Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ικαρία: οικολογική πόλη Μεσογείου;;



Ικαρία, 16 Απριλίου 2013



Προς την διοίκηση  του δήμου Ικαρίας


Ερώτηση για την  ένταξη της Ικαρίας στο Σχέδιο Δράσης  
«Τυπικοί Οικολογικοί Οικισμοί στη Μεσογειακή Θάλασσα»


Κύριε  δήμαρχε, oπως αναφέρεται σε ενημερωτική ιστοσελίδα, πριν λίγες μέρες:  «Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Κοινοβουλευτική Ολομέλεια της Ένωσης για την Μεσόγειο, η οποία έλαβε χώρα στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 11-12.4.2013. Ειδικότερα στη Επιτροπή για την ενέργεια, το περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους με την παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς εγκρίθηκε μεταξύ άλλων η έναρξη του προγράμματος "Οικολογικοί οικισμοί της Μεσογείου".
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε αποκλειστικά από την Ικαρία, ενώ υπήρχαν και οικισμοί από Γαλλία, Τυνησία, Μαρόκο, Λίβανο, Κορσική, Αίγυπτο και Σλοβενία. Ο Δήμος Ικαρίας σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και εκπροσωπήθηκε από το Δήμαρχο Ικαρίας κ. Χριστόδουλο Σταυρινάδη και το νομικό σύμβουλο κ. Ζαχαρία Κεσσέ. Παρουσιάστηκε εισήγηση με την υφιστάμενη κατάσταση στο νησί, το όραμα και οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής».
Δεδομένης της παντελούς έλλειψης ενημέρωσης του δημοτικού συμβούλιου Ικαρίας για τους σχεδιασμούς που πρόεκυψαν ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με την Κοινοβουλευτική Ολομέλεια της Ένωσης για την Μεσόγειο,  ερωτάσθε κύριε δήμαρχε:

  1. Πιο  είναι το περιεχόμενο της πρότασης που καταθέσατε στην Κοινοβουλευτική Ολομέλεια της Ένωσης για την Μεσόγειο, σχετικά με την ένταξη της Ικαρίας στο Σχέδιο Δράσης «Τυπικοί Οικολογικοί Οικισμοί στη Μεσογειακή Θάλασσα», και από ποιο σώμα εγκρίθηκε;
  2. Με δεδομένη τη σοβαρότητα του ζητήματος και τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό το Σχέδιο Δράσης  στη τοπική κοινωνία, πότε θα ενημερωθεί επισήμως (με όλα τα σχετικά έγγραφα) το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας ;   
  3. Τέλος  πότε  προβλέπεται  να τεθεί το θέμα αυτό σε δημόσια διαβούλευση;


Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας
Στέλιος  Σταμούλος