Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Η Ενέργεια και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της


     Για την υλοποίηση του Μνημονίου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -με την πλήρη στήριξη Ν.Δ-ΛΑΟΣ- εξειδικεύει και προωθεί ένα νέο κύμα αντεργατικών μέτρων στο ασφαλιστικό, στην υγεία, στην παιδεία, στις συγκοινωνίες, γενικά στις εργασιακές σχέσεις. Βασικός στόχος είναι η κατάργηση των Σ.Σ.Ε: δηλαδή η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών που οδηγεί αυτόματα σε απ’ ευθείας ατομικές συμβάσεις (εργάτη αφεντικού). Σχεδιάζονται νέα φορολογικά βάρη, τόσο με την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όσο και με τον 2πλασιασμό της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
     Ταυτόχρονα ένα νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων είναι σε εξέλιξη: ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, οδικοί άξονες, φυσικό αέριο, νερό, δημόσια ακίνητα και κρατικές εκτάσεις ΟΛΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ!
     Στόχος αυτών των ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως στους στρατηγικούς τομείς, είναι η μεγέθυνση της κερδοφορίας των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Στρέφονται ευθέως κατά του ελληνικού λαού που θα πληρώσει πανάκριβα για υποβαθμισμένες ιδιωτικές υπηρεσίες. Θα συνοδευτούν με αύξηση της εντατικοποίησης της όποιας εργασίας, των απολύσεων χωρίς αποζημίωση, με μειώσεις αποδοχών, με  χειροτέρευση των όρων υγιεινής και ασφάλειας, με γενικό χτύπημα κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
     Ειδικότερα για τον χώρο της Ενέργειας ήρθε ξανά στην επικαιρότητα και με μεγαλύτερη ένταση το ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς Η.Ε, φυσικού αερίου και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Αποτελούσε άλλωστε και προεκλογική εξαγγελία της νυν κυβέρνησης. Οι σφαγιαστικές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, το σπάσιμο της ΔΕΗ σε κομμάτια και η παραχώρηση του ελέγχου των δικτύων Μεταφοράς και Διανομής είναι μερικά από τα μέτρα που προωθούνται.
     Όπως είναι γνωστό με μια σειρά οδηγίες της ΕΕ και πολύ περισσότερους νόμους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ(ΠΑΣΟΚ),ΔΑΚΕ(ΝΔ)-ΣΑΔ(ΣΥΡΙΖΑ), μετοχοποιήθηκε η ΔΕΗ, άνοιξε η αγορά για τους ιδιώτες παραγωγούς και προμηθευτές, στήθηκε το πλαίσιο  των επιδοτήσεων και των εγγυημένων κινήτρων για τη δημιουργια ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες-φωτοβολταικα κτλ) Τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης είναι καταστροφικά τόσο για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ όσο και για τα λαϊκά νοικοκυριά:
·        Μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων, στην πιο κερδοφόρα κατά τα άλλα ελληνική επιχείρηση. Οι θέσεις εργασίας (βάρδιες-συντηρήσεις)αντικαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό από εργολάβους που χρησιμοποιούν ενοικιαζόμενους εργάτες (μπλοκάκια-4τράωρα κτλ). Αυξήθηκαν τα εργατικά ατυχήματα.
·        Αυξήθηκαν και θα συνεχίζονται να αυξάνονται οι λογαριασμοί για τον μικρομεσαίο καταναλωτή και ταυτόχρονα μειώνονται εξωφρενικά οι τιμές για τους μεγαλοκαταναλωτές

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ-ΔΙΑΝΟΜΗΣ
     Σύμφωνα με την οδηγία 72/2009 της ΕΕ-που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ&Ν.Δ-αλλά και το μνημόνιο, προετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς ο διαχωρισμός των δικτύων μεταφοράς και διανομής και των αντιστοίχων υπηρεσιών της ΔΕΗ από τον κύριο κορμό της με τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη με στόχο ολοκλήρωσης το 1ο τρίμηνο του 2011. Προβλέπεται και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων, αφού σε αυτούς τους νέους τομείς δεν θα έχουν καμία σχέση με τη μητρική εταιρεία.
     Ήδη στο πρόσφατο 34ο έκτακτο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ οι σύνεδροι της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΑΔ για άλλη μια φορά αποφάσισαν να γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα που συντελείται ,δίνοντας το πράσινο φως για το διαμελισμό της. Η μόνη συνδικαλιστική που αντιστέκεται σε αυτά τα όργια είναι η ΕΣΚ-ΔΕΗ(ΠΑΜΕ)

ΙΚΑΡΙΑ
     Οι ανάγκες του νησιού για ηλεκτρική ενέργεια καλύπτονται από θερμικό σταθμό (Τ.Σ.Π)εγκατεστημένης ισχύος 11 MW και μια Α/Γ ιδιώτη ισχύος 600 kw. Επίσης είναι σε εξέλιξη η κατασκευή Υβριδικού έργου (συνδυασμός αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας)στη ΒΔ Ικαρία, από τη ΔΕΗ-Ανανεώσιμες(θυγατρική της ΔΕΗ στις ΑΠΕ)με προβλεπόμενη ισχύ 4 ΜW. Στον σταθμό οι συντηρήσεις των μονάδων γίνονται από εργολάβους. Οι βάρδιες καλύπτονται με εκτός έδρας εργαζόμενους ή υπερωρίες (ποσά δυσανάλογά με αυτά που θα δαπανιόνταν για την κάλυψη των θέσεων με μόνιμο προσωπικό).Οι λίγοι νεοπροσλαμβανόμενοι από τον διαγωνισμό της ΔΕΗ 1/2007 αδυνατούν να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για την ομαλή λειτουργία του σταθμού. Το εξωτερικό δίκτυο συντηρείται από εργολάβο με συνέπειες αρκετά black-out κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Οι λιγοστοί εργαζόμενοι της Διανομής(μόνιμοι-8μηνίτες)αδυνατούν να καλύψουν το τεράστιο σε χιλιόμετρα. και σε δυσπρόσιτα σημεία δίκτυο.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ- ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΛΗΣ
     Για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια διεκδικούμε:
     Ενιαίο αποκλειστικά  κρατικό φορέα ενέργειας που θα κατοχυρώνει στην πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό, όπου αυτό θα σημαίνει: αξιοποίηση εγχώριων πηγών, συστηματική έρευνα για εξεύρεση νέων πηγών, εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής κατανάλωσης, κατοχύρωση και αύξηση θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας, ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του αριθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας.
     Αγωνιζόμαστε ενάντια στην απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση του τομέα ενέργειας και ταυτόχρονα διεκδικούμε:
Ø      Φτηνό ρεύμα για το λαό, εξασφάλιση επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης
Ø      Μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30% για άνεργους, χαμηλόμισθούς, χαμηλοσυνταξιούχος, κατάργηση του «πράσινου» τέλους για Α.Π.Ε
Ø      Πλήρη - σταθερή εργασία, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, υπογραφή νέας κλαδικής Σ.Σ.Ε για το 2010
Ø      Καμία παράδοση λιγνιτωρυχείων, λιγνιτικών  αποθεμάτων και υδάτινων πόρων σε ιδιωτικούς ομίλους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΑΦΟΣ
Εργαζόμενος στον Τ.Σ.Π. Ικαρίας &
γραμματέας του τοπικού σωματείου Σάμου-Ικαρίας
Υποψήφιος σύμβουλος δημοτικής κοινότητας
Αγ. Κηρύκου με τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.