Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Για τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή αιολικού πάρκου στην Ικαρία




ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ  25/10/2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 13 Σεπτέμβρη 2011 στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Οι σύμβουλοι Αργυρώ Στεφανάκη και Σταμάτης Φιλιππής κατέθεσαν στο Προεδρείο του Π.Σ. πρόταση για να συζητηθεί άμεσα το θέμα της αδειοδότησης από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην εταιρία «ΙΚΑΡΟΣ - ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.» του ομίλου Μυτιληναίου  για εγκατάσταση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 330 μεγαβάτ.
Το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση του  Περιφερειακού Συμβουλίου της 25ης του Οκτώβρη. Η Λαϊκή Συσπείρωση εισηγήθηκε το θέμα με εμπεριστατωμένη εισήγηση (επισυνάπτεται), αναδεικνύοντας το μέγεθος και τις συνέπειες που πρόκειται να υπάρξουν από την σχεδιαζόμενη «επένδυση»  από την εταιρεία ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε. ( συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίου), που θα μετατρέψουν το νησί  σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο, με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομική ζωή του τόπου. Παρότι κατά τη συζήτηση του θέματος αναδείχθηκε το μέγεθος του προβλήματος, το Περιφερειακό Συμβούλιο στην πλειοψηφία του (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ/ΛΑΟΣ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ)  αρνηθηκε να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτή την καταστροφική επίθεση των επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ικαρία και το φυσικό της περιβάλλον. Για την ακρίβεια καταψήφισαν την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης και δεν πήραν θέση απέναντι στη σχεδιαζόμενη καταστροφή του νησιού. Προτίμησαν να συνταχθούν στην πράξη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου αδιαφορώντας για τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις αυτού του έργου στη ζωή και το φυσικό περιβάλλον του λαού της Ικαρίας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου καταγγέλλει την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για αυτή του την στάση και για την απόφαση που πήρε σχετικά με το αιολικό πάρκο στην Ικαρία. Συντάθχηκε πλήρως με τα συμφέροντα  του  επιχειρηματικού ομίλου που προτίθεται να εγκαταστήσει ένα τεράστιο αριθμό ανεμογεννητριών σχεδόν σε ολόκληρη την κορυφογραμμή,  σε βάρος του περιβάλλοντος του νησιού και του Ικαριώτικου λαού. Και πρόκειται βέβαια για μια «επένδυση» που θα αποφέρει τεράστιο όφελος και εγγυημένα κέρδη στον  επιχειρηματικό όμιλο που θα μοσχοπουλάει τα 330 ΜW στην ΔΕΗ (όταν οι ανάγκες του νησιού είναι 9,5 MW).
Στην συνεδρίαση  "όλως τυχαίως", όπως μας είπε, παρευρισκόταν και ο δήμαρχος Ικαρίας ο οποίος προσπάθησε να  πείσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα «μεγάλα οφέλη του Ικαριώτικου λαού από αυτή την επένδυση», δηλαδή το ξεπούλημα του νησιού με κάθε κόστος για να ανταποδοθεί πίσω ένα μέρος από τα λεφτά με τα οποία θα χρυσοπληρώνουμε την κιλοβατώρα στη ΔΕΗ προκειμένου να θησαυρίζει ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος. 
Θεωρούμε  απαράδεκτη την στάση των συμβούλων των υπολοίπων παρατάξεων που καταψηφίζοντας την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, στήριξαν στην ουσία την καταστροφή ενός τόπου παραπέμποντας το θέμα για τα μάτια του κόσμου να το αποφασίσει ο Ικαριώτικος λαός, αντί να καταδικάσουν την απαράδεκτη αυτή «επένδυση» και να στηρίξουν ένα νησί της περιφέρειας τους. Εξαίρεση αποτέλεσε ο εκπρόσωπος του «Οικολογικού Ανέμου».
Την ουσιαστική συναίνεση και στήριξη της ενεργειακής  πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που αξιοποιεί ο επιχειρηματικός όμιλος για να προχωρήσει σε αυτή την «επένδυση»,  εξέφρασε εκτός της παράταξής του ΠΑΣΟΚ  "Ισχυρό Β. Αιγαίο" και η παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ "Αγώνας για τα νησιά μας", ενώ εντύπωση προκάλεσε η άρνηση του εκπρόσωπου της παράταξης του ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ  “Πολίτες κόντρα στον καιρό” να τοποθετηθεί απέναντι στην καταστροφική επίθεση των επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ικαρία και το φυσικό της περιβάλλον.
Οι Ικαριώτες ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους.