Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

«Επιμορφωτικά σεμινάρια» για νουθεσίες


Σήμερα σε αίθουσα οικισμού του δήμου μας έχουν κληθεί όλοι οι νεοεκλεγέντες Σύμβουλοι του «Καλλικρατικου» Δήμου Ικαρίας για να παρακολουθήσουν ημερίδα – ενημερωτικό σεμινάριο που διοργανώνεται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α με εντολή του υπουργού Εσωτερικών – Αποκέντρωσης και θέμα τη λειτουργία των νέων διευρυμένων δήμων. Σκοπός αυτών των συναντήσεων που γίνονται σε όλη τη χώρα και χρηματοδοτούνται πλουσιοπάροχα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» είναι να προπαγανδισθεί στους αιρετούς η αναγκαιότητα των αναδιαρθρώσεων που η κυβέρνηση δρομολογεί με την συναίνεση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και βέβαια δεν έχουν σχέση με την πολυδιαφημισμένη αποκέντρωση όπως έντεχνα πλασάρεται.
            Με το σημείωμά μας αυτό ( λόγω του προγράμματος της ημερίδας που πρακτικά δεν δίνει τη δυνατότητα ύπαρξης ουσιαστικού διαλόγου), θέλουμε να θέσουμε τη διαφορετική άποψη από αυτή της κυβέρνησης και βέβαια να υπογραμμίσουμε ορισμένα βασικά ζητήματα που έντεχνα ίσως και σκόπιμα, οι εισηγητές θα αποκρύψουν. 
Συγκεκριμένα:
            1.           Δεν θα πουν την αλήθεια για τους πόρους που θα έχουν στη διάθεσή τους οι νέοι Δήμοι για να μπορέσουν να ασκήσουν τις νέες αυξημένες αρμοδιότητες που επιβάλλει να αναλάβουν το πρόγραμμα «Καλλικράτης»:
            α . Ο προϋπολογισμός του 2011 που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί στις 22 του μήνα περιλαμβάνει για την Τοπική Διοίκηση αλληλοσυγκρουόμενα και λανθασμένα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την άποψή μας για άμεση προώθηση όλων των αντιλαϊκών κατευθύνσεων που επιβάλλει το μνημόνιο.   Επιχειρείται να εμφανιστεί ότι πρόκειται να δοθούν στο νέο χρόνο περισσότεροι πόροι στους Δήμους και τις Περιφέρειες με τη λαθροχειρία σύγκρισης στοιχείων του προϋπολογισμού του 2011 (σαν να είναι ήδη πλήρως πραγματοποιημένος), συγκρινόμενος με τον προϋπολογισμό του 2010 όπως εκτιμάται ότι θα κλείσει δηλαδή με στοιχεία που είναι σχεδόν οριστικά. Να σημειωθεί ότι πέρυσι τέτοια περίοδο η Κυβέρνηση παρουσίαζε στον προϋπολογισμό του 2010 ότι θα δοθούν στους Δήμους ποσά που όμως σήμερα λίγο πριν το τέλος του χρόνου υπολείπονται κατά 1,5 δις € περίπου, δηλαδή οι θεσμοθετημένοι πόροι, αυθαίρετα παρακρατηθέντες, είναι μειωμένοι κατά 30% περίπου.
            β. Για πρώτη φορά αναγράφονται σε κρατικό προϋπολογισμό έσοδα της αυτοδιοίκησης από ίδιους πόρους που στο σύνολό τους σχεδόν αποτελούν έσοδα από τα ανταποδοτικά και την τοπική φορολογία που φτάνουν το 51,5% του συνόλου των πόρων της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην πραγματικότητα αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο, επιβεβαιώνεται από την εκτέλεση των κρατικών προϋπολογισμών και αποκαλύπτει την κατεύθυνση φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων με νέες φορολογίες από τους νέους «Καλλικρατικούς» Δήμους.
            2.         Δεν θα πουν τίποτε για το ότι στον προϋπολογισμό του 2011 δεν προβλέπεται  καμία πίστωση για το πρόγραμμα «ΕΛΛΑ.Δ.Α.» αντίθετα θα το διαφημίσουν σαν το  πρόγραμμα των 4 δις € με το οποίο θα κάνουν έργα οι νέοι Δήμοι για τα επόμενα πέντε χρόνια.   
            Θα μιλήσουν για το νοικοκύρεμα των Δήμων και τα αποσιωπήσουν πλήρως ότι θα έχουμε νέα μείωση των διατεθειμένων ποσών και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το υπουργείο Εσωτερικών και που αφορά άμεσα την ΣΑΤΑ των Δήμων. Ειδικότερα ενώ για το Π.Δ.Ε. το 2009 διατέθηκαν 1.156 εκατ. € το 2010 εκτιμάται ότι θα διατεθούν 770 εκατ. € και για το νέο χρόνο προβλέπουν 710 εκατ. €     
            3.         Δεν θα πουν τίποτε για το ότι οι νέοι Δήμοι, πιο πολύ τώρα, θα είναι το πεδίο που θα ανθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.   
Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση και είναι:              
·  Μείωση των εισοδημάτων των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων
·  Νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα
·  Περικοπή των κρατικών κοινωνικών δαπανών
·  Λήψη μέτρων που θα ρίχνουν την τιμή της μισθωτής εργασίας
  θα είναι και στις άμεσες προτεραιότητες για τις νέες Δημοτικές Αρχές.    
            Με τον «Καλλικράτη» μέσω των νέων Δήμων, στο όνομα της μείωσης της σπατάλης θα έχουμε απολύσεις όλων των συμβασιούχων, οι υποχρεωτικές μετατάξεις θα υπολογίζονται ως νέες προσλήψεις, νέο μισθολόγιο φτώχειας σε χιλιάδες υπαλλήλους της Τοπικής Διοίκησης, άρση της μονιμότητας σε όλους.   
            Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι η αδυναμία των Δήμων, λόγω κι της μείωσης του προσωπικού, να ανταπεξέλθουν στη λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών ανοίγει το δρόμο για τους ιδιώτες.  Η μείωση των κρατικών κοινωνικών δαπανών θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση έως και την κατάργηση διαφόρων προνοιακών επιδομάτων που τώρα θα είναι ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης και όχι του κράτους.
            4.         Τέλος, δεν θα αποκαλύψουν ότι μακροπρόθεσμη πολιτική στόχευση είναι η «αυτοτελής λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης και των υπηρεσιών της».  
Δηλαδή η λειτουργία με ίδιους κι όχι κρατικούς πόρους σε τομείς Υγείας – Πρόνοιας, Σχολεία, ΑΕΙ-ΤΕΙ και όποιες άλλες υπηρεσίες – τομείς έχει ή θα αποκτήσει η Τοπική Διοίκηση στο άμεσο μέλλον. Στην πραγματικότητα όλοι οι εκλεγμένοι ξέρουν, ανεξάρτητα εάν πολλοί δεν το λένε, ότι η πολιτική επιλογή είναι άντληση εσόδων για Δήμους και Περιφέρειες κύρια από ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ, πώληση ακινήτων – γης, το ΕΣΠΑ, πολλαπλές πληρωμές από τους δημότες για όλες τις υπηρεσίες. 
            Όσοι λοιπόν αιρετοί παρακολουθήσουν το σημερινό σεμινάριο για ένα να είναι σίγουροι. Πίσω από τους καλοδιατυπωμένους τίτλους των εισηγήσεων (Επιχειρησιακός Σχεδιασμός, Δημόσιες Τοπικές Πολιτικές κ.λπ) κρύβονται για τους Δήμους οι υποχρεωτικές κατευθύνσεις για εφαρμογή του μνημονίου, της βάρβαρης αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, της φοροεπέλασης κατά των εργαζομένων τις οποίες σύντομα θα κληθούν με αποφάσεις τους να εφαρμόσουν, να τις υπηρετήσουν ή να σταθούν απέναντι μαζί με το λαό που θα αντισταθεί για να τις ανατρέψουν. 
Η ευθύνη και η επιλογή είναι πλέον προσωπική για κάθε αιρετό.


Ικαρία, 21 Δεκέμβρη 2010