Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Για την 6η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου




                         Ικαρία, 5 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση  για την 6η Συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου

Πολλά μπορεί να πει κανείς για την 6η  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου   του δήμου Ικαρίας στις 28 Μάρτη 2014. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» περιορίζονται ωστόσο να παρατηρήσουν τα παρακάτω:
Για ακόμα μια φορά η διαδικασία ήταν χρονοβόρα, και  διαλυτική, αφού με ευθύνη της πλειοψηφίας  επαναλήφθηκαν για μια ακόμα φορά τα εξής:

  • Απουσία εισηγήσεων, (ή στην καλύτερη περίπτωση παρουσίαση άσχετων εισηγήσεων), ευθύνη την οποία οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αποδίδουν πολύ βολικά  στους υπαλλήλους του δήμου. Με αποτέλεσμα σε αρκετά θέματα  οι εισηγήσεις που δόθηκαν στους δημοτικούς συμβούλους να μην έχουν καμία σχέση με αυτά που εισηγήθηκε τελικά η πλειοψηφία. 
  •  Άγνοια;; για προηγούμενες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, πχ δημοτικός σύμβουλος ήταν σίγουρος ότι είχε πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο για την ΣΕΚ Ικαρίας. Αναρωτιόμαστε όμως μήπως η πλειοψηφία επικαλείται ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις και όποιος τσιμπήσει;; για να προχωράει με «συνοπτικές» διαδικασίες την υλοποίηση αντιδραστικών νομοσχεδίων;; 
  • Άγνοια;; σημαντικών οικονομικών στοιχείων και μεγεθών που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του δήμου. 
  • Επιθετική συμπεριφορά απέναντι στις συλλογικότητες που υποβάλλουν τα αιτήματα τους, στείρα άρνηση να συζητηθούν νωρίτερα τα αιτήματα τους, υποχρεώνοντας τους να περιμένουν ώρες ολόκληρες.

Από όλη τη συζήτηση βγαίνουν όμως και ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

  • Για ότι δεν έχει κάνει η δημοτική αρχή  αυτά τα τέσσερα χρόνια, φταίνε οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, οι κομμουνιστές. Για παράδειγμα συνεχίζουν την ανάθεση εργολαβιών για να μπορούν να πληρώνουν εργαζόμενους που απασχολούν στην  καθαριότητα  της Δ.Ε Ραχών, όταν αυτή η ίδια πλειοψηφία πριν από τέσσερα χρόνια ξεσπάθωνε και κατακεραύνωνε αυτό το «απαράδεκτο καθεστώς»!!  Η απάντηση στις ενστάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν μια αναφορά στο τι γινόταν πριν από  χρόνια κυρίως σε μια δημοτική ενότητα!! Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται για την εργασία που προσφέρουν και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση. Να τονίσουμε όμως ότι μπορούσαν να έχουν προκηρυχτεί θέσεις μόνιμου προσωπικού, ειδικά στους τομείς της καθαριότητας, της ύδρευσης, αφού δόθηκε αυτή η δυνατότητα στον δήμο Ικαριας  πέρσι, λόγο της εξαίρεσης που έτυχαν οι νησιωτικοί  δήμοι  της  χώρας.
  • Η δημοτική πλειοψηφία προχωράει με βιάση στην υλοποίηση αντιλαϊκών επιλογών  και αντιδραστικών νομοσχεδίων. Για παράδειγμα η ίδρυση στην Ικαρία, δηλαδή Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης, όπου πρόκειται για την εφαρμογή διατάξεων του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,  ενός νομοσχεδίου που βρήκε την αντίδραση του εκπαιδευτικού κινήματος,  των γονιών, των μαθητών.

Η ίδρυση ΣΕΚ στην πράξη οδηγεί εκτός σχολικής εκπαίδευσης. Τα παιδιά που θα εγγραφούν σε αυτό, τα παιδιά μας, θα κάνουν μόνο 4 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας και αυτό μόνο στο πρώτο έτος, ενώ στο δεύτερο θα οδηγούνται στην μαθητεία δηλαδή δουλειά με μεροκάματο μόλις 9 ευρώ, χωρίς ένσημο και περίθαλψη, δηλαδή τσάμπα δουλειά. Και όμως η εκμετάλλευση των μικρών παιδιών παρουσιάστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ σαν ευκαιρία και μάλιστα με το ιδεολόγημα ότι υπάρχουν παιδιά που δεν «παίρνουν τα γράμματα»!!!   Και το πιο θλιβερό είναι ότι αυτές οι εισηγήσεις έγιναν από εκπαιδευτικούς!!  Η Λαϊκή συσπείρωση συνεπής στις αρχές της στηρίζοντας πάντα τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, του εκπαιδευτικού κινήματος, τους λαϊκούς αγώνες, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την ίδρυση του ΣΕΚ στην Ικαρία.

Συνολικά όμως καλούμε τους Ικαριώτες και τις Ικαριώτισσες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και από αυτή τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου  για τη στάση και τις επιλογές της δημοτικής πλειοψηφίας και των δυνάμεων που τη στηρίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ, και πάνω απ’ όλα του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθεί  να μην  διαχωρίζει την θέση του  στα όσα αποφασίζει  το δημοτικό συμβούλιο με την στήριξη και των δημοτικών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Να στηρίξουν και να ενισχύσουν τη Λαϊκή Συσπείρωση στις εκλογές του Μαΐου.