Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Για το καλάθι αγροτικών προϊόντων


Eισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για το καλάθι αγροτικών προϊόντων

Κε Υπουργέ.
Αγαπητοί συνάδελφοι.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συγκαλύψει την αντιαγροτική πολιτική που συναποφάσισε και εφαρμόζει μαζί με την ΕΕ και τον ΠΟΕ, περιφέρει τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης με τα αγροτικά καλάθια ανά περιφέρεια. Στόχος είναι να δημιουργήσει αυταπάτες στους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες, ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αν η κάθε περιφέρεια αναπτύξει και προωθήσει τα δικά της προϊόντα. Πρόκειται για κοροϊδία και εξαπάτηση αφού είναι η πολιτική της κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ που έχουν οδηγήσει την εγχώρια παραγωγή σε συρρίκνωση και τις τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικά επίπεδα. Από την άλλη το κόστος παραγωγής αυξήθηκε ακόμα περισσότερο με την αύξηση του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου στα καύσιμα, το αγροτικό ρεύμα, την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ και στον ΕΛΓΑ κλπ. αλλά και η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα καλλιεργητικά μέσα (φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ.) από τα μονοπώλια.
Όσον αφορά τώρα τη Σάμο.
Το σαμιώτικο κρασί είναι η κορυφαία οικονομική και ίσως η μοναδική παραγωγική δραστηριότητα της Σάμου. Στην αμπελουργία απασχολούνται 3000 αμπελουργοί οργανωμένοι σε 25 συνεταιρισμούς και την ΕΟΣΣ. Το 70% του προϊόντος εξάγεται στην Γαλλία. Αποτελεί ένα από τα 5 αρωματικά κρασιά του κόσμου.
Να πως αντιμετώπισε το κορυφαίο αυτό προϊόν η πολιτική της κυβέρνησης:
Ÿ        Αύξησε μέσω της ΑΤΕ το επιτόκιο δανεισμού της ΕΟΣΣ από 3 σε 11,6%. Μία αύξηση 400% περίπου. Επιβάρυνση για τους αμπελουργούς της Σάμου και συγχρόνως δωράκι για την ΑΤΕ πάνω από 800.00 ευρώ το χρόνο. Μέχρι δε το 2004 υπήρχε και η επιδότηση επιτοκίου 50% η οποία καταργήθηκε.
Ÿ        Μπλοκάρισε εντελώς προσχηματικά το μεγαλύτερο μέρος της άτοκης κρατικής χρηματοδότησης με αποτέλεσμα οι αμπελουργοί να χάσουν την πληρωμή του περσινού καλοκαιριού.
Ÿ        Επέβαλε τέλος ακίνητης περιουσίας 140.000 για βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες και ζητάει περαίωση 360.000 ευρώ.
Ÿ        Αύξησε 2-3 φορές (χάσαμε το λογαριασμό) του ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ, επιβάρυνση για την ΕΟΣΣ 1,5 εκ ευρώ το χρόνο.

Αν πάμε λίγο πιο πίσω αξίζει να θυμηθούμε τη δημιουργία της νέας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) την οποία προώθησε μετά μανίας η προκάτοχός του κα Μπατζελή ως ευρωβουλευτής σε συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ. Να τι προβλέπει:
Ÿ        Εκρίζωση 2-5 εκ στρεμμάτων αμπελώνων στην ΕΕ, πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών κρασιού και μούστου από τρίτες, εκτός ΕΕ, χώρες.
Ÿ        Μείωση της παραγωγής και άλλα επωφελή για τους εμποροβιομήχανους κρασιού, καταστροφικά όμως για τους αμπελουργούς.
Αν πάμε ακόμα πιο πίσω (μια δεκαετία) θα θυμηθούμε την κατάργηση της επιδότησης εξαγωγών 2-3 εκ. ευρώ το χρόνο.
Ÿ        Ελαιόλαδο: 1-1,5 ευρώ το κιλό. Τα λιοτρίβια σε λίγο θα βάλουν λουκέτο με πρόσχημα τη ρύπανση.
Ÿ        Κτηνοτροφία: το μοναδικό σφαγείο έκλεισε. Η Ικαρία δεν έχει σφαγείο. Απαγόρευσαν στους κτηνοτρόφους να τυροκομούν για λόγους δημόσιας υγείας, όταν μας ταϊζουν μεταλλαγμένα και διοξίνες.
Ÿ        Αλιεία: τέθηκε υπό διωγμό με το τελευταίο χτύπημα, την απαγόρευση της βιντζότρατας. Διάλυση του 2ου αλιευτικού στόλου της χώρας δηλαδή των Φούρνων που έμεινε με ένα γρι-γρι.
Αυτή τη πολιτική ΠΑΣΟΚ σήμερα, ΝΔ χθες τη λένε «σωτηρία της πατρίδας», «ανάπτυξη», «εκσυγχρονισμό», «χρυσά κουτάλια», «καλάθια».
Η Λαϊκή Συσπείρωση, τα λαϊκά στρώματα, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες τη λένε «αντιαγροτική, αντιλαϊκή, τοκογλυφική, φορομπηχτική, ληστρική».
Τέτοιου είδους καλάθια δεν τα θέλουμε. Η Λαϊκή Συσπείρωση συντάσσεται με την φτωχομεσαία αγροτιά και αγωνίζεται για:
A     Την ανατροπή της αντιαγροτικής, αντιλαϊκής πολιτικής που έχει διαλύσει τον πρωτογενή τομέα.
A     Για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του, για τον παραγωγικό συνεταιρισμό όπου ο αγρότης θα απολαμβάνει το αποτέλεσμα του μόχθου του στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού και παραγωγικής διαδικασίας.
Ζητάμε άμεσα:
ü      Τη διαγραφή όλων των χρεών της ΕΟΣΣ.
ü      Την άτοκη δανειοδότησή της από δω και πέρα.
ü      Την εκχώρηση της άτοκης χρηματοδότησης που παρακρατήθηκε.
ü      Την κατάργηση του τέλους ακίνητης περιουσίας, του ΕΦΚ, της περαίωσης και κάθε φόρου που επιβαρύνει το σαμιώτικο κρασί.
ü      Την επαναφορά της επιδότησης εξαγωγών και της επιδότησης επιτοκίου.
ü      Κρατικό σφαγείο στη Σάμο για Σάμο και Ικαρία με όλες τις προδιαγραφές, με δωρεάν παροχή υπηρεσιών (σφαγή κ.λ.π.) στους κτηνοτρόφους.
ü      Κατασκευή συστήματος καθαρισμού των λυμάτων των ελαιοτριβείων με πλήρη ανάληψη του κόστους κατασκευής και λειτουργίας από το κράτος.
Συμπερασματικά
Μ’ αυτές τις συνθήκες οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν αντέχουν και δεν μπορούν να παράγουν και δεν τους «σηκώνει» κανένα καλάθι όσο δεν λαμβάνονται μέτρα:
¨     Για εγγυημένες τιμές παραγωγού και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα.
¨      Για μείωση του κόστους παραγωγής.
¨      Για προστασία τις εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές.
¨      Για αναβάθμιση ζωής στην ύπαιθρο με δημόσια υγεία-πρόνοια-παιδεία-πολιτιστική και αθλητική δημιουργία.
¨      Έργα υποδομής που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Κανένα αγροτικό καλάθι δεν πρόκειται να δώσει ούτε την ελπίδα ούτε την λύση.