Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ


ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΙΚΑΡΙΑΣ
Με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2011, το Δ.Σ του Δήμου Ικαριας και εχοντας υπόψη:

Πρώτο.      Την οικονομική καχεξία που διέπει την Τ.Α και κατ’ επέκταση και το Δήμο Ικαριας, γεγονός που οφείλεται κυριως στην απαράδεκτη τακτική που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1992 στο τρόπο χρηματοδότησης της Τ.Α. Αφου οι  ελληνικές κυβερνήσεις  συστηματικά παρακρατούν πόρους που εισπράττουν στο όνομα της Τ.Α παρά τα όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία (Ν. 1828/89 – 2539/97) και το ελληνικό σύνταγμα. Καθως και στην ανευ προυγουμενου τα δυο τελευτεα χρονια περιοκοπη των πορων που κατευθηνονται στην Τ.Α.
Δεύτερο.   Ότι ο Δήμος Ικαρίας από τους Κ.Α.Π αναμένεται να εισπράξει για τα λειτουργικά του έξοδα ποσό υποδιέστερο των πραγματικων λειτουργικών αναγκών του. 
Τρίτο.           Το εξαιρετικά ανεπαρκές ποσό της ΣΑΤΑ του 2011 που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών μας.
Τέταρτο.     Τις δηλώσεις της σημερινης κυβέρνησης τόσο προεκλογικά (κυβερνητικό πρόγραμμα για την Δημόσια Διοίκηση και τη Τοπική Αυτοδιοίκηση) όσο και μετεκλογικά (δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών για  απόδοση των παρακρατημένων).
Διαμαρτύρεται έντονα προς την κυβέρνηση, γιατί το έτος 2010 έγινε περικοπή από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών των 2 δόσεων ΣΑΤΑ στους δήμους, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται αντίστοιχο ποσόν ως έλλειμμα στους  Δήμους από ανειλημμένες υποχρεώσεις των συνενούμενων Δήμων. Και απαιτεί το παρακρατηθέν ποσό των δόσεων ΣΑΤΑ να αποδοθεί πλήρως εντός του 2011.
Εκτιμώντας ότι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ & ΝΔ  διαχρονικά, δεν σέβονται την συνταγματική επιταγή για την αυτοτέλεια της τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνεχώς παρακρατουν θεσμοθετημένους πόρους, με αποτέλεσμα να ωθουνται οι δήμοι σε οικονομική ασφυξία και σε αδυναμία να επιτελέσουν το θεσμικό τους ρόλο για ανάπτυξη  και βελτίωση της ποιότητας ζωής των χωρικών τους κοινωνιών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας ΑΠΑΙΤΕΙ
1.      Την άμεση απόδοση των παρακρατημένων πόρων που ανέρχονται στο ποσό των 12 δις ευρώ, συνολικά για όλους τους Ο.Τ.Α.      
2.      Την κατοχύρωση των πόρων της Τ.Α από το κρατικό προϋπολογισμό με άμεσο διπλασιασμό του εξευτελιστικού 2,5% και προοπτικό στόχο το παλαιότερο αίτημα της ΚΕΔΚΕ για 8%.    
3.      Νομοθετική ρύθμιση για πλήρη συνεχή χρηματοδότηση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται Τ.Α. 
4.      Να επανεξετασθεί  η  νομοθετική ρύθμιση για την οφειλή του   κράτους,   έτσι ώστε να υπάρξει πραγματική απόδοση των χρεών του κράτους προς τη T.A.
5.      Διπλασιασμό ΚΑΠ και ΣΑΤΑ για το Δήμο Ικαρίας  και όλους τους νησιωτικούς δήμους.
Το δημοτικό συμβούλιο τέλος απευθύνει έκκληση στα όργανα της Τ.Α που συμμετέχει (ΤΕΔΚ Ν. ΣΑΜΟΥ – ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΕΔΚ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ – ΚΕΔΚΕ) για ουσιαστική διεκδίκηση των οφειλομένων. Καλοντας τους ολους σε συντονισμό να διεκδικήσουν να μην παρακρατηθούν επιπλέον πόροι από την Αυτοδιοίκηση της τάξης των 500 εκ. ετησίως την περίοδο 2011-2013 που συνομολογούνται από την κυβέρνηση στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2011 -2014 (επικαιροποιημένο μνημόνιο).

* Υποσημείωση: 
Αυτό το σχέδιο ψηφίσματος δεν υποστηρίχθηκε ούτε από την πλειοψηφούσα παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας (Π.Ε.Α) (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜ.ΑΡ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), της οποίας οι δημοτικοί σύμβουλοι το καταψήφισαν, ούτε όμως από την ΑΣΠΙ της οποίας ο δημοτικός σύμβουλος δήλωσε παρών κατά την ψηφοφορία.