Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011

Ακτοπλοϊκός αποκλεισμός Φούρνων

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Δυστυχώς η κατάσταση στα ακτοπλοϊκά δεδομένα  του τόπου μας – παρά τα όσα λέγονται στην περιοχή από κυβερνητικούς παράγοντες – βρίσκεται για μια ακόμα φορά σε αδιέξοδο λόγω της πολιτικής που ακολουθείται εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Σήμερα επαναλαμβάνεται το συνηθισμένο έργο των τελευταίων χρόνων, του αποκλεισμού του νησιού μας.  
Αυτό συμβαίνει γιατί απλούστατα στο λιμάνι των Φούρνων, δε προσεγγίζει από 19/2/2011 πλοίο με τακτικά δρομολόγια που να συνδέει τους Φούρνους με  την Ικαρία και την Σάμο, αφού η εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί η εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου σε αυτούς τους προορισμούς δεν αντικατέστησε το πλοίο της που παρουσίασε σοβαρή μηχανική βλάβη. Ενώ την ιδία στιγμή δεν έχει ακόμα    αδειοδοτηθεί ( αναμένεται εδώ και αρκετούς μήνες ) το δεύτερο πλοιάριο που θα μπορούσε να καλύψει αυτή την ανάγκη.
Το συγκεκριμένο γεγονός δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη μετακίνηση των συμπατριωτών μας όσο και στην εμπορευματική κίνηση των προϊόντων που εφοδιάζουν την αγορά. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί την έντονη ανησυχία των συνδημοτών μας και των πάσης φύσεως επαγγελματιών
Σε ότι μας αφορά έχουμε κάνει σαφές εδώ και χρόνια ότι ουσιαστική λύση προς όφελος των νησιωτών, στο τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δε μπορεί να υπάρξει αν οι συγκοινωνίες δεν αντιμετωπισθούν από το κράτος και της κυβερνήσεις ως κοινωνικό αγαθό, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο Εθνικό Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που θα  διασφαλίζει :
1)           Απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών μας με το Πειραιά και μεταξύ τους χειμώνα – καλοκαίρι.
2)           Ναύλα προσιτά στους επιβάτες που θα συμβαδίζουν με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις της πλειονότητας των Ελλήνων  εργαζομένων.
3)           Ασφαλή και γρήγορα ταξίδια με σύγχρονα και ασφαλή πλοία.
Ωστόσο σήμερα είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η τακτική σύνδεση των Φούρνων με την Ικαρία και την  Σάμο σε πάγια βάση ανεξαρτήτως των σχεδιασμών των ακτοπλοϊκών εταιριών.
Αναμένοντας τις άμεσες ενέργειες του δήμου, της περιφερείας και των συναρμόδιων υπουργείων, καλούμε την τοπική κοινωνία (δημότες – επαγγελματικούς φορείς – συλλόγους) σε αγωνιστική ετοιμότητα πιστεύοντας ότι δεν είναι δυνατόν ως κοινωνία να αφεθούμε μοιρολατρικά στις διαθέσεις των ακτοπλοϊκών εταιριών θυσιάζοντας στο βωμό των κερδών τους το μέλλον και την ύπαρξη του τόπου μας.
2 /3/ 2011