Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ


Ικαρία 24 Νοεμβρίου 2011


Εισήγηση στο δημοτικό   συμβούλιο  Ικαρίας για το
«Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών»

Κύριε Δήμαρχε , Κυρία πρόεδρος. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ   
Δημότες της Ικαρίας
Τα τελευταία δυο χρόνια ο ελληνικός λαός ζει κάτω από απίστευτα δύσκολες συνθήκες ως αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση «Εθνικής Σωτηρίας»  που συγκροτήθηκε από ΠΑΣΟΚ –ΝΔ-ΛΑΟΣ . Με μέτρα που επιφέρουν τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και την οικονομική εξόντωση των ελληνικών νοικοκυριών... Η "νέα" κυβέρνηση σαν συνέχεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει και θα εντείνει τα αντιλαϊκά μέτρα ενάντια σε μισθούς και συντάξεις, θα εντείνει την ανεργία και ετοιμάζει ήδη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα του λαού. Το χάσιμο από το "κούρεμα" του χρέους οι τράπεζες και η κυβέρνησή τους θα το περάσουν στον λαό με νέα λεηλασία στα ταμεία και στις συντάξεις, με ενίσχυση της ρευστότητας τους από το νέο δάνειο.
Σε αυτά τα πλαίσια η επιβολή του αντιλαϊκού Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ καταφέρνει τη χαριστική βολή στους συμπολίτες μας και αποτελεί ένα δυσβάσταχτο και κατάφορα  άδικο μέτρο που δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει.  Το συγκεκριμένο τέλος διακρίνεται επίσης και από τον έντονο ταξικό χαρακτήρα του αφού οι μοναδικές εξαιρέσεις (πέρα από τα κτήρια των Ν.Π.Δ.Δ, ΟΤΑ ,νομικά πρόσωπα κοινωφελούς σκοπού και εκκλησίες) που προβλέπονται από τον νόμο και την εφαρμοστικη υπουργική απόφαση (1211/10 10.10.2011) αφορούν βιομηχάνους και ξενοδόχους.
 Ως Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας καταγγέλλουμε την ανελέητη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης «Εθνικής Σωτηρίας» (Μείωση αφορολόγητου, έκτακτη εισφορά στη φορολογία εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, χαράτσι στα ακίνητα, αύξηση Φ.Π.Α. κλπ) που τσακίζει τους δημότες μας , όπως και το λαό όλης της χώρας. 
Σε ότι μας αφορά δεν θα στηρίξουμε μόνο την επιβίωση των συμπολιτών μας, θα διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον και θα εναντιωθούμε στους υπεύθυνους της κρίσης. Στηρίζουμε με όλες μας της δυνάμεις τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών κατά του χαρατσιού που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ.
Καλούμε και μέσα από το δημοτικό συμβούλιο όλους τους δημότες στον αγώνα για να μην περάσει η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή επίθεση. Καλούμε σε αγώνα στους χώρους δουλειάς σε κάθε γειτονιά. Όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τα εξοντωτικά και άδικα μέτρα κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Να δημιουργήσουμε ένα πέπλο προστασίας και αλληλεγγύης μαζί με τις λαϊκές επιτροπές που δημιουργούνται για αυτό τον σκοπό και στην Ικαρία.
Για εμάς είναι σαφές από την μέχρι σήμερα στάση του κύριου Δημάρχου και της πλειοψηφίας πως υποστηρίζουν την άποψη αρκετών αιρετών πως η επιβολή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε είναι άδικη μεν αλλά η επιβολή του μέτρου δεν μπορεί να βρει ουσιαστική αντίσταση από τους  Δήμους. Εμείς, αν μη τι άλλο, θα σας ζητούσαμε να κρατήσετε τουλάχιστον τα προσχήματα.  
Αν δεν θέλετε να μπείτε μπροστά στις κινητοποιήσεις των πολιτών ενάντια στο χαράτσι, αν δεν μπορείτε να τους πείτε να μην πληρώσουν, τουλάχιστον μην πάτε ενάντια. Μην πάτε ενάντια στην άρνηση εκείνου που δεν θέλει ή δεν μπορεί να πληρώσει. Έχει απέναντί του την κυβέρνηση, έχει απέναντί του τους μηχανισμούς του κράτους, έχει τόσα και τόσα, γιατί να έχει κι εσάς;  Είναι η στιγμή ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους εργαζόμενους.
Στα πλαίσια αυτά πιστεύουμε ότι μόνο μια μπορεί να είναι  η απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Ικαρίας ως κορυφαίου πολίτικου οργάνου που εκφράζει όλους τους κάτοικους  του νησιού.
1)  Ο Δήμος πρέπει να σταθεί δίπλα σε κάθε κινητοποίηση των δημοτών για να μην πληρώσουν το  κατάφορα άδικο Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.
2)   Ο Δήμος στηρίζοντας  ουσιαστικά τους δημότες του θα εμποδίσει τη διακοπή ρεύματος σε όποιον δεν έχει πληρώσει και θα επανασυνδέσει εάν τελικά επιτευχθεί η διακοπή την παροχή ηλεκτροδότησης.

Με βάση αυτό το σκεπτικό καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας να αποφασίσει τα εξής :
1.      Το Δ.Σ. του Δήμου Ικαρίας , καταγγέλλει την ανελέητη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης που τσακίζει τους δημότες μας, όπως και το λαό όλης της χώρας. Εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή του απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση αναστολή της είσπραξης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.  Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση αυτού του άδικου τέλους ανεξάρτητα από την διαδικασία είσπραξης .
2.      Το Δ.Σ του Δήμου Ικαρίας  δεν  παραμένει αδιάφορο μπροστά στην οικονομική και φορολογική λαίλαπα που έχει εξαπολυθεί κατά των πολιτών και θα σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό του Ικαριωτικου λαού. Θα στηρίξει πρακτικά και νομικά τους δημότες μας που αδυνατούν , δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι του ειδικού τέλους ακινήτων.
3.              Θα συντάξει εξώδικο προς τη ΔΕΗ με το οποίο θα την καλεί να περιμένει τόσο την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας όσον αφορά τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά του ειδικού τέλους, όσο και μια πιθανή νομοθετική ρύθμιση που τυχόν προκύψει μετά την πίεση που ασκούν σε όλη την χωρά οι μαζικοί φορείς προς την κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος Ικαρίας θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για την αποτροπή της αυθαίρετης και καταχρηστικής διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που δεν καταβάλουν το «χαράτσι» αλλά μόνο το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
4.         Ο Δήμος Ικαρίας θα λειτουργήσει γραφείο εξυπηρέτησης και πληροφόρησης των δημοτών στις τρεις δημοτικές ενότητες, για την πληρωμή μόνον του ρεύματος και των δημοτικών τελών (μέσω ΑΤΜ) και την συγκέντρωση των δικαιολογητικών που χρειάζονται για την κατάθεση  ασφαλιστικών μέτρων κατά του «χαρατσιού».
5.        Το Δημοτικό Συμβούλιο, παράλληλα, αποφασίζει να στηρίξει κάθε συλλογική δράση ενάντια στα χαράτσια και κάθε  δράση για την υποστήριξη όσων αρνούνται να τα πληρώσουν.
6.          Η απόφαση αυτή να κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό, στους αρμόδιους υπουργούς και τη διοίκηση της ΔΕΗ και να δημοσιοποιηθεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.