Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Για την αυτοτελή λειτουργία των δομών Υγείας στην Ικαρία


   Ικαρία, 26 Απριλίου  2012


Η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας για την αυτοτελή λειτουργία
των δομών Υγείας στην Ικαρία
Κύριε Δήμαρχε / Κυρία πρόεδρος  
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ

Η Λαϊκή Συσπείρωση συνεπής στην θέση υπεράσπισης όσων κινήσεων  υποστηρίζουν ένα δημόσιο – δωρεάν σύστημα υγείας πρόνοιας, όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ανεξάρτητα αν στις όποιες μας ενέργειες υπήρχε συμφωνία όλων των φορέων του νησιού μας, ανεξάρτητα αν οι θέσεις που εκφράζουμε αρέσουν η όχι, δηλώνουμε   ότι υποστηρίζουμε την αυτοτελή  λειτουργία των δομών υγείας στην επαρχεία Ικαρίας με μια συγκεκριμένη όμως πολιτική πρόταση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις «συγχωνεύσεις» αποτελεί σημαντικό μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της Υγείας, που υπηρετεί την ανάγκη του εκσυγχρονισμού και της προσαρμογής του συστήματος Υγείας - Πρόνοιας στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου για στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, για εξασφάλιση ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης. Πρόκειται για ένα σχέδιο που υπηρετεί έναν τύπο ανάπτυξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που έχει ενισχυμένα περισσότερο από πριν τα χαρακτηριστικά της εμπορευματοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών και της επιχειρηματικής δράσης, αφήνοντας ένα μεγαλύτερο πεδίο επιχειρηματικής δράσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο.   Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση υπάρχει σαν εμπειρία στη Ευρώπη εδώ και χρόνια πχ στη Γαλλία (ρύθμιση Σαρκοζί 2007 για τη Γενική Μεταρρύθμιση των Δημόσιων Πολιτικών RGPP) όπου το αρμόδιο υπουργείο εισηγήθηκε το κλείσιμο μαιευτικών κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων που πραγματοποιούν λιγότερους από 300 τοκετούς ετησίως, θεωρώντας ότι κοστίζουν υπερβολικά ακριβά. Το ίδιο ίσχυσε και για τις χειρουργικές κλινικές, οι οποίες οφείλουν να πραγματοποιούν περισσότερες από 1.500 πράξεις ετησίως.  
Η εξοικονόμηση πόρων, ο εξορθολογισμός και το νοικοκύρεμα που επικαλείται η κυβέρνηση εντάσσεται στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τη συναίνεση των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργώντας τους ενοχές ότι δήθεν καταναλώνουν υπηρεσίες υγείας, φάρμακα κ.λπ. παραπάνω απ' αυτά που δικαιούνται και που αντέχει το κράτος.
Επιδιώκει να περάσει το ιδεολόγημα ότι η προστασία της υγείας αποτελεί ατομική ευθύνη και ότι οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να παρέχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους σε ανταποδοτική βάση. Είναι χαρακτηριστικός ο μηχανισμός επιβάρυνσης των εργαζομένων στη φαρμακευτική δαπάνη: Οι μειώσεις των τιμών των φαρμάκων όχι μόνο δε μεταφράζονται σε μείωση των πληρωμών από τους ασφαλισμένους, αλλά σε αύξησή τους, αφού ταυτόχρονα εκατοντάδες ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα τα έβγαλε η κυβέρνηση από τη λίστα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Με τη λογική του «εξορθολογισμού» και της «εξοικονόμησης πόρων», η κυβέρνηση προωθεί και τις συγχωνεύσεις στα δημόσια προνοιακά ιδρύματα. Μειώνει, δηλαδή, το δημόσιο τομέα και κατ' επέκταση τη χρηματοδότησή του και, ταυτόχρονα, καθιερώνει την πληρωμή μέσω των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία.  Με δεδομένο ότι τα Ταμεία υποχρηματοδοτούνται από το κράτος, μειώνονται τα έσοδά τους από τις εισφορές λόγω της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και των εισφοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων, τελικά τα νοσήλια θα αναγκάζονται να τα πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς των προνοιακών ιδρυμάτων. 
