Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ικαρία


 
Η Λαϊκή Συσπείρωση, για την  διαχείριση των απορριμμάτων στην Ικαρία σήμερα

Ικαρία 4/2/2012


Συμπατριώτισσες – Συμπατριώτες       
Θυμίζοντας συνοπτικά ορισμένα βασικά σημεία της διαδρομής του ζητήματος που καθόρισαν την στάση της Τ.Α Ικαρίας μέχρι και το 2010, τονίζουμε   τρία καθοριστικά σημεία.
Α )  Οι Δήμοι ήταν ο μόνοι φορείς που είχαν καταθέσει πρόταση την διεκδικούσαν ενιαία και δεν είχαν θέσει κανένα εμπόδιο σε όλη την διαδικασία της δημιουργίας υποδομών ολοκληρωμένου συστήματος  διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς να υπολογίσουν το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Πρακτική που δυστυχώς δεν έχουν ακολουθήσει οι υπόλοιποι αυτοδιοικητικοί – υπηρεσιακοί  φορείς, καθώς και η πλειονότητα  των πολιτικών φορέων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΧΥΤΥ Ικαρίας, όπου εκκρεμεί  από το 2001.   
Β ) Στην υπόθεση βέβαια της διαχείρισης των απορριμμάτων ρόλο παίζει και ο τρόπος διαχείρισής τους, δηλαδή κατά πόσο εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης περιβαλλοντικά και οικονομικά αποδεκτές.  Σε αυτή την υπόθεση καθοριστικό ρόλο παίζει η ανακύκλωση των υλικών, δυστυχώς όμως η εφαρμοζόμενη πολιτική των κυβερνήσεων έχει διαμορφώσει μια συγκεκριμένη κατάσταση, με την εκχώρηση αυτής της ουσιαστικής αρμοδιότητας στο ιδιωτικό κεφάλαιο με τους νόμους που από κοινού  ψήφισαν και εφάρμοσαν. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Τ.Α της Ικαρίας στη προσπάθεια της να δημιουργήσει υποδομές και δίκτυο συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στους 3 Δήμους του νησιού. Σε ότι αφορά την δράση της ανακύκλωσης που εφαρμοζόταν στους 2  δήμους αξίζει να τονιστεί πως ήταν οι μοναδικοί ίσως δήμοι στην χώρα που υλοποιούσαν αυτή την υπηρεσία στην ουσία και όχι για εντυπωσιασμό , χωρίς  να μεταφέρουν αυτό το σοβαρό  κόστος  στους δημότες μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη .  Αντιθέτως διεκδικούσαν  πόρους για τον αναγκαίο εξοπλισμό από το κράτος και τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης , διεκδικούσαν από το κράτος και τα συστήματα την οικονομική συμβολή τους στο λειτουργικό κόστος των δήμων για την ανακύκλωση.
Γ)  Σε ότι αφορά το ζήτημα της παύσης λειτουργίας των ΧΑΔΑ, θέμα το οποίο συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (21/1/2011). Πιστεύουμε πως ο τρόπος που χειρίζεται το ζήτημα ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (ΠΕΑ) το μόνο που εξασφαλίζει είναι η υλοποίηση των κατευθύνσεων της Ε.Ε και της κυβέρνησης,  χωρίς να προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης του τεραστίου αυτού προβλήματος που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες της Ικαρίας  και τις πραγματικές  ανάγκες  της κοινωνίας μας.
Το ζήτημα παύσης λειτουργίας των ΧΑΔΑ δεν τίθεται για πρώτη φορά, όμως πρώτη φορά τόσο απροκάλυπτα και αποσπασματικά πάρθηκε απόφαση για παύση λειτουργίας ενός ΧΑΔΑ χωρίς να ληφθεί παράλληλα κανένα μέτρο για την διάθεση των απορριμμάτων της δημοτικής ενότητας αυτής. Οι προηγούμενες νουθεσίες από την απελθούσα Γ.Γ της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δεν βρήκαν ανταπόκριση από τις απερχόμενες πλειοψηφίες των δημοτικών συμβουλίων γιατί πιστεύαμε, πως κανείς από τους τρεις ΧΑΔΑ λόγω της μικρής χωρητικότητας τους δεν είναι αντικειμενικά σε θέση να καλύψει τις ανάγκες όλης της Ικαρίας. Επίσης πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι δεν ήταν σωστό να ενεργοποιήσουμε μια αδιέξοδη αντιπαλότητα ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού, αποπροσανατολίζοντας τις διεκδικήσεις μας από την υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων, πρόταση που αποτελεί για εμάς την ουσιαστική λύση του προβλήματος.
