Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»


ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέλαβε σημαντική πρωτοβουλία σε κρίσιμη στιγμή, φέρνοντας στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, το μείζον πρόβλημα υποχρηματοδότησης, ελλιπούς στελέχωσης και σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές και αναλώσιμα υλικά, των Νοσοκομείων των νησιών μας.
Στην εισήγησή τους οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ Περιφερειακοί Σύμβουλοι αναφέρονται διεξοδικά στην κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, στην πλήρη εμπορευματοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο και ζητούν την άμεση χρηματοδότηση των Νοσοκομείων με βάση τις ανάγκες τους, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κ.ά.
Ολόκληρη η εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχει ως εξής:

Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας
και επιπτώσεις στην περιφέρειά μας
Η Υγεία είναι βασικό δικαίωμα για όλο το λαό. Μαζί με την ανεργία, την φτώχεια, την ακρίβεια, το τσάκισμα των μισθών και των συντάξεων, η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις» δίνει το τελειωτικό κτύπημα σε ότι έχει απομείνει από την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, για άτομα με ειδικές ανάγκες η κατάσταση θα είναι δραματική.
Η ουσία των μέτρων που προωθούνται με το πολυνομοσχέδιο είναι ότι προσαρμόζουν την οργάνωση των υπηρεσιών Υγείας, ώστε να ενισχύεται ο εμπορευματικός τους χαρακτήρας.
¨      Αυξάνουν τις εισφορές όλων των συνταξιούχων στο 4% για υγειονομική περίθαλψη.
¨      Με τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προωθείται η ενιαία ελάχιστη παροχή υπηρεσιών Υγείας στους ασφαλισμένους προνοιακού επιπέδου και ο εξαναγκασμός τους να πληρώνουν ακόμη μεγαλύτερα ποσά με ιδιωτική ασφάλιση, με ζεστό χρήμα, ακόμα και με πιστωτικές κάρτες για ακόμα περισσότερες υπηρεσίες που δεν θα καλύπτουν πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία.
¨      Προωθείται η μείωση μέσω συγχωνεύσεων των 132 Δημόσιων Νοσοκομείων που υπάρχουν σήμερα..
¨      Επιβλήθηκε 5€ εισιτήριο στα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας
¨      Επεκτείνονται μέσω της ολοήμερης λειτουργίας τα απογευματινά ιατρεία τα οποία χρυσοπληρώνονται.
¨      Σήμερα οι επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία με τα νέα τιμολόγια στοιχίζουν από 30 έως 90€.
¨      1000 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα εξαιρέθηκαν από τη λίστα των φαρμάκων που κάλυπταν τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
¨      Καταργούνται μέσω συγχωνεύσεων δεκάδες υποκαταστήματα του ΙΚΑ, δημιουργώντας εκρηκτικό πρόβλημα στην αναμονή για εξετάσεις και άλλου είδους ιατρικές πράξεις.
¨      Καθιερώνονται νοσήλια στις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης των ΑΜΕΑ
¨      Καθιερώνεται πιστωτική κάρτα όσων δεν έχουν χρήματα, υποθηκεύοντας την υγεία τους στις τράπεζες
¨      Οι νέες μέχρι στιγμής περικοπές στη Δημόσια Υγεία ανέρχονται σε 600εκ. € για τα Δημόσια νοσοκομεία και στην πρόνοια κατά 168εκ. €.
Σύμφωνα με σχέδιο νόμου όλα υποτάσσονται στη λογική του φθηνού για το κράτος, φθηνού για τους εργοδότες, οι ανάγκες των ασθενών, η πορεία της νόσου, η αξιοποίηση των επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων. Το οικονομικό κριτήριο επικρατεί του επιστημονικού και των πραγματικών αναγκών των ασθενών.
Στην ίδια κατεύθυνση οι περικοπές οδηγούν στο να ξανακλείσουν τα ογδόντα κρεβάτια ΜΕΘ, να θεωρείται αντιοικονομικό ακόμα και η παροχή των ειδικών παπουτσιών των διαβητικών που καθυστερούν τον ακρωτηριασμό, να θεωρείται είδος πολυτελείας η φυσικοθεραπεία, η στοματική υγιεινή, η λογοθεραπεία, τα διορθωτικά γυαλιά.
Σήμερα υπάρχει ένα σύστημα το οποίο είναι ολόκληρο εμπορευματοποιημένο, με ελλείψεις προσωπικού, 25000 νοσηλευτές που με τον ρυθμό που θα βγαίνουν στην σύνταξη 5 και θα προσλαμβάνεται 1 όχι μόνο δεν πρόκειται να καλυφθούν τα κενά αλλά αυτά θα γίνονται μεγαλύτερα.
4500 γιατροί, γενικά κακοπληρωμένο, ξεθεωμένο και πολλές φορές απλήρωτο για μήνες προσωπικό, μπίζνες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, υποδομές, εξοπλισμοί για νοσοκομειακά υλικά, ανύπαρκτη καθαριότητα σε συνθήκες τριτοκοσμικές, χρέη νοσοκομείων που δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν αλλά συνεχώς θα γίνονται και μεγαλύτερα.
Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο Σάμου αντιμετωπίζει έντονο οικονομικό πρόβλημα διότι πέρα από τις ρυθμίσεις που έγιναν από το υπουργείο για την εξόφληση των προμηθευτών με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου παραμένει ένα χρέος εκτός ρυθμίσεως 12εκ. ευρώ. Με βάση προεδρικό διάταγμα εμποδίζεται το νοσοκομείο να προβεί σε οποιαδήποτε παραγγελία υγειονομικού, φαρμακευτικού και αναλώσιμου υλικού. Σαν αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στην κατάσταση να μην υπάρχει ούτε καν λευκοπλάστ και μετά από αιμοληψία να χρησιμοποιείται χαρτί κουζίνας για το σταμάτημα της αιμορραγίας. Να μην υπάρχουν ράμματα, αναλώσιμα υλικά όπως χαρτί υγείας (που αναγκάζονται οι συγγενείς των ασθενών να το φέρνουν από το σπίτι), οινόπνευμα, βαμβάκι και πολλά φάρμακα άμεσης ανάγκης και άλλα σοβαρά και πανάκριβα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς. Τα αντιδραστήρια που υπάρχουν επαρκούν μόνο για λίγες μέρες. Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που σε λίγες μέρες μπορεί να σταματήσουν να γίνονται και χειρουργεία.
Άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι τα ασθενοφόρα. Αυτή τη στιγμή τα 3 ασθενοφόρα του νοσοκομείου έχουν σοβαρές βλάβες και δεν μετακινούνται. Η διοίκηση αναγκάστηκε να ζητήσει την συνδρομή του στρατού και να πάρει το ασθενοφόρο της Ικαρίας.
Μεγάλο χρέος (1εκ.) έχει το νοσοκομείο και στον εργολάβο που του έχει αναθέσει την καθαριότητα, τη φύλαξη, μέρος της σίτισης και του ιματισμού με αποτέλεσμα αυτός να απειλεί με διακοπή της σύμβασης.
Από τα νοσοκομεία μας λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να αναγκάζεται να καταφύγει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης οι περισσότερες ιατρικές ειδικότητες είναι μονήρεις με ότι αυτό συνεπάγεται (ένας μοναδικός χειρουργός, ένας παιδίατρος και πολλές άλλες ειδικότητες).
Αυτή τη στιγμή η μονάδα τεχνικού νεφρού στη Σάμο εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί μόνο με ένα γιατρό και οι 27 αιμοκαθαιρώμενοι ασθενείς ζουν με το άγχος τι θα γίνει αν συμβεί οτιδήποτε στον ένα και μοναδικό γιατρό και ζητούν άμεση κάλυψη της κενής θέσης.
Η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στο νοσοκομείο της Ικαρίας.
Πρόβλημα υπάρχει και στο υπόλοιπο προσωπικό με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν οι βάρδιες (όπως για παράδειγμα η αιμοδοσία με ακάλυπτη νυχτερινή βάρδια) και να μη μπορεί το προσωπικό να πάρει τα ρεπό του και την κανονική του άδεια.
Σοβαρότατο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τον αξονικό τομογράφο του Νοσοκομείου που δεν λειτουργεί για 8 μήνες, και το ίδιο το νοσοκομείο δρομολογεί τους ασθενείς σε ιδιωτικό κέντρο που κι αυτό αυτή τη στιγμή έχει βλάβη ο αξονικός του και οι ασθενείς να παραμένουν στο νοσοκομείο μέχρι να επισκευαστεί ο αξονικός ή να διακομίζονται στην Αθήνα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.
Τραγικές συνέπειες έχουν όλα τα νοσοκομεία των νησιών της περιφέρειας μας από την μείωση της χρηματοδότησης.
Συγκεκριμένα, η μείωση της επιχορήγησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης από 6.622,507 ευρώ σε 4.615,000 εκ, αναμένεται να έχει τραγικές συνέπειες μιας και ήδη στο νοσοκομείο παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις υλικών με αποτέλεσμα να αναβάλλονται ακόμα και χειρουργεία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς αναγκάζονται μια σειρά υλικά να τα αγοράζουν από μόνοι τους.
Σαν συνέπεια όλων αυτών των παραπάνω είναι όλο και περισσότεροι ασθενείς να καταφεύγουν στα νοσοκομεία μεγάλων πόλεων.
Ζητάμε άμεσα να χρηματοδοτηθούν όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας με βάση τις ανάγκες τους. Να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης της περιφέρειας να έχει παροχή υγείας στον τόπο του και να μην αναγκάζεται να μετακινείται με τεράστια οικονομική, και όχι μόνο, επιβάρυνση γι' αυτούς και τις οικογένειές τους. Να σταματήσουν να πληρώνουν οι ασθενείς για την εξέτασή τους στα πρωινά και απογευματινά ιατρεία, για εργαστηριακές εξετάσεις ή και για να εξεταστούν στα επείγοντα του νοσοκομείου, ιδιαίτερα οι ανασφάλιστοι και οι μετανάστες.