Στην ίδια λογική προωθούν και την πληρωμή από ένα μέρος της σύνταξης των νοσηλευόμενων στα ιδρύματα χρόνιων πασχόντων και ψυχικά ασθενών. Συνδεδεμένος με την παραπέρα ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης είναι ο σχεδιασμός για επέκταση της άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών του δημόσιου συστήματος Υγείας, που, εκτός των άλλων, αποτελεί και προσπάθεια δημιουργίας συμμαχιών, προκειμένου να στηριχτεί η προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης. Η ομαδοποίηση της λειτουργίας των νοσοκομείων και των προνοιακών ιδρυμάτων σχετίζεται και με την εφαρμογή του καθεστώτος των περιφερόμενων εργαζομένων από μονάδα σε μονάδα, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό.
Τελικά και  η πολιτική των συγχωνεύσεων αναδεικνύει την ανάγκη αντιπαράθεσης των δυο δρόμων ανάπτυξης της χώρας και απ' αυτήν τη σκοπιά κάνουμε κριτική και διεκδικούμε  με πλαίσιο συσπείρωσης  για ένα Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας. Που αναδεικνύει και  επίκαιρα αιτήματα σε σχέση με το σχέδιο συγχωνεύσεων διεκδικώντας να μην γίνει Καμία κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιου νοσοκομείου και μονάδας πρόνοιας, υγειονομικής μονάδας του ΙΚΑ, Κέντρου Υγείας και καμία κατάργηση νοσοκομειακού κρεβατιού. Κριτήριο για μας είναι η πλήρης κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι το κόστος και το κέρδος των υγειονομικών μονάδων.
Η πρόταση μας αυτή δεν παραπέμπει την αντιμετώπιση του προβλήματος στον σοσιαλισμό (όπως πολλοί θα σπεύσουν να πουν) εκτιμούμε ότι είναι άμεσα εφαρμόσιμη, αρκεί να συνειδητοποιήσει ο λαός την δύναμη του και να διεκδικήσει την εφαρμογή μιας διαφορετικής πολίτικης που ικανοποιεί της δικές του ανάγκες.   
Στην δυνατότητα υλοποίησης μιας διαφορετικής πολιτικής συνηγορούν όλοι οι οικονομικοί δείκτες που πιστοποιούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομιλών στον χώρο της υγείας, με χρήματα που φεύγουν είτε από τα ασφαλιστικά μας ταμεία είτε από της τσέπες μας απευθείας. Στην δυνατότητα να καθορίσει ο λαϊκός παράγοντας τις εξελίξεις συνηγορεί και η τοπική εμπειρία, με την αντίδραση όσων φορέων μπήκαν σε αυτή την διαδικασία το καλοκαίρι του 2011 (όταν παρουσιάστηκε ο αρχικός σχεδιασμός των συγχωνεύσεων που προέβλεπε πολύ πιο επώδυνες  ρυθμίσεις για της δομές  υγείας του νησιού) και λέμε «όσων μπήκαν στην διαδικασία» γιατί γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι δεν αντέδρασαν όλοι. Αντίδραση που τελικά ακύρωσε την κατάργηση κλινών από το νοσοκομείο Ικαρίας.
Τέλος Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι τονίζουμε για μια ακόμα φόρα ότι, υποστηρίζουμε την αυτοτελή λειτουργιά των δομών υγείας και στην Ικαρία μέσα όμως από μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση. 
Γιατί το «Νοσοκομείο των προγόνων μας» δεν είναι μόνο ένα κτίριο, η μόνο ένα ίδρυμα, και  η λειτουργία των δομών υγείας με τρόπο που θα διασφαλίζει της σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας,  μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα υγείας πρόνοιας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Ταυτόχρονα  κυρία πρόεδρος τονίζουμε για μια ακόμα φορά  πως αναμένουμε την συνεδρίαση που θα καθορίσουμε την θέση του δημοτικού συμβουλίου  της Ικάριας (ως κορυφαίο  πολιτικό  όργανο που εκφράζει  όλους τους Ικαριώτες) συνολικά για τα θέματα υγείας και την στάση μας απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική.  Αίτημα που εκτός από την ΛΑ.Σ έχουν  καταθέσει στο προεδρείο από το καλοκαίρι του 2011 και αρκετοί συνδικαλιστικοί φορείς των νησιών μας .