρό τμήμα των κατοίκων της Επαρχίας μας είναι ή ήταν ναυτεργάτες, επιβάλλεται ως Τ.Α. που σέβεται τον εαυτό της να στηρίξουμε το δικαίωμα τους στην αξιοπρεπή διαβίωση.  Δεδομένου ότι η οικονομική εξαθλίωση τους θα επηρεάσει άμεσα ολόκληρη την νησιωτική κοινωνία.
Σχετικά με την θρασύτατη -κατά την άποψη μας- επιστολή της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση των νησιών. Επιστολή που θεωρεί ως κύριο αίτιο για την κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, καθώς και της «οικονομικής επιδείνωσης των νησιώτικων νοικοκυριών» τις διεκδικήσεις των ναυτεργατών «για αυξήσεις μισθών, επιδομάτων και δώρων που στρέφονται κατά της συλλογικής προσπάθειας του ελληνικού κράτους να ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση και την πτώχευση».
Επιστολή που φτάνει στο σημείο να θεωρεί τους ναυτεργάτες «κλειστό επάγγελμα» που το μόνο που τους απασχολεί είναι «η ενθυλάκωση επιπλέον χρημάτων για την ενίσχυση των ήδη υψηλοτάτων αποδοχών τους». Γεγονός για το οποίο καλεί τους νησιώτες να συστρατευτούν με τους ακτοοπλόους εφοπλιστές και να «εκφράσουν την αγανάκτηση τους καταδικάζοντας τους επαγγελματίες συνδικαλιστές και την εμμονή τους να πραγματοποιούν απεργιακές κινητοποιήσεις».
Απέναντι λοιπόν σε αυτή την παραληρηματική έκκληση  της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας,  εκτός της έκφρασης αλληλεγγύης στους ναυτεργάτες που την θεωρούμε ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης στον κοινό αγώνα για μια διαφορετική πολιτική στον χώρο της ακτοπλοΐας. Εκφράζουμε  απερίφραστα την καταδίκη μας στην φασιστική τακτική της εφαρμογής της πολιτικής επιστράτευσης, διαδικασία που πέραν της καταδίκης στην συνείδηση του λαού ελέγχεται και για την συμβατότητα της με τις συνταγματικές επιταγές.
Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλους τους φορείς ειδικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών της χώρας μας να εκφράσουν την στήριξη τους στον αγώνα των ναυτεργατών και να καταδικάσουν την διαδικασία πολιτικής επιστράτευσης. ΜΕ  ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ  ΤΙΜΗ
                                                         
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ                      ΣΠΥΡΟΣ                     ΤΕΣΚΟΣ
ΕΥΔΗΛΟΥ                                 ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ                ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ
ΡΑΧΩΝ                                      ΦΑΝΟΥΡΗΣ                ΚΑΡΟΥΤΣΟΣ