Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Σχέδιο ψηφίσματος για το Αιγαίο

Σχέδιο ψηφίσματος πού συζητήθηκε στο Περιφερειακό  Συμβούλιο
Βορείου Αιγαίου(15/2/2011)

Το ψήφισμα απορρίφθηκε γιατί καταψηφίστηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Γιακαλή και τους Συμβούλους της παράταξής του «Ισχυρό Β. Αιγαίο» (ΠΑΣΟΚ) και τον «οικολόγο» Η. Γιαννίρη. Υπερψήφισαν οι Σύμβουλοι  της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι Σύμβουλοι της παράταξης «Αγώνας για τα νησιά μας» και ο Σύμβουλος της παράταξης «Πολίτες κόντρα στον καιρό» (συνολικά 11)
Αντικειμενικά,  η καταψήφιση ενός τέτοιου ψηφίσματος, στις σημερινές συνθήκες, χωρίς κάποια αντιπρόταση, «με επιχειρήματα κυριολεκτικά τραβηγμένα από τα μαλλιά» και μάλιστα από το Περιφερειακό Συμβούλιο του Β. Αιγαίου, σημαίνει άκριτη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής απεμπόλησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και παράδοσης του πλούτου του στις πολυεθνικές.
Σημαίνει υποτίμηση αν όχι αδιαφορία μπροστά στους κινδύνους που εγκυμονεί για το λαό μας  η εμπλοκή-συμμετοχή  της χώρας μας στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ  και του Ισραήλ, καθώς και στους εσωιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των αγορών και την αρπαγή του φυσικού πλούτου των λαών.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» θα καταγγέλλουμε και  θα αντιπαλεύουμε αταλάντευτα αυτές τις λογικές και στάσεις.

Το Σχέδιο Ψηφίσματος

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το  Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου θεωρεί χρέος του να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, για το ρόλο που διαδραματίζει σ’ αυτές η Ελληνική Κυβέρνηση, για τις απειλές που εγκυμονούν για την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.
Πιο συγκεκριμένα, ζούμε σε συνθήκες εντεινόμενου ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, κυρίως πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η ελληνική Κυβέρνηση αντί να αποστασιοποιηθεί από τους ανταγωνισμούς αυτούς και να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας, με την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου  στο Αιγαίο καθορίζοντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, όπως δικαιούται και όπως πολλές χώρες  έχουν πράξει  (και η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα), έχει προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και  συναλλαγές με την Τουρκία και τις πολυεθνικές για την εκμετάλλευση των πιθανών σημαντικότατων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου  στο Αιγαίο.
Μένουν χωρίς κυβερνητική απάντηση οι διακηρύξεις της τουρκικής Κυβέρνησης περί συνεκμετάλλευσης 50-50%. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα όσα διαμείφθηκαν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας μας στο Ερζερούμ της Τουρκίας.
Τις ανησυχίες μας επιτείνουν  ορισμένοι άλλοι παράγοντες όπως η συνεχής αποδυνάμωση της αμυντικής θωράκισης, των νησιών μας, οι πληροφορίες ότι θα αποστρατιωτικοποιηθούν 21 ελληνικά  νησιά του Αιγαίου, η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ  (που δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των χωρών μελών του και σύμφωνα με το νέο δόγμα του δίνει στις δυνάμεις του το δικαίωμα να επεμβαίνει  όπου γης). Εμπλέκεται στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών που, όπως η ιστορία μαρτυρά, μπορούν να καταλήξουν σε πολεμικές συρράξεις.
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι και οι συμφωνίες της  Κυβέρνησης με το Ισραήλ και τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με Ισραήλ και ΗΠΑ, με προφανείς τους κινδύνους   που προκαλούν κυρίως από το γεγονός ότι η χώρα μας γίνεται ανοιχτά σύμμαχος του σφαγέα του Παλαιστινιακού λαού.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου τάσσεται υπέρ  της ειρηνικής συμβίωσης των λαών και χωρών και της αμοιβαία ωφέλιμης συνεργασίας  με όλους τους γείτονές μας, στη βάση  των αρχών του διεθνούς δικαίου και του αλληλοσεβασμού.
Αυτό που διαπιστώνεται, όμως, είναι ότι οι συνομιλίες με την  τουρκική ηγεσία  γίνονται με φόντο τις συνεχείς και προκλητικές παραβιάσεις του θαλάσσιου και εναέριου χώρου μας, με τα γνωστά «casus belli» σε ισχύ, διανθισμένα με επεκτατικές «επιθέσεις φιλίας» και ενώ  συνεχίζεται η κατοχή του 37% της  Κύπρου.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις αυτές.
Ζητά από την Κυβέρνηση :  
¨      Να προχωρήσει  άμεσα στον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μας (ΑΟΖ).
¨      Να αξιοποιήσει τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου για την κάλυψη, σε χαμηλές τιμές, των αναγκών του λαού μας. 
¨      Να  απεμπλακεί από τον επικίνδυνο εναγκαλισμό με το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ και να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική ειρήνης και φιλίας με όλους τους γειτονικούς λαούς και χώρες, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου,  της αμοιβαία ωφέλιμης συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού.

Στρατής Κόρακας
Περιφερειακός Σύμβουλος Β. Αιγαίου,
εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Μυτιλήνη,15/02/2011