Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ισχυρό ΚΚΕ


Τα δύο κόμματα που διεκδικούν να κυβερνήσουν και τα άλλα που ορέγονται συμμετοχή στην κυβέρνηση συμπίπτουν σε ένα κρίσιμο στοιχείο: Στην προσήλωσή τους στην ΕΕ. Αυτή η δοσμένη αντιλαϊκή στρατηγική προδιαγράφει το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ασκήσουν τα κόμματα που τη θεωρούν ιερή και απαραβίαστη. Απέναντι σε μια κυβέρνηση ΝΔ που θα σπείρει στο λαό το φόβο ή σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα σπείρει απογοήτευση, ο λαός μπορεί και πρέπει να αντιτάξει ένα ισχυρό ΚΚΕ ως το δικό του αντίβαρο, στήριγμα στα δύσκολα που έρχονται.
Ισχυρό ΚΚΕ γιατί είναι το κόμμα που προέβλεψε έγκαιρα όλες τις κρίσιμες και καθοριστικές για τη ζωή του λαού εξελίξεις και δικαιώθηκε. Γιατί είναι κόμμα με τεράστια πολιτική πείρα, που αξιοποιεί προς όφελος του λαού και του κινήματος, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα βγάζει πέρα και στην ανηφόρα και στην κατηφόρα. Κι όταν οι αγώνες φουντώνουν κι όταν υπάρχει υποχώρηση. Ενα κόμμα που ξέρει να αποφεύγει τις προβοκάτσιες, τους τυχοδιωκτισμούς. Που σηκώνει στην πλάτη του την ιστορική ευθύνη του απέναντι στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, δίχως να υπολογίζει θυσίες και κόστος.
Ισχυρό ΚΚΕ ώστε να πρωταγωνιστεί στους αυριανούς αγώνες για να μην τα χάσει όλα ο λαός. Ότι μπορεί να ματαιώσει, ότι μπορεί να κερδίσει, άμεσα. Γιατί επείγουν ζητήματα, όπως τρόφιμα, φάρμακα, συντάξεις, που πρέπει να αντιμετωπιστούν και δεν υπάρχουν εδώ περιθώρια αναμονής. Αγώνες που να αντιστοιχούν στα προβλήματα που υπάρχουν, να ανοίγουν δρόμους προς τα μπρος, με μαζική οργάνωση, πολιτικοποίηση της γραμμής του κινήματος, προς τη διέξοδο απ' την κρίση με προετοιμασία του λαού - ψυχολογική, ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική - να συγκρουστεί με τα μονοπώλια και την ΕΕ, συγκροτώντας ένα ισχυρό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο.
Ισχυρό ΚΚΕ γιατί μόνο ένα τέτοιο ΚΚΕ, με μια ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα στην επόμενη Βουλή που θα μοιάζει με κινούμενη άμμο, μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά και αποτελεσματικά υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Όλα δείχνουν ότι η Βουλή αυτή θα είναι μια Βουλή μεγάλης αστάθειας και ρευστότητας, όπως ασταθείς θα είναι και οι κυβερνήσεις που θα δημιουργηθούν. Μέσα εκεί υπάρχει δυνατότητα έστω ένας νόμος να περάσει που θα υπηρετεί λαϊκά συμφέροντα ή ένα άρθρο σε έναν αντιλαϊκό νόμο να ανατραπεί. Μια ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που θα είναι και η μόνη συμπαγής, μπορεί να αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή. Να αξιοποιήσει και το μετερίζι της Βουλής όχι μόνο για την αποκάλυψη των προβλημάτων του λαού ή της αντιλαϊκότητας των νόμων, αλλά κι ως ένα μετερίζι όπου ο λαός, το λαϊκό κίνημα να έχει και ένα θετικό αντίκτυπο, όσο μπορεί να υπάρχει.
Το διάστημα που έρχεται σε κέντρο εξελίξεων πρέπει να αναδειχτεί ο ίδιος ο λαός και αυτές θα είναι τόσο πιο γρήγορες, τόσο πιο θετικές όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, θέτοντας στην υπηρεσία του λαού και την πείρα του και τη δύναμή του.
Από το Ριζοσπάστη, 15/6/2012