Με αυτό το σκεπτικό διαφωνήσαμε με την εφαρμογή μιας ανεδαφικής απόφασης που αντιμετωπίζει αποσπασματικά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων εξυπηρετώντας κυρίως επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Προτείνοντας στο Δ.Σ να αποφασίσουμε την διατήρηση σε  λειτουργία των τριών ΧΑΔΑ της Ικαρίας (μετά από της αναγκαίες παρεμβάσεις), μέχρι να παρουσιαστεί εναλλακτική πρόταση για την τελική διάθεση των απορριμμάτων της Ικαρίας.
Σχετικά με τον ΧΥΤΥ Ικαρίας προτείναμε στο Δ.Σ να επιμείνουμε στην ολοκλήρωση των απαραιτήτων ενεργειών στην σημερινή προτεινόμενη θέση, για την οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία Χωροθέτησης, έχουν εκδοθεί οι σχετικές περιβαλλοντικές άδειες (ΜΠΕ), η θετική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού συμβουλίου, και από τον Ιούλιο του 2011 έχουν εγκριθεί και  περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ  και εν συνέχεια η πολυπόθητη έναρξη κατασκευής του ΧΥΤΥ Ικαρίας.
Τέλος σε ότι αφορά την ανακύκλωση προτείναμε την επέκταση της σε όλο το νησί, η λειτουργία της υπηρεσίας αυτής να είναι ουσιαστική και όχι για εντυπωσιασμό, χωρίς παράλληλα να μεταφερθεί αυτό το σοβαρό κόστος στους δημότες μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη. Να συνεχισθεί η  διεκδίκηση  πόρων από την κυβέρνηση και τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης για τον αναγκαίο εξοπλισμό, και την οικονομική συμβολής τους στο λειτουργικό κόστος της ανακύκλωσης.
Η συνολική αυτή πρόταση μας,  δεν έγινε δεκτή ούτε από την ΠΕΑ ούτε από την ΑΣΠΙ, που υποστήριξαν για τους δικούς τους λόγους διαφορετικές προτάσεις, με την πλειοψηφούσα παράταξη (ΠΕΑ) να αποφασίζει τελικά την μεταφορά των απορριμμάτων όλου του νησιού (σταδιακά)  στον ΧΑΔΑ του Ευδήλου.
Σήμερα μετά από ένα χρόνο απραξίας, και αναντιστοιχίας λόγων (χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κύριου δήμαρχου σε τουλάχιστον τρεις ενημερώσεις του Δ.Σ καθώς και σε συνεντεύξεις του σε διάφορα ΜΜΕ) και έργων της Δημοτικής Αρχής, η κατάσταση στην διαχείριση των απορριμμάτων είναι σαφώς  χειρότερη σε όλους τους τομείς από αυτήν που παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή (ΠΕΑ). Συχνότητα δρομολογίων, εργασίες στους ΧΑΔΑ, στην ανακύκλωση ο περίφημος εξοπλισμός έρχεται από πέρσι, καμία ενέργεια ευαισθητοποίησης των δημοτών δεν έγινε, στην Δ.Ε Ευδήλου ουσιαστικά δεν γίνεται διαχωρισμός , στην Δ. Ε Ραχών δεν αναπτύχθηκε κανένα σημείο συλλογής, τέλος κανείς δεν γνωρίζει της ποσότητες των υλικών (Χαρτί –πλαστικό – Αλουμίνιο, κλπ)  που δεν πήγαν στους ΧΑΔΑ . Σε αυτό το κλίμα ο κ. Δήμαρχος την Δευτέρα 23/1/2012 σε συνέλευση  στην Δ.Ε Ραχών, αναφερόμενος στο ζήτημα ανακοίνωσε την μεταφορά των σκουπιδιών του Αγ. Κηρύκου στους ΧΑΔΑ Ραχών και Ευδήλου, προσωρινά για 6 μήνες. Υλοποιώντας την  κατεύθυνση που δόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο (όπως μας ενημέρωσε ο κύριος δήμαρχος) σχετικά με προώθηση των απορριμμάτων της Ικαρίας σε ΧΥΤΑ άλλης διαχειριστικής ενότητας, μέχρι την δημιουργία του ΧΥΤΥ Ικαρίας. Αν και για αυτό απαιτείται η τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ  Β. Αιγαίου και η διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού (ΣΜΑ, Κοντεινερ, οχήματα, κλπ).
Για  όλα αυτά δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ενέργεια του Δήμου Ικαρίας και καμία επίσημη δέσμευση κανενός εμπλεκόμενου φορέα , γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η απόφαση της μεταφοράς των απορριμμάτων όλης της Ικαρίας σε ένα ΧΑΔΑ  εξυπηρετεί μόνο  επικοινωνιακές σκοπιμότητες. 
Με βάση όλα τα προηγούμενα καλούμε τους δημότες  και τους φορείς, της Ικαρίας να καθορίσουν την στάση τους  απέναντι στις   δυσμενείς  εξελίξεις  που υπάρχουν στην υπόθεση διαχείριση απορριμμάτων στην Ικαρία.