Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Για το γηροκομείο Ικαρίας18  Σεπτεμβρίου 2012Ερώτηση της ΛΑΣ  Βορείου Αιγαίου για το γηροκομείο Ικαρίας.Προς τον κ. Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

Στην Ικαρία λειτουργεί, όπως είναι γνωστό, γηροκομείο που ανήκει στην εκκλησία της Ελλάδας, φιλοξενεί 14 γέροντες και απασχολούνταν 8 εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, την ευθύνη λειτουργίας την είχε η Μητρόπολη της Σάμου,.
Οι λειτουργικές του ανάγκες καλύπτονταν από δωρεές, από προσφορές, από εμβάσματα και από τις συντάξεις των γερόντων που φιλοξενεί.
Την άνοιξη του 2011 η Ιερά Μητρόπολη Σάμου & Ικαρίας ανακοινώνει την πρόθεση της να κλείσει το γηροκομείο επικαλούμενη προβλήματα στο κτίριο και την ανάγκη εργασιών συντήρησης και στη συνέχεια σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τον Φλεβάρη του 2012 απολύει τους εργαζόμενους αλλά οι ηλικιωμένοι παραμένουν φιλοξενούμενοι σε αυτό. Οι εργαζόμενοι αρνούνται να παραλάβουν τις απολύσεις τους και με τον αγώνα τους, την στήριξη των μαζικών φορέων της Ικαρίας κρατούν το Γηροκομείο ανοιχτό.
Από τον Μάρτιο του 2012 μεταξύ δήμου Ικαρίας και Μητρόπολης Σάμου εκτυλίσσεται ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι παραχώρησης ή μη παραχώρησης του γηροκομείου στον δήμο και με ποιους όρους.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στις 7 Σεπτεμβρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, με δελτίο τύπου, κάνει γνωστή την πρόθεση του να εκδώσει απόφαση αναστολής λειτουργίας (κλείσιμο δηλ. του Γηροκομείου Ικαρίας), επικαλούμενος την έλλειψη άδειας, και «σοβαρότατες ελλείψεις, που καθιστούν την έκδοση άδειας- λειτουργίας του αδύνατη, «αν δε γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις». Όλα αυτά ενώ από τον Μάιο του 2011 βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνεχής προσπάθεια της Ι.Μ Σάμου & Ικαρίας να αναστείλει την λειτουργία του ιδρύματος χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση (έστω και φραστική) από την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου. Ας σημειωθεί επίσης ότι τα περισσότερα προνοιακά ιδρύματα στην χώρα μας λειτουργούν χωρίς άδεια γι’ αυτό και η κίνηση του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου είναι μάλλον προσχηματική γιατί, αντί να πάρει τα μέτρα ως κρατική αρχή για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του Γηροκομείου, χρησιμοποιεί τα υπαρκτά προβλήματα για να το οδηγήσει σε κλείσιμο.
Η κατάσταση αυτή που υπάρχει στο συγκεκριμένο προνοιακό ίδρυμα είναι η τοπική έκφραση, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, όπως και όλες οι προηγούμενες, που υποβαθμίζει συστηματικά τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας ενισχύοντας την παραπέρα εμπορευματοποίησή τους, την παράδοσή τους σε ιδιώτες ή στις λεγόμενες ΜΚΟ, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει κονδύλια που κόβονται από τις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες για να στηρίξει την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Αυτή η διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια επιταχύνεται σήμερα με πρόσχημα την κρίση με τραγικές επιπτώσεις σε εργαζόμενους αλλά πολύ περισσότερο στους έχοντες ανάγκη τέτοιων υπηρεσιών όπως στην περίπτωση του γηροκομείου στους ηλικιωμένους.
Όλο αυτό το διάστημα (που η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου κωφεύει) έχουν ξεδιπλωθεί αγώνες και έχει εκφραστεί με πολλούς τρόπους η θέληση των εργαζομένων και των κατοίκων του νησιού να μην κλείσει το μοναδικό προνοιακό ίδρυμα της Ικαρίας.
Αρκετοί μαζικοί φορείς του νησιού δεν απαιτούν μόνο την διατήρηση της λειτουργίας της μοναδικής προνοιακής δομής για ηλικιωμένους που υπάρχει στην Ικαρία, αλλά παράλληλα αναδεικνύουν σε βασική διεκδίκηση για αυτό το θέμα, την δημιουργία δημόσιου Κέντρου περίθαλψης και στήριξης για την Τρίτη Ηλικία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων και πιο συγκεκριμένα:
  •  Να μην κλείσει το Γηροκομείο Ικαρίας και να μην «εξοριστούν» οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι από την Ικαρία .
  •  Άμεσα να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό στην προοπτική ένταξής του στο δημόσιο.
  •  Να δοθούν όλες οι απαραίτητες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανακαίνιση τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του γηροκομείου ώστε να εξασφαλισθούν συνθήκες ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαμονής των ηλικιωμένων.
  •  Να ανακληθούν οι αποφάσεις της Μητρόπολης Σάμου και του Αντιπεριφερειάρχη για αναστολή λειτουργίας του Γηροκομείο Ικαρίας.
  •   Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις των εργαζομένων, να τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα, και να μονιμοποιηθούν.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι
Στρατής Κόρακας
Αργυρώ Στεφανάκη
Σταμάτης Φιλιππής