Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Για τον Αθλητισμό


Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής και της γενικότερης ανάπτυξης του λαού. Ως κοινωνικά φαινόμενα και λειτουργίες συνδέονται ευρύτερα με την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την ψυχική ισορροπία. Αποτελούν βασική προϋπόθεση, ιδιαίτερα για τους νέους, ώστε να διαμορφώνουν όσο γίνεται ολοκληρωμένη κοινωνική προσωπικότητα, καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας τη συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα και την πειθαρχία σε κανόνες και κοινωνικές αξίες. Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός, αποτελώντας ενιαίο σύνολο δικαιωμάτων, μπορούν να παίξουν ρόλο και στην αφύπνιση, στη μεταστροφή των συνειδήσεων.
Στην ανάπτυξη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού οι ΟΤΑ έχουν σημαντικό ρόλο. Πρέπει να διαμορφώνουν προϋποθέσεις άθλησης δωρεάν για όλους, ιδιαίτερα για τους νέους. Γι' αυτό, στο γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό χρειάζεται να αποτυπώνονται πλήρως οι ανάγκες αυτές. Να δεσμεύονται συγκεκριμένοι χώροι και να απαλλοτριώνονται με κρατικούς πόρους. Να διαμορφώνονται αίθουσες γυμναστικής και τα κατάλληλα γήπεδα, τα οποία να διαθέτουν οργανωμένα προγράμματα με το απαιτούμενο προσωπικό για σύγχρονη και ασφαλή άσκηση.
Στο Δήμο Ευδήλου κατασκευάστηκε ποδοσφαιρικό γήπεδο και γήπεδο 5x5 για να χρησιμοποιείται από τη νεολαία δωρεάν. Στο δήμο Ραχών ενώ ξεκίνησε η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου διακόπηκε λόγω προβλημάτων στη χρηματοδότηση. Στο δήμο Αγίου Κηρύκου Ικαρίας αμέσως μετά την κατασκευή του η χρήση του κλειστού γυμναστηρίου είναι δωρεάν για όλους, όπως και του γηπέδου 5x5 το οποίο γήπεδο κατασκευάστηκε με πολύ κόπο γιατί η Δημοτική αρχή συνάντησε πολλές αντιδράσεις από διάφορους οι οποίοι είναι αυτοι που θα σώσουν το νησί από το κόκκινο!!!! Και στων οποίων τις προγραμματικές διακηρύξεις δεν συναντάμε πουθενά τις λέξεις δημόσια και δωρεάν και όχι μόνο για τον αθλητισμό. Καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Αν και στους Δήμους του νησιού μας η δωρεάν άθληση θεωρείται δεδομένη γιατί φροντίζουν οι δημοτικές αρχές να εξασφαλίζουν πόρους για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και όχι να μεταφέρουν το κόστος στους δημότες, στα περισσότερα μέρη της χώρας μας δεν είναι, πρέπει να πληρώσεις για να αθληθείς. Έχουν μετατρέψει και τον αθλητισμό σε ένα ακριβοπληρωμένο προϊόν.
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικούμε πολλαπλάσιους χώρους φυσικής αγωγής και άθλησης, γυμναστήρια με οργάνωση, με υποδομή για όλους τους κατοίκους δωρεάν.
Είμαστε αντίθετοι με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και με τις απόψεις ότι αθλητισμός σημαίνει πρωταθλητισμός. Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό της νεολαίας. Ανάπτυξη του λαϊκού ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Θέλουμε την νεολαία του νησιού μας υγιή σωματικά και πνευματικά έτσι ώστε να μπορεί να διεκδικεί αυτά που της ανήκουν.

Μάρθα Κουτσουναμέντου
Υποψήφια δημοτική σύμβουλος
στον δήμο της Ικαρίας
με τη Λαϊκή Συσπείρωση