Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την εργασιακή εφεδρεία


Ικαρία 24 Νοεμβρίου 2011


Εισήγηση στο δημοτικό  συμβούλιο  Ικαρίας για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στον δήμο Ικαρίας
   
Κύριε Δήμαρχε , Κυρία πρόεδρος. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ     
Ένα ολόκληρο σχέδιο για εκτεταμένες απολύσεις στο Δημόσιο βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.  
Η εφαρμογή του θα γίνει μέσω της εφεδρείας, των ιδιωτικοποιήσεων, των συγχωνεύσεων – καταργήσεων Οργανισμών, Υπηρεσιών και Δημόσιων Επιχειρήσεων. Ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπονται μέσα στο 2012 διακόσιες χιλιάδες απολύσεις μόνο στο δημόσιο τομέα ενώ πηγές της Ε.Ε και της κυβέρνησης σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να μειωθεί κατά το ήμισυ. Την επιτάχυνση αυτής της εξέλιξης ανέλαβε η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ προχωρώντας σε απολύσεις οι οποίες θα πάρουν άμεσο και μαζικό χαρακτήρα.   Χιλιάδες υπάλληλοι θα βρεθούν στο δρόμο με γενικότερα αρνητικές επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα σε ότι αφορά την παροχή υπηρεσιών, στα δικαιώματα για υγεία, μόρφωση και πρόνοια. Βασική επιδίωξη είναι να παραδοθούν καίριοι τομείς κοινωνικών υπηρεσιών και κρατικής περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τους Δήμους είναι η περίπτωση των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της καθαριότητας, που θα φέρουν χιλιάδες απολύσεις, δυσβάσταχτα βάρη στη λαϊκή οικογένεια και μεγάλα κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους. Μόνο για το λεκανοπέδιο της Αττικής το «φιλέτο» των σκουπιδιών είναι 3,5 δις € ενώ τα ανταποδοτικά τέλη για τον έναν τόνο σκουπιδιών θα αυξηθούν από 70€ σε 200€.
Για τους Ο.Τ.Α. φαίνεται πως θα έχουμε ένα μεγάλο όγκο απολύσεων εργαζομένων. Μέχρι στις 27 Δεκέμβρη οι Δήμαρχοι πρέπει να δώσουν λίστες εφεδρείας και τους Οργανισμούς όπου καταργούνται υπηρεσίες, Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικές Επιχειρήσεις και όλες οι κενές οργανικές θέσεις σε αυτά. Ένα άλλο μεγάλο μέρος των απολύσεων θα επέλθει μέσω των ιδιωτικοποιήσεων.
Η υπόθεση της εφεδρείας – απολύσεων για το Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. και τις ΔΕΚΟ δεν είναι πρόβλημα μιας κατηγορίας εργαζομένων.  
Είναι πρόβλημα που αφορά όλους τους κλάδους, όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τον μικρομεσαίο αγρότη, τον επαγγελματία, τους νέους, τις γυναίκες. Είναι υπόθεση και αντικείμενο κοινής δράσης και λαϊκής συμμαχίας.     
Η δική μας θέση απέναντι σ' όλα αυτά είναι:
  • Καμία εφεδρεία, απόλυση, ιδιωτικοποίηση. Να μη γίνουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις οργανισμών και υπηρεσιών.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, οργανική θέση για κάθε εργαζόμενο.    
  • Κάλυψη των κοινωνικών αναγκών με καλύτερη αξιοποίηση των εργαζομένων αλλά και νέες προσλήψεις.
  • Κανένα Δημοτικό Συμβούλιο να μην καταρτίσει λίστες εφεδρείας στους Ο.Τ.Α. Κανένας Δήμαρχος να μην συμπληρώσει διαπιστωτικές πράξεις κατάργησης οργανικών θέσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ
Εδώ και λίγες μέρες εκδόθηκαν οι εγκύκλιοι για την εργασιακή εφεδρεία στους Δήμους της χώρας και όχι μόνο, οι εγκύκλιοι που έστειλε η κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ –ΝΔ- ΛΑΟΣ)  εκτός όλων των άλλων  εκβιάζουν τους εργαζόμενους ότι αν δεν δηλώσουν την προϋπηρεσία τους δε θα υπολογιστεί στη σύνταξη μελλοντικά.  Είναι μια ακόμα προσπάθεια  της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να παραδοθούν μονοί τους στους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας .
Καλούμε το δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας  να καταγγείλει  την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης «Εθνικής Σωτηρίας» (ΠΑΣΟΚ –ΝΔ- ΛΑΟΣ)  που τσακίζει το λαό όλης της χώρας και τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος.   
Καλούμε το Δ.Σ εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή του σε αυτό τον σχεδιασμό, να απαιτήσει από την κυβέρνηση  την άμεση ανάκληση της εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας όπως  προβλέπεται να εφαρμοστεί με  τον νόμο 4024-2011 και της σχετικές εγκυκλίους. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση αυτού του άδικου μέτρου.  
Καλούμε το Δ.Σ να εξουσιοδοτήσει την διοίκηση του Δήμου Ικαρίας  να μην εκδώσει καμία λίστα, και καμία διαπιστωτική πράξη για εργαζόμενους που σύμφωνα με τον νόμο 4024-2011 πρέπει να εκδιωχτούν από την δουλεία τους, γιατί αυτή θα αξιοποιηθεί για να βγουν στην εφεδρεία. Εξέλιξη που θα οδηγήσει εργαζόμενους στο περιθώριο, στην κατάργηση οργανικών θέσεων, και στην αντικατάσταση των σημερινών  εργασιακών σχέσεων με ελαστικές σχέσεις  εργασίας.   
Καλούμε τα σωματεία να πάρουν από τώρα αποφάσεις οργάνωσης του αγώνα με την πρώτη εφεδρεία – απόλυση και να απαντήσουν με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Ζητάμε την αλληλεγγύη όλων των κλάδων. Άμεση επαναπρόσληψη κάθε απολυόμενου. Οι εργαζόμενοι να μη δεχθούν τα «ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας» για την απορρόφηση των απολυόμενων επειδή αυτό σημαίνει ελαστική, ανασφάλιστη απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία.