Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Τοποθετήσεις στην 17η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου



                         Ικαρία, 27 Νοεμβρίου  2013


Τοποθετήσεις  στην 17η Συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου


Κατά  την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ του δήμου Ικαριας στις 26/11/13 οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υποστήριξαν τα εξής:
1)                 Σχετικά με την πρόταση του Δ.Σ για της μεταβολές των σχολικών μονάδων στην Ικαρία: Να μην υποβιβαστεί  καμία  σχολική μονάδα,  να αναβαθμιστεί  το δημοτικό  σχολείο του Καραβοστάμου, να επανέλθουν στο προηγούμενο  καθεστώς  λειτουργίας οι δομές  τεχνολογικής εκπαίδευσης  στην  Ικαρία.
2)                 Στο θέμα που αφορούσε της μεταφορές των μαθητών : (Θέμα που βρέθηκε πάλι στην επικαιρότητα μετά  την προφορική εντολή -για μια ακόμα φορά- της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σάμου, που καλούσε τους οδηγούς να σταματήσουν να μεταφέρουν τα προνήπια που μεταφέρονται  στα  νηπιαγωγεία  από  άλλες περιοχές  στις  οποίες μένουν)
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αφού υπενθύμισαν την πρόταση για δημιουργία  ενιαίου κρατικού φορέα για  Αποκλειστικά  Δημόσιο,  Δωρεάν   και   ασφαλές  σύστημα  μεταφοράς  στα  σχολεία  τους  με  κατάλληλα διαμορφωμένα  και  ασφαλή  μέσα  μετακίνησης, εξειδικευμένους  μόνιμους  οδηγούς  και  συνοδούς  και απ’ ευθείας  κρατική  χρηματοδότηση,  ως την μόνη ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, κάλεσαν τον δήμο Ικαρίας αυτή την στιγμή να κινηθεί στην κατεύθυνση  υλοποίησης των παρακάτω στόχων: 

  • Να  μην  υπάρξει  ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω  και  μια  μέρα  φοίτησης  στο  σχολείο  από  τα «εμπόδια»  στη  μετακίνησή  του . 
  • Να συνεχιστεί δωρεάν η μεταφορά όλων των προνηπίων στα νηπιαγωγεία της  Ικαρίας και  να μη μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι γονείς.
Προτείνοντας στο Δ.Σ να εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα ως θέση του Δήμου Ικαρίας: Το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας:
  • Καταγγέλλει την εφαρμοζόμενη πολιτική της συγκυβέρνησης    (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), που  με απάνθρωπο τρόπο υποβαθμίζει διαρκώς ότι υπήρχε από το κοινωνικό κράτος και δικαιώματα και ιδιαίτερα το κοινωνικό  αγαθό  της  δημόσιας  και  δωρεάν  παιδείας. 
  • Συμπαρίσταται απόλυτα στους μαθητές και στους γονείς τους διεκδικώντας μαζί τους ασφαλή, δωρεάν και άνετη μεταφορά των μαθητών από και προς τους σχολικούς προορισμούς.  
  • Απαιτώντας την άμεση επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών, καλεί την κυβέρνηση να τροποποιήσει  της μέχρι σήμερα κατευθύνσεις που έχουν δοθεί καταβάλλοντας όλα τα οφειλόμενα ποσά στους μεταφορείς, ανακαλώντας τις μειώσεις στις συμβάσεις, καταργώντας το όριο των χιλιομετρικών αποστάσεων, αυξάνοντας στα πραγματικά επίπεδα την τιμή υπολογισμού της χιλιομετρικής αποζημίωσης .
Πρόταση που δεν έγινε δεκτή, ούτε από την από πλειοψηφούσα παράταξη ΠΕΑ (η οποία υποστηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΛΑΟΣ),  ούτε από την ανεξάρτητη  «Αυτόνομη  Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας»
1)                  Στο θέμα που αφορούσε τον Κανονισμό λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων  του Δήμου Ικαρίας: Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ενέκριναν τον διορθωμένο κανονισμό που επανήλθε για έγκριση στο Δ.Σ μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να προηγηθεί  συζήτηση με τους αθλητικούς  συλλόγους  του νησιού.  Ταυτόχρονα επισήμαναν για μια ακόμα φόρα τα προβλήματα των αθλητικών  υποδομών του νησιού, και την αδυναμία του δήμου Ικαρίας να εφαρμόσει τον Κανονισμό λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων που μόλις εγκρίθηκε.

