Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Για την 1η Συνεδρίαση 2012 του Δημοτικού Συμβούλιου Ικαρίας


Ικαρία, 17 Ιανουαρίου  2012

 

 

 Δήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

 


 Κύριε Δήμαρχε, Κυρία πρόεδρος,
 Κυρίες & κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ,

            Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί  στην χώρα μας αλλά και στο νησί μας ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και συνεχίζει η κυβέρνηση «Εθνικής Σωτηρίας» που συγκροτήθηκε από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και στηρίζεται στην πράξη από τους πρόθυμους υποστηρικτές της. Έχει οδηγήσει το μεγαλύτερο τμήμα του λαού στη φτώχεια, στην ανεργία και την απόγνωση.  Κάνοντας της μέρες που ζούμε της  χειρότερες που έχουν υπάρξει για το λαό τις τελευταίες δεκαετίες. Αφού οι εργαζόμενοι, άντρες και γυναίκες, οι άνεργοι, και κυρίως οι νέοι, βιώνουν έντονα τα βάρβαρα μέτρα που παίρνονται κάθε τόσο. Ως αποτελέσματα μιας κρίσης που δεν δημιούργησε ο λαός, αλλά ο λαός καλείται να την πληρώσει προκειμένου να βγει όχι απλά άθικτο αλλά κερδισμένο το μεγάλο κεφάλαιο.            
Μέσα σε αυτή την γενικότερη κατάσταση αφού όλο το προηγούμενο διάστημα αγνοείτε επιδεικτικά τους αγώνες που αναπτύσσονται και στο νησί μας από τα συνδικάτα  και άλλους μαζικούς  φορείς του νησιού για μια σειρά σοβαρά θέματα (π. χ οι εξελίξεις στον χώρο της υγείας). Καλείτε το δημοτικό συμβούλιο σήμερα 17/1/2012 σε «έκτακτη συνεδρίαση» (με πρόσκληση που έφτασε σε κάποιους από εμάς χθες βράδυ) για να αποφασίσουμε την «Αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Ικαρίας στις 18-1-2012, λόγω του ότι έχουν προγραμματισθεί κινητοποιήσεις την ίδια ημερομηνία από όλα τα συλλογικά όργανα του Νομού Σάμου κατά των διαδοχικών αποφάσεων που οδηγούν στην υποβάθμιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των κατοίκων της Ικαρίας και γενικότερα του Νομού μας.» Αυτό γίνεται ενώ έχουν προηγηθεί τον Δεκέμβριο οι δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων των νησιών Ικαρίας και Σάμου και των συμπατριωτών μας από Ικάρια και φούρνους που διαμένουν στην Αττική , σχετικά με την κατάσταση που δημιούργησαν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στον χώρο των συγκοινωνιών, με την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου απούσα από όλες αυτές της ενέργειες.   
Εκείνο όμως που προξενεί εύλογα ερωτήματα για τον χρόνο  που επέλεξε η πλειοψηφία να συγκαλέσει «έκτακτη συνεδρίαση», είναι το γεγονός της δημοσιοποίησης επιστολής στις 29/12/2011 από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου που αναφέρει την στήριξη του Δήμου Ικαρίας κατόπιν συνεννόησης με τον κύριο δήμαρχο στα ακόλουθα: « Πραγματοποίηση κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για την απαξίωση και αποδόμηση του Νομού Σάμου. Με προειδοποιητική αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφερειακής  Ενότητας Σάμου, των Δήμων Σάμου, Ικαρία, Φούρνων κατά το διήμερο  18 & 19 Ιανουαρίου του 2012, με ταυτόχρονες  κινητοποιήσεις όπως αυτές θα αποφασισθούν από τα Συλλογικά Όργανα των Φορέων των νησιών μας». Αναφέροντας μάλιστα ότι «Αποφασίσθηκε, η παραίτηση των Αιρετών Οργάνων της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, του Δήμου Σάμου, του Δήμου Ικαρίας και του Δήμου Φούρνων καθώς και των αναπληρωματικών μελών τους, σε περίπτωση μη επίλυσης των αιτημάτων και έκδοσης νομοθετικών πράξεων, όπου απαιτείται.» 
Όλα αυτά προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση αφού παραγνωρίζοντας τα καλείτε το δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση με θέμα μόνο την «Αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Ικαρίας στις 18-1-2012. Σε ότι μας αφορά δηλώνουμε πως δεν έχουμε καμία διαφωνία σχετικά με το κλείσιμο των υπηρεσιών του δήμου και όχι μόνο για μια μέρα, παράλληλα  όμως πιστεύουμε (λαμβάνοντας υπόψη την μέχρι σήμερα  στάση) πως η όλη διαδικασία από την πλειοψηφία του δήμου γίνεται μόνο για προσχηματικούς λόγους. Παράλληλα ξεκαθαρίζουμε ότι για τα προβλήματα που βιώνουμε δεν φταίει ούτε το «Αθηνοκεντρικό κράτος» ούτε οι «άφρονες ενέργειες των μανδαρίνων της κεντρικής διοίκησης», όπως ενδεικτικά αναφέρει η επιστολή σας, αλλά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τελευταία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που υλοποιούν την πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόστηκε ποτέ. Αυτή που εφαρμόζουν χωρίς καμία διαφωνία και οι τοπικοί  “άρχοντες”. Για τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο υπηρεσιών φταίει ο Καλλικράτης, αυτός ο Καλλικράτης που στήριζαν και στηρίζουν αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται. Για την κατάσταση που υπάρχει στις μεταφορές φταίει η απελευθέρωση των συγκοινωνιών και η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής αεροπορίας και αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται είναι οι ίδιοι που στήριζαν αυτές τις πολιτικές και έλεγαν ότι με την απελευθέρωση θα έρθει ανταγωνισμός και μαζί σύγχρονα πλοία με φτηνά εισιτήρια.
Κατόπιν αυτής της απαξιωτικής στάσης της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου έναντι των σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία του νησιού μας, αρνούμενοι να συμβάλουμε σε αυτή την υποκριτική διαδικασία δηλώνουμε ότι ως ένδειξη ελάχιστης διαμαρτυρίας, αποχωρούμε από την συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβούλιου, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως σε ότι μας αφορά  για μια ακόμα φόρα  θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει το εργατικό κέντρο  στα νησιά μας στις 18-19/1/21012. 
Παράλληλα καλούμε  όλους τους μαζικούς φορείς και τους κάτοικους του νησιού να δώσουν δυναμικό παρών στις κινητοποιήσεις του επομένου διήμερου στα λιμάνια και τα παραρτήματα του ΙΚΑ των νησιών μας , διαμαρτυρόμενοι για όλα αυτά που συμβαίνουν σε εμάς στους συμπατριώτες μας και όχι μόνο. 
Τέλος καλούμε την πλειοψηφία του Δημοτικού συμβουλίου αν πιστεύει όντως  πως  πρέπει να έρθει σε ρήξη με την εφαρμοζόμενη πολιτική να το αποδείξει στην πράξη, καλώντας (ως πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση) τους μαζικούς φορείς  σε τακτική συνεδρίαση για τον καθορισμό της στάσης μας απέναντι στην συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης  Ε.Ε – ΔΝΤ στον ελληνικό λαό, συνέπεια της οποίας  είναι  όλα  όσα βιώνουμε  σήμερα και στα νησιά μας.      




Για  την  ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΚΑΡΙΑΣ
Νικόλαος   Λαρδάς