Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Φούρνων


Φούρνοι  19 Αυγούστου  2012

 
Επιστολή στον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΌ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
Κύριο  Κωνσταντίνο Μουσουρούλη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Απευθυνόμαστε σε εσάς και τις υπηρεσίες σας, για να σας γνωστοποιήσουμε την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά μας στο ζήτημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, και ειδικότερα των τοπικών ακτοπλοϊκών γραμμών. Εδώ και ενάμιση χρόνο η πλοιοκτήτρια εταιρία «ΠΛΟΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ» του «Ε/Γ – Ο/Γ SΑΜΟS SPIRIT» που εκτελούσε την επιδοτούμενη δρομολογιακή γραμμή Φούρνοι – Θύμαινα -Αγ. Κήρυκος –Καρλόβασι – Βαθύ, εγκατέλειψε απλήρωτους τους ναυτεργάτες μέλη του πληρώματος.  Οι ναυτεργάτες έχουν ενταχθεί από τις 26-09-2011 στον νόμο 3816/2010 περί εγκατάλειψης στην αλλοδαπή ή ημεδαπή Ελλήνων ναυτικών, και αποζημιώθηκαν μέρος των δεδουλευμένων αποδοχών τους από το ΝΑΤ, όπως προβλέπει ο νόμος. (Παράλληλα οι οφειλές από ληξιπρόθεσμα φύλλα εκκαθάρισης στο ΝΑΤ ανέρχονται στα 182.969€.  Τέλος  υπάρχει δικαστική απόφαση για συντηρητική κατάσχεση στο ποσό των 80.000€ για τους ναυτεργάτες) .
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, το πλοίο να είναι ακινητοποιημένο, με τις συγκοινωνιακές ανάγκες του νησιού μας να μένουν ακάλυπτες.  Γιατί  παρότι δεν υπάρχει εκτέλεση του επιδοτούμενου δρομολογίου από το «SΑΜΟS SPIRIT» για τους λόγους που προαναφέραμε. Την ιδία στιγμή  δεν έχει εκπέσει η εγγυητική επιστολή των 200.000€, και δεν έχει γίνει προκήρυξη της ανωτέρω γραμμής.
Κύριε Υπουργέ πιστεύοντας ότι δικαιούμαστε την πλήρη κάλυψη των δρομολογίων των δύο τοπικών ακτοπλοϊκών γραμμών του νησιού μας. Σας τονίζουμε πως σε καμία περίπτωση δεν συμβιβαζόμαστε με μείωση δρομολογίων ή υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών γραμμών των νησιών  μας.
Κύριε Υπουργέ σε ότι μας αφορά έχουμε κάνει σαφές εδώ και χρόνια ότι ουσιαστική λύση προς όφελος των νησιωτών, στο τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δε μπορεί να υπάρξει αν οι συγκοινωνίες δεν αντιμετωπισθούν από το κράτος και της κυβερνήσεις ως κοινωνικό αγαθό, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο Εθνικό Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών .
Ωστόσο σήμερα είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η σταθερή σύνδεση των νησιών μας με τα αλλά νησιά της διοικητικής μας περιφέρειας σε πάγια βάση ανεξαρτήτως των σχεδιασμών των ακτοπλοϊκών εταιριών. Αυτό πιστεύουμε ότι διασφαλίζετε με ένα  Ε/Γ– Ο/Γ πλοίο με δυνατότητα μεταφοράς οχημάτων που θα εκτελεί την γραμμή που εκτελούσε το «SΑΜΟS SPIRIT» και ένα Ε/Γ πλοίο (το ήδη υπάρχων «Παναγία Θεοτόκος») , που θα προσεγγίζει και την Χρησομηλιά για την πλήρη κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών των  νησιών μας.               
Αναμένοντας τις άμεσες ενέργειες σας (προκήρυξη διαγωνισμού για την γραμμή Φούρνοι – Θύμαινα -Αγ. Κήρυκος –Καρλόβασι – Βαθύ), καλούμε τη τοπική κοινωνία (δημότες – επαγγελματικούς φορείς) σε αγωνιστική ετοιμότητα πιστεύοντας ότι δεν είναι δυνατόν ως κοινωνία να αφεθούμε μοιρολατρικά στις διαθέσεις των ακτοπλοϊκών εταιριών θυσιάζοντας στο βωμό των κερδών τους το μέλλον και την ύπαρξη του τόπου μας.

             
Οι   Δημοτικοί  Σύμβουλοι  της   
ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ  ΦΟΥΡΝΩΝ  ΚΟΡΣΕΩΝ