2)                  Στο θέμα που αφορούσε τον....παράνομο τρόπο υπολογισμού του
«Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ακίνητων»: Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αφού εξέφρασαν την διαφωνία τους με την λογική του  δήμαρχου Ικαρίας, της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου αλλά και της ΑΣΠΙ. Λογική που κινείται στην έκφραση διαμαρτυρίας για την αδικία στον τρόπο είσπραξης του «Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ακίνητων». Λογική που διεκδικεί  «ισότητα» στον τρόπο επιβολής των άδικων χαρατσιών!! Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  ξεκαθαρίζοντας ότι τίποτα προσωρινό δεν υπάρχει στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Τόνισαν ότι τα χαράτσια και οι κεφαλικοί φόροι θα έρχονται το ένα πίσω από το άλλο.  Πιστεύοντας ότι δεν πρέπει και δεν θέλουμε να πληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης που δεν δημιούργησαν οι εργαζόμενοι της χώρας μας, και δεν θα γίνουμε τα θύματα για να διασφαλίσουν  τα κέρδη  τους  οι  ποικιλώνυμοι  επιχειρηματικοί  όμιλοι.  
Εξέφρασαν την απαίτηση για κατάργηση όλων των φορομπηχτικών χαρατσιών, είτε  αυτά είναι για οικίες, είτε για είσοδο σε νοσοκομεία, είτε εισοδήματος. Προστασία όλων όσων απειλούνται με διακοπή ρεύματος ή κατάσχεση.  
Με βάση αυτό το σκεπτικό κάλεσαν το Δ. Σ  Ικαρίας  να αποφασίσει τα εξής : 
  • Το Δ.Σ. του Δήμου Ικαρίας, καταγγέλλει την ανελέητη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)  που τσακίζει τους δημότες μας, όπως και το λαό όλης της χώρας. Εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή του απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση αναστολή της είσπραξης του «Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ακίνητων». Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση αυτού του άδικου τέλους ανεξάρτητα από την διαδικασία είσπραξης . 
  • Το Δ.Σ του Δήμου Ικαρίας  δεν  παραμένει αδιάφορο μπροστά στην οικονομική και φορολογική λαίλαπα που έχει εξαπολυθεί κατά των πολιτών και θα σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό του Ικαριώτικου λαού.
Πρόταση που για μια ακόμα φόρα δεν έγινε δεκτή, ούτε από την  πλειοψηφούσα παράταξη Π.Ε.Α (η οποία υποστηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΛΑΟΣ),  ούτε από την ανεξάρτητη  «Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας».  Τέλος κατά την διάρκεια της συζήτησης για την έκφραση διαμαρτυρίας σχετικά με τον άδικο τρόπο είσπραξης του Ε.Ε.Τ.Α, προτάθηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη Π.Ε.Α, η πρωτοποριακή μέθοδος διεκδίκησης της «ισότητας» μέσω της επιβολής του τέλους ακίνητης περιουσίας σε όλη την Ικαρία. Γιατί (σύμφωνα με την Π.Ε.Α) η απόφαση των συμβουλίων των κοινοτήτων της Ικαριας τα προηγούμενα χρόνια να μην επιβάλουν το Τ.Α.Π, «ευνοεί  τον υπολογισμό  του  Ε.Ε.Τ.Α, για άλλα ακίνητα με 3€ και για άλλα με 4€ το τετραγωνικό μέτρο». Πρόταση που θα επαναφέρουν σε επόμενη  συνεδρίαση  για  να  «αποκαταστήσουν  αυτή  την  αδικία».