Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας για την εφαρμοζόμενη αντιναρκωτική πολιτική της χώρας

Ικαρία 24 Νοεμβρίου 2011


Κύριε Δήμαρχε , Κυρία πρόεδρος. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ       
Δημότες της Ικαρίας

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την γενικευμένη κοινωνική και οικονομική κρίση, η κυβέρνηση προχωράει σε μια σειρά μέτρων που επί της ουσίας διαλύουν τη δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας - ψυχικής υγείας. Ταυτόχρονα, συρρικνώνει τους μισθούς πείνας, ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, υποθηκεύει το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων σε αυτές τις υπηρεσίες με απολύσεις και εργασιακές εφεδρείες. Στον αντίποδα αυτών των μέτρων εδραιώνονται αποφάσεις που γιγαντώνουν τον ιδιωτικό τομέα και εμπορευματοποιούν τον ανθρώπινο πόνο.

Απαξιώνει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, με δραματικές μειώσεις (51%) του προϋπολογισμού τους και απολύσεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Πριμοδοτεί την υποκατάσταση και μέσα από τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Διαλύει την πρωτογενή πρόληψη ενώ γνωρίζει πως η χώρα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εισόδου στη χρήση ναρκωτικών ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και επομένως η πρόληψη έχει για μας ύψιστη σημασία.  

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και όχι μόνο (Αφού σε γενικές γραμμές την κατεύθυνση αυτή στηρίζουν ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ - Λ.Α.Ο.Σ - Σ.Υ.ΡΙΖ.Α) μέσω της ψήφισης σχεδίου νομού με τον τίτλο «ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ» να νομιμοποιήσει  την χρήση και την καλλιέργεια ναρκωτικών, επιχειρώντας να ασκήσει με αυτό τον τρόπο ένα ευρύ κοινωνικό έλεγχο και μια ιδιότυπη καταστολή σε όσο γίνεται μεγαλύτερο βάθος χρόνου και περισσότερους νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους.



Με δεδομένο ότι υπάρχει υψηλή συνάφεια μεταξύ χρήσης ναρκωτικών ουσιών και κοινωνικής οικονομικής κρίσης αναμένουμε αύξηση του κοινωνικού φαινόμενου της τοξικομανίας. Σε πλήρη αντίθεση όμως με τις ανάγκες τις εποχής βρίσκεται η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης όπως άλλωστε και των προηγούμενων.  

Η κυβέρνηση βαφτίζοντας το άσπρο μαύρο :

  • Διαλύει τη πρωτογενή πρόληψη.
  • Θέτει τους εργαζόμενους σε αυτή σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και προχωράει σε συρρίκνωση των αντιστοίχων δομών.
  • Απαξιώνει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα.
  • Μειώνει τις επιχορηγήσεις στο μισό, οδηγώντας δομές σε λουκέτο (στο ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης η μείωση είναι της τάξης του 50% και για το τρέχων έτος).
  • Δρομολογεί τη συγχώνευση «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων με προγράμματα υποκατάστασης.
  • Προωθεί απολύσεις εξειδικευμένου προσωπικού με ή χωρίς το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
  • Προωθεί την υποκατάσταση σε βάρος της θεραπείας. Το κάνει αυτό τη στιγμή που το πρόβλημα δεν είναι η ηρωινομανία αλλά η πολυτοξικομανία. (Δεν λαμβάνει υπόψη ότι στη Δανία π.χ. το 45% των θανάτων από χρήση ναρκωτικών οφείλεται στη μεθαδόνη).
  • Διαλύει τις εξειδικευμένες μονάδες χορήγησης υποκατάστατων και στέλνει τις αντίστοιχες υπηρεσίες στα νοσοκομεία του πολύπαθου ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή συρρικνώνει τις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας από 180 σε 132.
  • Καταργεί, με βάση το προσχέδιο νόμου για τα ναρκωτικά, δια της απαλοιφής των άρθρων που πρόβλεπαν την λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης στον Κώδικα περί Ναρκωτικών, τα Κέντρα Πρόληψης.
  • Ιδιωτικοποιεί τη παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης (πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη, έρευνα, αξιολόγηση).
  • Προωθεί νόμους που απελευθερώνουν τη χρήση και την καλλιέργεια-παραγωγή όλων των ναρκωτικών ουσιών για προσωπική χρήση.
  • Ιατρικοποιεί τόσο την εξάρτηση όσο και τη θεραπεία θεωρώντας την εξάρτηση ως χρόνια υποτροπιάζουσα νόσο. Στο ίδιο πλαίσιο ο τοξικομανής θεωρείται ως δια βίου άρρωστος.
  • Επιχειρεί να ασκήσει κοινωνικό έλεγχο ομαλοποιώντας κοινωνικές συμπεριφορές.
  • Υποθηκεύει το μέλλον χιλιάδων νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους.

Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση η Λαϊκή Συσπείρωση, καλεί το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ικαρίας να ενώσει την φωνή του συντονίζοντας την δράση του με τους εργαζόμενους στους φορείς απεξάρτησης και στα κέντρα πρόληψης, τους συλλόγους γονέων των θεραπευτικών κοινοτήτων, τους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος, ώστε να μην περάσουν οι προσπάθειες διάλυσης των υπηρεσιών απεξάρτησης και πρωτογενούς πρόληψης, διεκδικώντας  :

·         Να μη γίνει καμιά νέα περικοπή κονδυλίων στους προϋπολογισμούς των φορέων πρόληψης - απεξάρτησης και να χρηματοδοτηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

·         Να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζομένων  και να αποσυρθεί το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.

·         Να μη γίνει καμιά συρρίκνωση δομών που θα έχει αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των παρεχομένων υπηρεσιών.

·         Να μην περάσει ο νόμος που νομιμοποιεί τη χρήση όλων των ναρκωτικών. Νόμος που επιχειρεί ουσιαστικά να γίνουν κοινωνικά αποδεκτά η χρήση και η εξάρτηση, να νομιμοποιηθούν στο μυαλό και την ψυχή κυρίως των νέων ανθρώπων, αλλά και όλου του λαού οι αιτίες που δημιουργούν και αναπαράγουν το πρόβλημα, ευνουχίζοντας τις όποιες προσπάθειες πρόληψης του φαινομένου.

·         Νομοθετικό πλαίσιο που να προβλέπει κακουργηματικές ποινές για τους εμπόρους και βοήθεια στους χρήστες.

·         Να εγκαταλειφθεί η  διακίνηση «υποκατάστατων» μέσα από τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Τα Προγράμματα υποκατάστασης πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών, να απευθύνονται μόνο σε ειδικές ομάδες χρηστών και να οδηγούν στη θεραπεία και όχι απλά στη συντήρηση.

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ικαρίας μαζί με  τους εργαζόμενους στους φορείς απεξάρτησης και στα κέντρα πρόληψης, τους συλλόγους γονέων των θεραπευτικών κοινοτήτων, τους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος, απαιτεί : Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης, με ανάπτυξη δομών που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλης της χώρας.

 


ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