Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό του δήμου Ικαρίας



 Ικαρία, 20 Δεκεμβρίου  2013


Ανακοίνωση  για τον  προϋπολογισμό του δήμου Ικαρίας


Την αντίθεσή τους στον  προϋπολογισμό που κατέθεσε η «οικουμενική» δημοτική αρχή Ικαρίας εκφράζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ικαρίας. Ένας ακόμη αντιλαϊκός προϋπολογισμός κατατέθηκε από τη δημοτική αρχή (η οποία υποστηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), την Παρασκευή 13 Δεκέμβρη στο δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας  για το 2014.                  

  • Ένας ακόμη προϋπολογισμός που κινείται στη λογική υλοποίησης της κυρίαρχης πολιτικής με βασικά στοιχεία, τα μειωμένα κρατικά έσοδα     (-2% οι ΚΑΠ και - 53% η ΣΑΤΑ σε σχέση με το 2013), με συρρικνωμένες σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις κοινωνικές δαπάνες, τον αθλητισμό (22.000 για όλους τους συλλόγους - Εργασίες συντήρησης προβλέπονται μόνο στην Δ.Ε Ευδήλου ), τον πολιτισμό (δεν υπάρχει εγγραφή για πολιτιστικές εκδηλώσεις) την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων (δεκάδες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και «προσωρινοί εργαζόμενοι» από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας») 
  • Ένας προϋπολογισμός (Μειωμένος κατά 17%) «κατ’ εικόνα και ομοίωση» της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των εντολών της τρόικας 
  • Ένας προϋπολογισμός για τον οποίο η δημοτική αρχή (παρά την αρνητική εμπειρία τριών χρονών), δεν άρθρωσε δυο λέξεις καταγγελίας αυτής της πολιτικής μιζέριας και φτώχειας, ενάντια σ’ αυτούς που μας καταδικάζουν στην εξαθλίωση και σε ουσιαστική υπολειτουργία του Δήμου Ικαρίας. Λειτουργώντας για μια ακόμα φορά ως ιμάντας  μεταφοράς της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ο «Καλλικράτης» τον οποίο εξακολουθεί να ασπάζεται ο κύριος δήμαρχος, θεωρώντας τον «θετικό βήμα για την αυτοδιοίκηση»…. που «θα μπορούσε πραγματικά να αποβεί επαναστατικό»… αλλά ακυρώθηκε, από «τις περικοπές πόρων, τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και γενικότερα την απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης».   
Ο «Καλλικράτης» στον οποίο οψίμως εναντιώνονται μερικοί σήμερα αποτελούσε από την σύλληψη του και εξακολουθεί να αποτελεί εργαλείο για το πέρασμα της στρατηγικής του κεφαλαίου.  Γι' αυτό έγινε η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους σε πολλούς τομείς και οι προϋπολογισμοί των δήμων έχουν πλέον άμεση σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ βρίσκονται σε άμεση επίβλεψη από το υπουργείο εσωτερικών («παρατηρητήριο»), επιβάλλοντας κυρώσεις σε μη «ρεαλιστικούς», όπως λένε, προϋπολογισμούς, κατεύθυνση που εφαρμόζει κατά γράμμα η δημοτική αρχή Ικαρίας. Τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις δε συνιστούν «αποκέντρωση», όπως ισχυρίζονταν όλοι πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης» ψεύτικα και αποπροσανατολιστικά τα προηγούμενα χρόνια.                
Ούτε μπορούν να υπάρξουν «αυτοδιοικητικές νησίδες», όπως ευαγγελίζονται σήμερα ορισμένοι, όπως η  νέα παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (Ικα.Ρι.Α)   και άλλοι όψιμοι «ανεξάρτητοι» και φιλόδοξοι διαχειριστές.   Η Τοπική Διοίκηση και οι Δήμοι είναι διοικητικές μονάδες του ενιαίου διοικητικού μηχανισμού του αστικού κράτους και η μεταφορά αρμοδιοτήτων γίνεται για να μπορέσει το κράτος στις νέες συνθήκες να επιτελέσει πιο αποτελεσματικά το ρόλο του και να διευκολύνει τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου (πχ Ελληνογερμανική συνεργασία τοπικής - περιφερειακής Διοίκησης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαχείριση απορριμμάτων,  ΑΠΕ, ενεργειακά ζητήματα, κλπ).
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» εναντιώνεται σε κάθε σκέψη για επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων από τέλη, φόρους, πρόστιμα και καλούμε το λαό της Ικαρίας να διεκδικήσουμε τα ποσά (12 δισ.) που έχει παρακρατήσει το κράτος από τους δήμους και τα οποία χάρισαν ως ΚΕΔΕ (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ) στην κεντρική διοίκηση με έναν επαίσχυντο συμβιβασμό δεχόμενοι να εισπράξουν μόνο κάτι ψίχουλα (1,9 δισ.) και αυτά σε δόσεις.                                    
Απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως και να απαγορευτούν οι διακοπές ηλεκτρικού-νερού-θέρμανσης για κάθε λαϊκό σπίτι με ευθύνη του κράτους.      
Με αυτό το σκεπτικό προτείναμε τα εξής όσον αφορά τα οικονομικά του προϋπολογισμού  του 2014  στον δήμο  Ικαρίας:

  • Επειδή πραγματικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε αρκετούς δημότες μας ζητάμε να ψηφιστεί κατάργηση των δημοτικών τελών για τους άνεργους, τους φτωχούς συνταξιούχους, τους πολύτεκνους, που έχουν εισόδημα κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ     για όσο διαρκεί η κρίση. 
  • Αναλογική μείωση των τελών φωτισμού, καθαριότητας, ύδρευσης και αποχέτευσης για τις κατοικίες όση είναι και η απώλεια εισοδήματος που είναι τουλάχιστον 30% στο κατώτερο  όριο  της.  
  • Μείωση των τελών στα μικρά καταστήματα, αλλά αύξηση των τελών σε τράπεζες, μεγάλα  καταστήματα, υποκαταστήματα αλυσίδων, όπως και σε μεγάλα ξενοδοχεία
  • Τα διαφορετικά τιμολόγια που υπάρχουν για την ύδρευση και την καθαριότητα των Δημοτικών ενοτήτων πρέπει να ρυθμιστούν έτσι ώστε όλοι οι δημότες να πληρώνουν αναλογικότερα τέλη. Πρόταση που κάναμε και στους τρεις τελευταίους προϋπολογισμούς,  οπού αν και έγινε δεκτή αυτή την αναγκαιότητα η  δημοτική αρχή δεν έκανε απόλυτος τίποτα  σε αυτή  την  κατεύθυνση. 
  • Τέλος θα πρέπει να μας απασχολήσει  σοβαρά το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ίσως είμαστε από τους τελευταίους δήμους που δεν έχουμε καμία πρόβλεψη για τους διαρκώς αυξανόμενους δημότες μας που πλήττονται από της συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολίτικης, αφήνοντας τους στην ελεημοσύνη της εκκλησιάς, η την φιλανθρωπία της κοινωνίας μας .

Αυτά πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφιστούν εάν θέλουμε να δείξουμε ότι ακολουθούμε μία οικονομική πολιτική που ανακουφίζει τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας που δέχονται τόσο μεγάλη πίεση. Παράλληλα οι δημοτικοί σύμβουλοι της   «Λαϊκής Συσπείρωσης» τονίζουν ότι θα συμβάλουν στο δυνάμωμα της λαϊκής πάλης για να μη φορτωθεί τα βάρη της κρίσης ο εργαζόμενος λαός, για μια οικονομία με προσανατολισμό διαφορετικό από αυτό της μόνιμης ανέχειας για το λαό, του ξεθεμελιώματος των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, για μια οικονομία και εξουσία προσανατολισμένη στην κάλυψη των ολοένα διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. Ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της δικομματικής συγκυβέρνησης  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της «οικουμενικής» δημοτικής αρχής στο Δήμο Ικαρίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΛΑΟΣ).
Για όλα αυτά και επειδή για μας ο προϋπολογισμός δεν είναι μόνο λογιστική κατάσταση και περιγραφή έργων αλλά η απεικόνιση της πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλο το οικοδόμημα από την κεντρική εξουσία μέχρι και το Δήμο μας, ως Λαϊκή Συσπείρωση,  καταψηφίσαμε  το σχέδιο προϋπολογισμού.